xcounter
#

Військова допомога США Україні: на що можуть розраховувати ЗСУ

Військова допомога США Україні: на що можуть розраховувати ЗСУ
3956

У 2021 році США виділить 250 млн доларів на військову допомогу України

Конгресу США на початку року вдалося подолати вето Дональда Трампа та прийняти оборонний бюджет, до якого включена програма "Ініціативи безпекової допомоги Україні" у розмірі 250 млн доларів.

З цієї суми 75 млн доларів буде направлено на передачу летального озброєння, а 175 млн доларів підуть на необхідне оснащення, нелетальне озброєння, навчання бійців, тощо.

Читайте також: ​Армія РФ на навчаннях "Запад-2021" відпрацює сучасний бліцкриг біля кордонів України та НАТО
Армія США та України
З 2014 року США значно розширила свою допомогу Україні

Враховуючи бюджет Міністерства оборони України на 2021 рік на закупівлю, ремонт та модернізацію озброєння та військової техніки у межах 780 млн доларів, допомога США виключно ударним озброєнням складає майже 10% від цієї суми.

Як наголошувалось впродовж минулого року, ці кошти планують направити на передачу Україні цілої низки озброєння. Зокрема мова йде про патрульні катери Mk VI, два з яких, вартістю у 20 млн доларів, вже замовлено. Проте остаточна вартість переданих катерів буде вища, через логістичні послуги, озброєння та необхідність навчання екіпажів.

катер Mk VI
Україна може розраховувати на 16 патрульний катерів Mk VI

Окрім того, на рівні президента України було повідомлено, що допомога США у 2021 році передбачає передачу станцій контрбатарейної боротьби та засобів спостереження. Також відомо про передачу медичного обладнання та захищених цифрових засобів зв’язку L3Harris. Окремо опрацьовується передача систем автоматизованого управління військами.

Проте загальний об’єм допомоги США Україні насправді значно ширший. Наприклад, Пентагон проводить регулярні польоти розвідувальної авіації біля тимчасово окупованого Криму та частини Донбасу.

Мова йде про місії стратегічних БПЛА RQ-4 Global Hawk, та регулярний моніторинг, який організували країни-члени НАТО у районі Чорного моря за допомогою розвідувальної авіації.

RQ-4 Global Hawk
Стратегічний БПЛА RQ-4 Global Hawk

Реальну практичну важливість цих місій продемонстрували спільні навчання "Об’єднані зусилля 2020" у вересні минулого року, які проходили одночасно із маневрами армії РФ "Кавказ-2020".

Тоді ЗСУ було відпрацьовано комплексацію даних від Global Hawk та E3A із даними наземної радіотехнічної розвідки українського війська, а також завдання високоточних ударів "Нептуном" та "Вільхою". Загалом "Об’єднані зусилля 2020" у Міноборони прямою мовою назвали "відповіддю України на агресивні плани Росії".

Крім того, у 2020 році США провели ряд місій стратегічної авіації під прикриттям українських винищувачів. Під час цих польотів B1В Lancer відпрацювали знищення кораблів у Чорному морі, а B-52H демонстративно наближались впритул до Криму.

Дивіться також: Топ-5 найпопулярніших відео Defense Express 2020 року на мільйон переглядів