xcounter
#

САУ "Богдана" знову готують до стрільб, а Excalibur Army очікує, коли Україна розрахується за вже поставлені 155-мм снаряди

САУ "Богдана" була вперше продемонстрована у 2018 році
САУ "Богдана" була вперше продемонстрована у 2018 році
16138

Міністерство оборони та "Краматорський завод важкого верстатобудування", який є розробником колісної САУ "Богдана", вже найближчим часом - йдеться про декілька днів - мають погодити новий календарний план випробувань. Майже після трирічного простою проєкт може зрушити з місця. Але це дуже обережний оптимізм. Бо перешкодою знову можуть стати процедурна бюрократія, особливості конструкції САУ, брак оснащених полігонів і навіть... птахи.​

Мова йде про попередні випробування, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Вони є необхідною умовою для проведення вже державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва.

2С22
Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана"

Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана" калібром 155-мм розробляється на підставі спільного рішення Міністерства оборони України та публічного акціонерного товариства "Краматорський завод важкого верстатобудування" в рамках дослідно-конструкторської роботи за державним оборонного замовленням з лютого 2016 року.

Читайте також: Чехія придбає гаубиці Caesar: "Богдана" має брати приклад з французької САУ
САУ
САУ "Богдана". Перший показ, 14 липня 2018 року, Defense Express

Вперше український зразок показали 14 липня 2018 року, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 "Богдана" могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності України. Попередньо передбачалось, що ДКР "Богдана", на яку вже витрачено 140 млн. грн, буде завершена у 2020 році.

Роки після параду для проєкту "Богдана" виявились зовсім непарадними...

Проте роки після параду для проєкту виявились зовсім непарадними. Темп розробки було втрачено через проблеми з закупівлею боєприпасів і подолання бюрократичних перешкод.

155 мм САУ 2С22
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото:Роман Костенко

"У них снаряды не той системы..."

Одна з проблем стосувалась браку відповідних боєприпасів для випробувань. Спочатку спецекспортери тривалий час не могли закупити та поставити в Україну необіхідну кількість натівських боєприпасів.

Лише наприкінці 2019 року "Спецтехноекспорт" поставив 134 одиниці 155-мм артилерійських боєприпасів від турецької компанії MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu).

Проте специфікація та маркування закуплених снарядів викликали непорозуміння між Міноборони, спецекспортером та розробником САУ.

Наслідком стали судові "розборки" між заводом і Міноборони з приводу зриву термінів виконання ДКР.

У вересні 2020 р. було отримано рішення апеляційного суду, що зрив графіку випробувань "Богдани" відбувся не з вини підприємства – а з огляду на брак необхідних боєприпасів.

У листопаді за підсумками судових рішень Міноборони погодилось укласти додаткову угоду на продовження дії контракту без застосуваня штрафних санкцій.

У грудні 2020 року для випробувань САУ була здійснена поставка нової партії 155-мм боєприпасів - вже від іншого постачальника та іншим спецекспортером.

HE ERFB-ВВ

Далекобійні уламково-фугасні снаряди HE ERFB-ВВ - для України

Вони були закуплені "Укрспецекспортом" у чеської компанії Excalibur Army після погодження з Міноборони України - включно із далекобійними уламково-фугасні снарядами з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Богдана" позиціонується як перша вітчизняна САУ, що зможе застосовувати боєприпаси стандарту НАТО

Ці 155 мм артилерійські снаряди великої дальності призначені для використання сучасною буксируваною та самохідною артилерією з довжиною ствола у 39, 45 та 52 калібрів. Дальність стрільби цими боєприпасми у найбільш просунутих САУ становить до 44 км.

Далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ - для України

Повідомлялось, що закупка 155 мм сучасних боєприпасів, які в стислі терміни були поставлені до України чешською компанією Excalibur Army, знімає будь-які перешкоди перед розробниками САУ "Богдана" довести МОУ відповідність своєї розробки вимогам тактико-технічного завдання і конкурентність рішень та технологічій, що втілені у проєкті.

