xcounter
#

Стало відомо, скільки оборонних холдингів з’явиться в України: віце-прем'єр окреслив перспективи

1473
Два великих оборонних холдинги з'явиться в Україні
Два великих оборонних холдинги з'явиться в Україні

Реформа оборонної промисловості України передбачає корпоратизацію підприємств та створення холдингів

В найближчі кілька років відбудуться кардинальні зміни в побудові вітчизняної оборонки. В Україні з’являться дві державних холдингових компанії, до складу яких увійдуть підприємства "оборонки", у тому числі зі складу ДК "Укроборонпром" та Державного космічного агентства України (ДКАУ).

Про це 12 серпня 2020 року під час круглого столу в ІА "Укрінформ" заявив віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський. Однак, спочатку буде визначено перелік підприємств, які залишаються в структурах оборонної промисловості, які будуть слугувати основою для розбудови ОПК.

Читайте також: ​Доля "Укроборонпрому" та українська зброя для армії України - інтерв'ю з Олегом Уруським (відео)
Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський

"Реформа передбачає в першу чергу корпоратизацію підприємств. Однак для початку буде визначено перелік тих компаній, які залишаються в структурах оборонної промисловості і будуть слугувати осередками, на базі яких буде створюватися новий вигляд ОПК. Адже є підприємства, в тому числі у складі ДК "Укроборонпром", які втратили будь-який зв'язок з оборонною промисловістю. Є також ті, які не є рентабельними.

Лише після оцінки ми перейдемо до процесу корпоратизації. На першому етапі 100% акцій цих підприємств належатиме державі "- зазначив Олег Уруський.

Надалі ДК "Укроборонпром" буде перетворений в компанію, робоча назва - "Оборонні системи України", яка опікуватиметься акціями підприємств холдингів, які увійдуть до її структури:

"Концерн перетвориться на державну холдингову компанію. Це буде управляюча компанія із зовсім іншими функціями. Ми змінюємо втручання в господарську діяльність холдингів, які будуть входити до її структури. Нова компанія буде займатися стратегічними питаннями – розміщенням акцій підприємств, що складатимуть їх основу" – наголосив віце-прем’єр-міністр.

До її складу увійдуть низка оборонних холдингів, які будуть створені за напрямами діяльності. "Поки ми говоримо про від 5 до 8 господарських об’єднань, холдингових компаній, які будуть утворені за напрямками, зокрема високоточна зброя, радарні системи, суднобудування, спец хімія та боєприпаси, бронетанкобудування" – підкреслив Уруський.

Державних холдингових компаній, на кшталт "Оборонні системи України" в Україні існуватиме дві. Друга це аерокосмічна холдингова компанія до якої долучаться крім підприємств ДКАУ, підприємства авіаційної галузі України.

"Це буде державна аерокосмічна холдингова компанія "Авіакосмічні системи України" (робоча назва - ДЕ), яка складатиметься з двох холдингів. Це точно на сьогоднішній день. Це холдинг "Антонов" та холдингова компанія "Ракетно-космічний центр Південний", до якого увійдуть вже корпоратизовані підприємства космічного агентства України" - відмітив віце-прем’єр-міністр Олег Уруський.

Дві державні холдингові компанії - "Оборонні системи України" та "Авіакосмічні системи України", будуть в управлінні Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Окрім спецекспортерів, які будуть виведені з під впливу сьогоднішнього ДК "Укробонропром" та діятимуть в рамках визначених статутами функцій.

"Єдине на сьогоднішньому етапі, ДКАУ вважає за доцільним мати свій проект закону про особливості корпоратизації підприємств ракетно-космічної галузі. Але тут саме головне, щоб вони не відстали від корпоратизації підприємств ОПК, які знаходяться в структурі "Укроборонпрому"- зазначив віце-прем’єр-міністр.

При цьому, за словами Олега Уруського, Міністерство не впливатиме на господарську діяльність підприємств ОПК, адже не вважає це однією з основних своїх функцій.

Реформа має забезпечити залучення додаткових інвестицій в оборонну промисловість. Підприємства галузі зможуть купувати один в одного акції. Таким чином має бути створений нормальний бізнес клімат, який в подальшому забезпечить ефективне функціонування оборонної промисловості України.

"Трансформація передбачається серйозна. Вона не відбудеться за один два місяці – вона потребуватиме кілька років. Тим не менш не будемо розтягувати і буквально за каденцією Президента України Володимира Зеленського намагатимемося зробити так, щоб реформи вже давали конкретний результат. Один – два роки. Більше часу у нас немає. Ми вже і так згаяли дуже багато часу", наголосив Олег Уруський.

Читайте також: Олег Уруський: В "Укроборонпромі" незабаром буде змінено керівництво й вся команда, яка працювала останній рік