xcounter
#

Суперечливі заяви СБУ та ДК "Укроборонпром" або хто винен у використанні некондиційних матеріалів на ЖБТЗ

1539
Відремонтовані БМП-2 від ДП "Житомирський бронетанковий завод"
Відремонтовані БМП-2 від ДП "Житомирський бронетанковий завод"

СБУ та Нацполіція провели обшуки по справі про браковані комплектуючі, які мали використати для ремонту бронетехніки

Зокрема, прес-служба Державного концерну "Укроборонпром" повідомила, що ДП "Житомирський бронетанковий завод" у грудні минулого року оголосило тендер на закупівлю зварювальної проволоки. Дещо пізніше (у серпні ц.р.), під час виконання ремонтних робіт бронетехніки ЗСУ в рамках ДОЗ, було помічено невідповідність проволоки заявленим характеристикам.

Після чого, керівництво підприємства ініціювало перевірку зразків на предмет відповідності сертифікату якості. Встановивши, що зварювальний матеріал не відповідає сертифікату якості та не може використовуватися при виконанні зварювальних робіт, держпідприємство повідомило правоохоронні органи.

Читайте також: Зеленський звільнив Абромавичуса та призначив виконуючого обов’язки гендиректора "Укроборонпрому"
ЖБТЗ

Своєю чергою, 7 жовтня ц.р. СБУ спільно зі слідчими Нацполіції провели оперативні дії на території заводу з метою збору доказів.

При цьому наголошується, що бракована проволока не використовувалась у виготовленні, модернізації чи ремонті бойових машин й "на сьогоднішній день жодній посадовій особі ДП "Житомирський бронетанковий завод" не повідомлено про підозру".

Однак прес-служба Служба безпеки України описує цю справу зовсім іншим чином.

"Контррозвідники Служби безпеки України спільно зі слідчими Нацполіції викрили посадовців оборонного заводу на зловживаннях із державними коштами, що призвело до неякісного ремонту броньованої техніки для українських Збройних Сил", - так починається повідомлення від прес-служби СБУ від 7 жовтня 2020 року.

ЖБТЗ

Згідно з прес-релізом відомства, правоохоронні органи вилучили на ЖБТЗ та за місцем реєстрації фірми-постачальника у Києві некондиційний продукт для зварювання, технічну документацію, результати експертизи та інші матеріали, які можуть бути використані у слідстві.

При цьому, стаття по якій розпочато кримінальне провадження стосується, скоріше за все, посадовців.

ЖБТЗ

"У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, триває досудове розслідування", - повідомила прес-служба СБУ.

Крім того, в повідомленні Служби безпеки жодним чином не відображається звернення до неї представників ЖБТЗ, на чому наголошують у ДК "Укроборонпром".

ЖБТЗ
Начебто мова йде про одну й ту саму подію, однак версії представляються протилежні

Варто додати, що суперечливе повідомлення Концерну з'явилося через день (8 жовтня ц.р.) після появи публікації СБУ. Тобто фактично, керівництво держконцерну викриває Службу безпеки в некоректному відображенні фактів.

Наразі В СБУ поки не прокоментували заяву ДК "Укроборонпром", що практично суперечить заяві служби.

Читайте також: "Укрспецекспорт" розкрив дані щодо своєї діяльності (фото)