xcounter
#

Контракт на САУ Dana для ЗСУ вже укладено: стала відома кількість та вартість

САУ Dana
САУ Dana
21582

Мова йде про 26 одиниць модернізованих колісних САУ Dana на суму понад 40 млн доларів США

У планах Міноборони отримати 26 одиниць модернізованих колісних самохідних артилерійських установок Dana від чеської компанії Excalibur Army на загальну суму 40,3 млн доларів. Про це стало відомо з депутатського звернення нардепа Олексія Гончаренко до низки правоохоронних органів.

"ДК "Укрспецекспорт" уклав контракт на постачання 26 одиниць vz.77 "Дана" на загальну суму понад 40 млн доларів США", - йдеться у зверненні, де підкреслено, що ціна однієї САУ становить 1 550 000 доларів.

З боку Defense Express зазначимо, що у 2017 році Чехія планувала провести модернізацію 33 одиниць Dana ShKH vz. 77 до рівня M1M, оцінивши ці роботи у 60 млн доларів, тобто по 1,8 млн доларів за одиницю. Проте згодом відмовилась від цього рішення на користь закупівлі 52 одиниць французьких САУ Caesar.

Таким чином, вартість модернізованих Dana від чехів для української армії буде меншою ніж та, яку було визначено для власної чеської армії.

САУ Dana
За попередньою інформацією Міноборони замовляє Dana у версії М2

На думку народного депутата, саме відсутність визначеного ступеня модернізації, разом із моральною застарілістю цих артилерійських систем, непроведення конкурентних процедур під час вибору виконавця та формування ціни, несе значні ризики.

Також у зверненні приводиться висловлювання командира 13-го артилерійського полку - полковника Milana Kaliny, який заявив, що з 48 одиниць Dana vz. 77 у його підрозділі: 8 одиниць - непрацездатні, а 40 утримувати в функціональному стані складно та витратно. Додамо, що загалом у армії Чехії знаходить 89 САУ Dana.

Dana ShKH vz. 77
"Базова" версія Dana - ShKH vz. 77

Окремо у зверненні йдеться про оціночну балансову вартість демілітаризованих Dana ShKH vz. 77, які пропонуються за 62 тисячі доларів. А також згадується про низку корупційних скандалів із Excalibur Army.

Водночас з боку Defense Express маємо зазначити, що досвід України свідчить: закупівля іноземного озброєння майже завжди ставала предметом жорсткої критики.

Наприклад, свого часу різко критикували та продовжують знаходити недоліки у рішеннях купити ударні БПЛА Bayraktar TB2, американські ПТРК Javelin, цифрові рації Aselsan, польські БМП-1, британські Saxon та інші закордонні зразки озброєння та військової техніки. І у багатьох випадках історія вже розставила крапки.

Сподіваємось, що рішення, яке буде прийнято щодо Dana, буде, в першу чергу, на користь Збройних Сил України.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи