xcounter
#

​"Сокіл-300" від КБ "Луч": на що здатний український ударний БПЛА (фото)

​"Сокіл-300" від КБ "Луч": на що здатний український ударний БПЛА (фото)
25502

ДККБ "Луч" продемонструвало свою останню розробку - ударний дрон "Сокіл-300"

Сьогодні, 6 листопада, ДержККБ "Луч"продемонстрував свою новітню розробку - ударний БПЛА оперативно-тактичного рівня, який отримав назву "Сокіл-300".

Комплекс призначений для ведення розвідки та завдання ударів на оперативну та тактичну глибину противника.

Читайте також: ​Замкнути високоточний контур КБ "Луч": як "Сокіл-300" очолить бойову тріаду "Нептуна" та "Вільхи" (відео)
Безпілотник
Під час презентації БПЛА "Сокіл-300"

Безпілотник "Сокіл-300" може оснащуватися одним з трьох двигунів: МС-500В-05С/СE, АІ-450Т2 чи Rotax 914. Тактико-технічні характеристики комплексу залежать від того, який саме двигун буде встановлено на безпілотник.

Безпілотник
Безпілотник "Сокіл-300" під час презентації

Так, максимальна злітна маса БПЛА коливається від 1130 кг до 1225 кг. Крейсерська швидкість – від 150 км/год (Rotax 914) до 335 км/год (МС-500В-05С/СE). Максимальна швидкість – до 580 км/год (МС-500В-05С/СE).

Найбільша тривалість польоту становить 26 годин з двигуном Rotax 914, що робить його ідеальним саме для розвідувальних цілей. З двигуном МС-500В-05С/СE цей показник становить три години.

Безпілотник
Тактико-технічні характеристики безпілотника "Сокіл-300"

Радіус дії з радіозв’язком – 150 км, завдяки ретранслятору він збільшується вдвічі – до 300 км. Максимальна дальність польоту становить від 1000 км (МС-500В-05С/СE) до 3300 км (Rotax 914).

Маса корисного навантаження, яке може нести "Сокіл-300", становить 300 кг. Безпілотник оснащується комплексом керованого протитанкового озброєння з ракетою РК-2П з дальністю дії до 10 км.

Ракети безпілотника
Комплекс оснащується ракетами РК-2П

Також був представлений широкий спектр радіоелектронного устаткування, який може встановлюватися на комплекс.

Насамперед це гіростабілізована оптична станція наведення, розроблена "Ізюмським приладобудівним заводом".

Оптична прицільна станція наведення

Ця високотехнологічна "куля" може виконувати функції спостереження, розвідки, а також наведення по лазерному каналу керованої ракети від ДержККБ "Луч" РК-2П. Гіростабілізована оптична станція спроможна виконувати свої функції й вдень, і вночі.

Також під час презентації була показана нова малогабаритна бортова радіолокаційна станція, яка розміщується у передній частині безпілотного апарату.

Радіолокаційна станція
Малогабаритна бортова РЛС

В арсеналі можливих засобів корисного навантаження – новий унікальний радар з синтезованою апертурою від компанії "Радіонікс" з роздільною здатністю 0,3 м. Цей SAR-радар дозволить забезпечити БПЛА виконання цифрового картографування місцевості й веденні розвідки навіть через хмари.

І ОПСН, і радіолокаційна станція, і радар є типовим набором для безпілотного комплексу "Сокіл-300"

Безпілотник
Яким буде безпілотник "Сокіл-300": інфографіка

До системи управління літаком входять автопілот, безплатформенна інерціальна навігаційна система, а також система для польоту по картах місцевості.

Розробка безпілотника "Сокіл-300" зайняла 1.5 роки. Очікувана вартість одного БПЛА першої партії - близько 45 мільйона гривень, з подальшим здешевленням через серійне виготовлення.

Отже, ДержККБ "Луч" зробив дійсно вагомий крок у створенні першого ударного українського БПЛА оперативно-тактичного рівня, одразу розв’язавши низку задач на яких "зламали списи" інші вітчизняні розробники.

Читайте також: ​Перші уроки війни за Карабах: коли високоточна зброя змінює правила гри