xcounter
#

Керівництво Укроборонпрому та Укрспецекспорту підозрюють у державній зраді - СБУ

2432
Фото з прохідної "Укроборонпрому" від прес-служби СБУ
Фото з прохідної "Укроборонпрому" від прес-служби СБУ

Співробітники Служби безпеки з’ясовують можливу причетність держпосадовців до проведення діяльності в інтересах однієї з країн Південної Азії на шкоду обороноздатності України

Як повідомила прес-служба Служби безпеки України, обшуки з виїмкою документів у керівництва "Укроборонпрому", та у приміщеннях одного зі спецекспортерів Концерну - ДК "Укрспецекспорт", які пройшли сьогодні, 3 листопада 2020 року, здійснюються у рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 "Державна зрада" Кримінального кодексу України.

Слідчі дії за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, участі співробітників СБУ та бійців Центру спеціальних операцій "Альфа" пройшли у службових приміщеннях ДК "Укрспецекспорт", ДК "Укроборонпром" та в одній з (неназваних) іноземних структур.

Читайте також: "Укрспецекспорт" розкрив дані щодо своєї діяльності (фото)

Відзначається, що співробітники СБУ з’ясовують можливу причетність посадовців до проведення діяльності в інтересах однієї з країн Південної Азії, які причинили шкоду обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України.

"Встановлено, що представники вітчизняного спецекспортера штучно залучали в якості посередника іноземну структуру, що призвело до можливої втрати Україною ринків озброєння в окремих країнах азійського регіону, гальмування чинних контрактів "Укрспецекспорту", а також створення перешкод для укладання нових зовнішньоекономічних контрактів", - повідомила прес-служба СБУ.

ДК
Співробітники СБУ заходять до приміщень Концерну "Укроборонпром"

За попередніми оцінками слідчих, при цьому державним інтересам України було завдано шкоди на суму близько $100 мільйонів.

Нагадаємо, з ранку у четвер, 3 грудня ц.р. стало відомо, що співробітники Служби безпеки почали вибірку документів у керівника "Укрспецекспорту" Вадима Ноздрі, та його заступників Артура Максімова та Валерія Матвеєва, який опікується питаннями безпеки. Крім того, в Концерні виїмка документів проходила у заступника директора концерну з маркетингу та збуту Михайла Морозова.

Михайло Морозов
Михайло Морозов - один із заступників гендиректора "Укроборонпрому"

При цьому, прес-служба спецекспортера, стверджує, що представники СБУ "без належних законних підстав увірвалися в будівлю Державної компанії "Укрспецекспорт" та з грубими порушеннями вимог законодавства увійшли до режимних приміщень Державної компанії "Укрспецекспорт" та фактично надали вільний доступ стороннім цивільним особам до цих приміщень".

"Наразі триває незаконне вилучення документів та інформації, які стосуються фінансово-економічної діяльності за всі роки існування Компанії. Нажаль, повністю паралізовано господарську діяльність Компанії та створено критичні ризики зриву відвантаження продукції контрагентам та непередбачуваних збитків Компанії та завдання шкоди діловій репутації", - повідомляють у "Укрспецекспорті".

Вадим Ноздря
Керівник ДК "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря

Як повідомлялося Defense Express, дещо раніше виникли певні сумніви щодо правильності експертної політики окремих спецекспортерів з традиційними для українського збройового ринку партнерами. Зокрема мова йшла про загрози для військово-технічного співробітництва з Пакистаном.

Читайте також: "Укроборонпром" відзвітував про критичне падіння експорту до 145 млн доларів за півроку