"Проблеми, які розпочались навколо САУ "Богдана" у 2018 році були успішно подолані у 2020 році завдяки, в першу чергу, Міноборони. На сьогоднішній день ніяких перешкод немає. Найближчим часом "Богдана" вийде на випробування на полігони Збройних Сил України.

Ця артсистема потрібна українському війську", - заявив заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк у інтерв'ю агенції Defense Express якраз наприкінці 2020 року. Міноборони очікувало, що Краматорський завод важкого верстатобудування почне випробування САУ "Богдана" з 25 січня 2021 року.

САУ

САУ "Богдана" має почати повноцінні випробування у 2021 році

Спочатку снаряди, гроші потім

Згодом з'ясувалось, що Excalibur Army здійснив поставку снарядів без повної оплати за цю партію. У свою чергу, завод заплатив "Укрспецекспорту" за поставку чеських боєприпасів десь близько 12 млн. грн., що покрило малу частину реальних витрат боєприпасів за контрактом між спецекспортером та чеським постачальником. Excalibur Army вже виставив претензію до "Укрспецекспорту" з приводу затримки за оплату поставленої продукції.

САУ 2С22 Богдана

САУ 2С22 "Богдана" виконана у натівському 155-мм калібрі.

Здається, бити горшки з Excalibur Army Україні - недоречно. Щонайменше, з огляду на подальшу потребу у імпорті 155 мм боєприпасів, які інші країни взагалі не бажають поставляти в Україну.

Зараз боєприпаси закуплені лише для попередніх випробувань - перевірки основних параметрів гармати, включно з дальністю, а також щодо перевірки стійкості стволу гармати на настріл.

Серед іншого, йдеться про 1400 пострілів на максимальному заряді. До цього часу з САУ "Богдана" було зроблено лише 7 пострілів, включно з гідро- та холостими пострілами.

Додаткова кількість 155-мм боєприпасів, що потрібна вже для держвипробувань, буде визначена за підсумками попередніх випробувань.

"Зараз у нас немає грошей. Заплатимо, коли Міноборони прийме у нас всі розрахунково-калькуляційні матеріали за ДКР "Богдана", ми підпишемо додаткову угоду і Міноборони перерахує нам відповідні гроші.

САУ
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото: Роман Костенко

РКМ у січні ми подавали до Міноборони двічі, вони там пролежали пару тижнів, потім нам їх завернули, сподіваємось, що найближчим часом все буде нарешті погоджено.

Хоча деякі наші витрати, як, наприклад, оплату за зберігання закуплених боєприпасів, Міноборони приймати відмовляється", - кажуть представники заводу.

Отже, очікується, що всі поточні тертя зникнуть одразу після підписання додаткової угоди, з новим календарним планом усіх заходів - включно зі стрільбовими випробуваннями.

САУ 2С22
САУ 2С22 "Богдана", задняя проєкція

А де стріляти і коли?

Пролонгація контракту між Міноборони та заводом на завершення ДКР по темі "Богдана" - до кінця поточного року. За цей залишок часу САУ "Богдана" має пройти і попередні, і навіть державні випробування.

САУ Богдана
Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення обслуги бойової машини.

Але ідеальних планів у створені зброї не буває. Бо завжди – повторюю, – завжди щось йде не так. Не думаю, що цього разу буде по іншому.

Власне, і самі розробники САУ це сприймають достатньо реалістично: "Це дослідний зразок, в Україні раніше ніхто такого не робив. Треба починати випробування і за підсумками випробувань ухвалювати рішення або все о'кей, або треба доопрацювати.

Ідеальних планів у створені зброї не буває. Бо завжди щось йде не так...

При цьому власне, настріл можна було починати проводити і з турецькими боєприпасами. Але хтось мав взяти на себе відповідальність за це.

