xcounter
#

​Цифрова революція для ЗСУ: на що здатний Hermes-C2 від українських розробників

 Hermes-C дозволяє перевести поле бою у "цифру"
Hermes-C дозволяє перевести поле бою у "цифру"
17964

Для українського війська готова автоматична система управління військами на тактичному рівні

Українське військо невдовзі зможе здійснити справжню цифрову революцію завдяки автоматизованим системам управління, які вже тестуються під час навчань. Ці системи дозволяють у рази підняти бойову ефективність підрозділів завдяки цифровому обміну інформацією у режимі он-лайн.

Простою мовою, замість вороху папірців та передачі команд голосом через рацію, українські військові зможуть миттєво отримувати дані про реальну ситуацію, яка акумулюється зі всіх бойових машин, дронів та інших засобів розвідки.

Дивіться також: Оптико-прицільна станція наведення ОПСН від "Ізюмського приладобудівного заводу"

Фактично нашим військовим у режимі он-лайн буде доступна вся інформація про поле бою, від місцеперебування власних підрозділів та сил противника, зон ураження, маршрутів руху, рубежів тощо. А команди від вищого керівництва до конкретної бойової машини будуть надходити просто за лічені секунди.

Defense Express вже розповів про можливості автоматичної системи "Дзвін", яка працює на оперативному рівні, тобто для керування бригадами та батальйонами. Водночас розробник цієї системи, українська приватна компанія UaDefense, що входить до групи компаній "Еверест", створила автоматизовану систему управління тактичного рівня - Hermes-C2. Вона призначена для встановлення на бойові машини: БМП, БТР, танки, артилерійські установки та іншу техніку.

Hermes-C2
Hermes-C2 дозволяє у рази скоротити цикл бойового управління

Hermes-C2 складається з декількох уніфікованих модулів: центральний обчислювальний процесор, комутатор, радіо-маршрутизатор, термінали відображення та вводу інформації, GPS-приймач, а також модуль системи живлення. Але після встановлення системи у машину її командир буде працювати лише з терміналом - планшетом, на якому йде вивід всієї інформації.

Hermes-C2
Інтерфейс термінала Hermes-C2

Важливим елементом системи є саме система зв’язку, який дозволяє створити на полі бою "військовий інтернет речей". Тобто бойові машини можуть самостійно, без участі оператора, створювати мережу та передавати зашифровану інформацію на частотах від 47 МГц до 6 ГГц, просто мовою - на швидкостях 5G. І мова йде не тільки про передачу координат, а про обмін даними про кількість боєприпасів, стан ходової, кількості палива, тощо.

І всі ці дані направляються командиру, який отримує реальну інформацію про стан свого підрозділу, перерозподілити сили, цілі та засоби ураження виходячи із реальної ситуації яка є на цей момент, а не чекати доповідей.

ЗСУ
Сучасне поле боя вимагає високого рівня координації між підрозділами

За попередніми оцінками, автоматизація процесів діяльності тактичного рівня на полі бою може підвищити бойові можливості військ (сил) на 15-20% і одночасно на 50% скоротити час, який витрачають органи управління на планування і доведення завдань до підлеглих.

Один з останніх прикладів використання Hermes-C2 в умовах максимально наближених до бойових пройшов під час комплексних навчань Збройних Сил України з залученням сил та засобів Ракетних військ та артилерії у липні цього року.

Система Hermes-C2 у реальному масштабі часу була інтегрована у так званий розвідувально-ударного вогневого комплексу - коли артилерія поєднується із засобами розвідки.

За допомогою безпілотника "Фурія" були визначені координати цілей і напряму завантажені у систему Hermes-C2 та автоматично направлялись до артилерійської батареї без обробки оператором.

Тобто, як тільки приходила мітка цілі, одразу проходив розрахунок вогню для артилерії та команда "знищити". При цьому система Hermes-C2 приєдналась до артилерійської системи управління "Кропива", в якій пройшли всі балістичні вирахування. На практиці це призвело до скорочення часу підготовки до відкриття вогню - у шість разів.

Таким чином, цілий ряд навчань довів реальні можливості Hermes-C2, який у рази підвищує ефективність бойових підрозділів завдяки саме скороченню часу на бойове управління. Саме цей шлях вже пройшла армія США, яка озброюється системою Warfighter Information Network-Tactical (WIN-T). Аналогічні розробки просуваються і у Росії, де у десантних військах розгорнута "Андромеда".

Водночас українська розробка відрізняється своєю ціною. Оснащення системою Hermes-C2 сотні бойових машин, коштує десь 34 млн гривень, десь стільки ж коштує один БТР-4.

На практиці це означає, що за ціною лише двох БТР можна кожну нашу бригаду зробити "цифровою", з огляду на кількість машин у бойових батальйонах, артпідрозділах тощо. Тому питання що краще: дві нові бойові машини чи ціла бригада, яка діє у рази ефективніше, скоріш риторичне.

Читайте також: Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України - про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська