xcounter
#

На ХКБМ готуються до відновлення виробництва ТКБМ "Дозор-Б" й закуповують необхідне устаткування

10172
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" на випробуваннях
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" на випробуваннях

Днями ХКБМ підписало контракт з ЛБТЗ щодо придбання комплекту стапелів для зварювання корпусу української бронемашини

ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") уклало з ДП "Львівський бронетанковий завод" угоду щодо придбання одного комплекту стапелів для зварювання корпусу тактичної бойової колісної машини "Дозор-Б".

Інформацію щодо контракту вартістю у 375 468 гривень укладеному 2 листопада 2020 року було оприлюднено на майданчику державних закупівель ProZorro.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи
Контракт

Згідно з угодою, до складу комплекту входить п’ять видів стапелів - стапель для зварювання корпусу В1344.01.040сб-1, стапель для зварювання короба переднього В1320.01.070сб-1, стапель для зварювання короба заднього В1344.01, стапель для зварювання захисту переднього В1320.01.100сб-2сб та стапель для зварювання захисту нижнього В1320.01.120сб.

ТКБМ "Дозор-Б" на ЛБТЗ
Виробництво першої партії ТКБМ "Дозор-Б" на ЛБТЗ у 2015 році

Комплект з "Львівського бронетанкового заводу" має прибути до Харкова не пізніше кінця цього року (31 грудня 2020).

ТКБМ "Дозор-Б"
Перші зразки "Дозор-Б" від ХКБМ (ліворуч) та КБТЗ (праворуч)

Нагадаємо, хоч сам ТКБМ "Дозор-Б" розробили на ХКБМ, виготовленням його корпусу займалися інші підприємства (завод імені Малишева, КБТЗ, ЛБТЗ), при цьому серійне виробництво мало відбуватися у Львові. Саме там була виготовлена перша (і поки єдина) установча партія, яку у 2016 році передали для підконтрольної експлуатації в 95 ОДШБр.

ТКБМ "Дозор-Б" від ЛБТЗ
Перший зразок ТКБМ "Дозор-Б" від ЛБТЗ та його "серійна" версія

Під час експлуатації ТКБМ було виявлено багато недоліків, котрі поступово усувалися фахівцями ХКБМ та ЛБТЗ. Останні зміни в конструкторську документацію були внесені на початку поточного року, а 3 липня 2020 року наказом Міноборони №245 "Дозор-Б" було прийнято на озброєння за результатами державних випробувань і підконтрольної експлуатації.

"Дозор-Б" інфографіка

Також тоді було повідомлено, що на "Харківському конструкторському бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" почали підготовку до початку виробництва першого зразка фінальної версії ТКБМ. Після проведення її кваліфікаційних випробувань вже серійну версію "фінального" "Дозор-Б" зможуть виготовляти у Харкові та у Львові.

ТКБМ "Дозор-Б"
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" представлена у травні 2018 року, під час виставки військової техніки у Львові

Дещо пізніше (в середині серпня ц.р.), під час візиту Віцепрем'єр-міністра - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського на харківське держпідприємство, директор ХКБМ Яків Мормило висловив надію щодо отримання від міноборони на 2021 рік замовлень на постачання нових "Дозорів".

"Дозор-Б" інфографіка

Проте, варто додати, що за попередніми планами, як основна бронемашина ЗСУ (ТКБМ) розглядається польська Oncilla, тоді як її український "батько" має стати платформою для окремих видів броньованих спецмашин.

"Дозор-Б" та Oncilla на порівняльних випробуваннях бронемашин різних виробників організованих Міністерством оборони України у грудні 2019 року

"Її хочуть використовувати, як в радянські часи використовувався БРДМ-2. Тобто це машина базова для установки протитанкових ракетних комплексів, це машина інженерної та хімічної розвідки", - зазначив в інтерв'ю програмі "Техніка війни" начальник науково-дослідного відділу Олександр Ларін.

Читайте також: ЛБТЗ поставив ЗСУ рекордну партію пожежних танків ГПМ-54 (фото)