САУ Богдана
На "Богдані" також має бути встановлена цифрова система управління вогнем та автомат заряджання

Зокрема, відстріл можна було робити на Павлоградському підприємстві, де є усі необхідні умови як для зберігання боєприпасів, так і апаратура для замірів параметрів пострілу. Проте дальність стрільби там обмежена до 20 км і за використання полігону у Павлограді треба платити…"

Малоймовірно, що вогневі випробування "Богдани" розпочнуться у березні чи навіть у квітні...

Міноборони в грудні минулого року визначилася з двома полігонами для випробувань. Це штатний військовий Широкий Лан та Ягорлик, що розміщений у заповідній зоні – останній обраний для стрільб на максимальну дальність.

Втім, жоден з цих майданчиків, на думку представників підприємства, не пристосований до випробувань САУ у повній мірі.

Від браку контрольно-технічної апаратури до умов зберігання дослідного зразка, зберігання боєприпасів, умов життя випробувальної команди тощо. Для приведення до потрібного стану все це потребуватиме додаткових узгоджень та погоджень.

Тож малоймовірно, що вогневі випробування "Богдани" розпочнуться у березні чи навіть квітні. А у травні на Ягорлицькому полігоні, який знаходиться у заповідній зоні у Херсонській області, не можна буде стріляти вже через природні обмеження. Уздовж берегів Ягорлицької затоки проходять найбільші в Європі міграційні шляхи перелітних птахів. І природозахисники ставляться до таких порушень з боку військових вкрай критично і негативно.

САУ 2С22

САУ 2С22 "Богдана" на чолі парадної колони

Для перевірки можливостей гармати у стрільбі на максимальну дальність з Ягорлицького полігону – а цілити треба буде десь у напрямку Криму - для настрілу необхідної кількості треба буде на два тижні перекрити частину акваторії Чорного моря. Поки що ми не знаємо, чи готове Міноборони це забезпечити, - кажуть представники заводу.

"Та вони просто бояться стріляти чеськими снарядами на максимальну дальність, бо ніхто не знає, як саме поведе себе гармата. Тому і тягнуть з початком випробувань", - у свою чергу, у приватних розмовах стверджують вже самі військові.

І, як приклад наводять ситуацію, коли у січні 2020 року при стрільбі турецьким 155-мм інертним снарядом MOD 272 на дальність 5 км з менше потужними зарядом сталася поломка у замковому механізмі гаубиці. Відтоді стрільб більше не проводилось.

САУ Богдана
Зразки частин стволів для гаубиць з "прогресивною нарізкою" 155 мм (ліворуч) та 122 мм (праворуч) від КЗВВ на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Втім, попри усі поточні складнощі, які супроводжують проєкт, у 2021 році ми очікуємо побачити, як насправді "Богдана" веде вогонь. І саме 2021 р. має стати вирішальним у визначенні прогнозованих термінів появи САУ "Богдана" в ЗС України.

Загалом САУ "Богдана" розглядається як один з важливих елементів переозброєння ракетних військ та артилерії української армії на сучасні зразки. Ну, звісно, якщо птахи не завадять...

САУ

Довідково

САУ 2С22 "Богдана" виконана у натівському 155-мм калібрі. Якщо зважити на презентації, САУ має забезпечити дальність пострілу до 40 км звичайним снарядом та до 60 км завдяки застосуванню активно-реактивного боєприпаса.

Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення обслуги бойової машини. Ствол 155-мм гармати з "прогресивною нарізкою" було виготовлено на Краматорському заводі важкого верстатобудування.

На "Богдані" також має бути встановлена цифрова система управління вогнем та автомат заряджання - аби бути мобільною, швидкою і невразливою від зворотнього вогня ворога. На сьогодні виготовлений перший зразок, він пройшов ходові випробування та здійснив перші тестові постріли.

Читайте також: ​У Міноборони України пояснили чому закуповують САУ Dana та яка доля "Богдани"