xcounter
#

Сергій Згурець: "Правила гри не дозволяють приватним компаніям використовувати державні кошти"

646
Сергій Згурець: "Правила гри не дозволяють приватним компаніям використовувати державні кошти"

Сьогодні приватні компанії не можуть використовувати державні кошти на розвиток виробництва, тоді як державні компанії таке право мають. Ці правила треба змінювати.

Таку думку висловив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець під час круглого столу в Укрінформі, що відбувся 12 серпня 2020 року.

Як приклад експерт наводить компанію "Радіонікс", від потенціалу якої залежить темпи виконання важливої для України програми "Нептун" та створення головок самонаведення.

Читайте також: ​Олексій Данілов: "Без мізків українців ми не здобудемо перемогу"
Головка самонаведення ракети Р-360
Головка самонаведення ракети Р-360

"Існує достатня кількість одиниць сучасного верстатного парку з мінімальними допусками, що потрібні для цього підприємства. Але поки що, умовно кажучи, правила гри не дозволяють приватній компанії бути повноцінним учасником процесу використання цих коштів", – зазначає Згурець.

Водночас державні підприємства не завжди мають раціональний підхід до використання державних коштів. Це, своєю чергою, призводить до ступору у виробництві, що перекреслює ті результати, які демонструються на першому етапі.

Ми створюємо техніку, але не запускаємо виробництво", – підсумовує експерт.

Звідси виникає питання щодо того, як саме використовуються спрямовані на підготовку виробництва гроші платників податків.

На думку експерта, зазначені вище виклики має вирішити якраз віцепрем’єр-міністр з питань ОПК.

Сергій Згурець
Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець

Разом з тим, ще одним питанням, яке хвилює українські приватні оборонні підприємства, є наявність сучасної елементної бази.

Річ у тім, що деякі високотехнологічні країни відмовляються постачати Україні необхідні компоненти. На думку Згурця, уряд має знайти партнерів, які будуть згодні співпрацювати з Україною, щоб приватні підприємства мали доступ до необхідної елементної бази.

Беспилотник Akinci Турция
В Туреччині здійснив перший політ другий прототип безпілотника Akinci, оснащений авіаційними двигунами зробленими в Україні

"Робота з такими країнами, як Туреччина, можливо, стане певним етапом набуття нових компетенцій і сприятиме перенесенню певних компонентів на нашу промислову основу", – вважає експерт.

Читайте також: Стало відомо, скільки оборонних холдингів з’явиться в України: віце-прем'єр окреслив перспективи