xcounter
#

​У Міноборони України пояснили чому закуповують САУ Dana та яка доля "Богдани"

САУ Dana М2 поступить на озброєння ЗСУ
САУ Dana М2 поступить на озброєння ЗСУ
30985

ЗСУ потребує найскорішого оновлення артилерійської складової

Рішення озброїти Збройні Сили України колісними самохідними артилерійськими установками Dana від чеської компанії Excalibur Army вже стало предметом доволі гучного обговорення у суспільстві. Тому Міноборони вирішило роз’яснити свою позицію щодо Dana, надавши коментар BBC.

Рішення закупити САУ Dana у модернізованій версії M2, відбулось після моніторингу різних САУ, які теоретично можливо було придбати для ЗСУ. Головними факторами у виборі саме цієї системи стали - вартість, ефективність, можливість імпорту та фінансових можливостей України, повідомили у відомстві.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи
Dana М2
У Міноборони повідомили, що закуповувати будуть Dana М2

"Вибір також обумовлений максимальним наближенням до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних сил, можливістю запозичення технологій для вітчизняних підприємств та подальшого переходу зі 152-го на 155-й калібр стандарту НАТО за рахунок заміни ствола", - зазначають в Міноборони.

Окрім того, Міністерство оборони України зазначило, що мова йде про закупівлю саме Dana M2, яка має достатній ступінь автоматизації, включно з автоматичним наведенням та інтеграцією у перспективну розвідувально-ударну систему ЗСУ. Про те, чому це важливо і як працює Defense Express розповів у окремому матеріалі.

"Передбачається закупівля саме нового озброєння з повним запасом ресурсу, а наявні в ЗСУ артилерійські гармати вже тривалий час перебувають в експлуатації", - заявили в Міноборони.

У Міноборони не розкрили кількість та вартість Dana M2, які планується придбати, проте раніше нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що мова йде про 26 одиниць модернізованих САУ на загальну суму 40,3 млн доларів.

Dana М2
ТТХ Dana М2

Підкреслюється, що Dana M2 може вести вогонь далекобійними пострілами з донним газогенератором та спеціальною аеродинамічною формою, які були розроблені спеціально для цієї САУ. Мова йде про снаряд DN1CZ від чеської компанії Brono Defense Group. Окрім того, Dana M2 може вести вогонь наявними у ЗСУ пострілами до гармат Д-20 та 2С3.

Снаряд Dana DN1CZ
Постріл DN1CZ для САУ Dana

Зазначимо, що дальність стрільби Dana M2 снарядом DN1CZ становить 25,5 км, а звичайним пострілом від Д-20 - до 18,2 км. За цим параметром Dana M2 випереджає можливості САУ 2С3 "Акація", яка звичайним снарядом від Д-20 стріляє на 17,1 км, а активно-реактивним на 20,4 км.

САУ 2С3
САУ 2С3 "Акація"

Окремо зазначено, що Міноборони планує закупити "відповідну кількість боєприпасів різної номенклатури від компанії-виробника гаубиці, які мають покращені характеристики щодо дальності польоту снаряду та ефективності". Додамо, що за непідтвердженою інформацією від головного редактора "Цензор.нет" Юрія Бутусова, мова йде про 4-5 тисяч осколково-фугасних та 1 тисячу активно-реактивних.

Проте у Міноборони не стали порівнювати можливості Dana M2 із радянською САУ 2С19 "Мста-С", яка активно-реактивним пострілом 3ВОФ91 веде вогонь на 29 км. Також додамо, що за заявами росіян їх перспективна САУ 2С35 "Коалиция-СВ" звичайним снарядом веде вогонь на 40 км, а активно-реактивним на 80 км (що доволі спірно).

САУ 2С19
САУ 2С19 "Мста-С"

Різниця у можливостях цих САУ, в першу чергу, пов'язана із довжиною ствола. Якщо у 2С3 "Акація" довжина ствола складає 28 калібрів, то у Dana M2 близько 39, але у 2С19 "Мста-С" - 48, а у 2С35 "Коалиция-СВ" - 52 калібри.

Таким чином, у порівнянні із 2С3 "Акація", чеська Dana M2 дійсно має рішучі переваги, як за дальністю стрільби, так і за автоматизацією, а також за темпом стрільби у 5 пострілів за хвилину, проти 3-4 пострілів у "Акації".

ТТХ Dana М2
Особливості Dana М2

Також серед переваг Dana M2 над 2С3 у Міноборони зазначили швидкість руху 80 км/год проти 60 км/год, а також витрати палива 100 літрів на 60-100 км проти 180-220 км.

САУ Dana M2
Dana M2 використовує колісне шасі 8х8 Tatra T3-930-52M, V12

"Закупівля Dana М2 надає можливість у відносно короткий час доукомплектувати та переозброїти артилерійські підрозділи бригадної ланки сучасними зразками артилерійського озброєння та інтегрувати їх у єдину систему управління та керування вогнем артилерії, що прийнята на озброєння ЗСУ", - підкреслюють у Міністерстві оборони.

А також додали, що "досвід вірмено-азербайджанського конфлікту підтверджує ефективність застосування самохідних гаубиць типу Dana M1 в ході бойових дій".

DANA M1
САУ Dana M1

Відносно української колісної САУ "Богдана", яка розроблена під натівський калібр 155-мм, у Міноборони зазначили, що розробка і випробування цієї артсистеми "для укомплектування артилерійських підрозділів оперативної ланки" триває і від неї не відмовилися. Проте очікується, що "Богдана" потрапить до війська лише через три роки.

САУ
САУ "Богдана"

Водночас освоєння в Україні виробництва 155-снарядів "потребує вирішення низки складних завдань зі створення технологій виготовлення спеціальної хімії та елементів пострілів, що потребуватиме достатньо значного часу".

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи