xcounter
#
За 2020 рік "Укроборонпром" "завалив" експорт

"Укроборонпром" відзвітував про критичне падіння експорту до 145 млн доларів за півроку

За 2020 рік "Укроборонпром" "завалив" експорт
2526

ДК "Укроборонпром" повідомив про обсяг експорту озброєння та військової техніки за перше півріччя 2020 року

За перше півріччя 2020 року державний концерн "Укроборонпром" експортував озброєння, військової техніки та супутніх послуг на 145 млн доларів, йдеться у повідомленні. Окрім того, стали відомі і обсяги укладених контрактів.

"Попри світову пандемію, активна робота спецекспортерів дозволила укласти близько 140 експортних контрактів з 36 країнами світу на загальну суму 142 млн доларів. Усього за цей період укладено експортно-імпортних контрактів на 154 млн доларів. У надзвичайно складних умовах спецекспортери Концерну продовжують забезпечувати оборонні підприємства Концерну роботою, а країну - валютною виручкою", - йдеться на сайт держконцерну.

Читайте також: Сергій Згурець: "Правила гри не дозволяють приватним компаніям використовувати державні кошти"

Зазначимо, що у своєму повідомленні "Укроборонпром" вирішив обійтись без статистики минулих років, яка б продемонструвала різке зменшення експорту. Зокрема, відповідно до заяви гендиректора "Укроборонпрому" Айвараса Абромавичуса, який займає посаду з вересня 2019 року, торік цей показник за 12 місяців становив 908 млн доларів, а у 2018 році - близько 735 млн доларів.

Укроборонпром Айварас
Топ-менеджмент "Укроборонпрому" нараховує, окрім гендиректора, 8 заступників та 3 директори

Нагадаємо, що після свого призначення Айварас Абромавичус повідомив про плани оптимізувати роботу спецекспортерів.

"Наша мета - оптимізувати та зробити експортну функцію Укроборонпрому ефективною. Наразі, іноді ми маємо ситуацію коли декілька спецекспортерів конкурують за один і той самий ринок збуту! Така внутрішня конкуренція призводить до зниження ціни, тобто Україна втрачає валютну виручку. Кількість наших спецекспортерів буде скорочена”, - зазначив Айварас Абромавичус.

Проте у результаті, через 9 місяців після цієї заяви обсяг експорту, формально, впав майже у три рази. Водночас, як обіцяв Айварас Абромавичус, обсяг експорту у 2020 році мав би становити 1,3 млрд доларів.

Нагадаємо, що віцепрем'єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив, що керівництво "Укроборонпрому" буде замінено найближчим часом.

У відповідь на цю заяву один з восьми заступників Айвараса Абромавичуса - Мустафа Найем заявив: "ми підемо, коли завершимо реформу".

Читайте також: ​Доля "Укроборонпрому" та українська зброя для армії України - інтерв'ю з Олегом Уруським (відео)