xcounter
#

​Пентагон замовив для України два катери Mk VI за 20 млн доларів

Патрульний катер Mk VI
Патрульний катер Mk VI
2984

Загалом Військово-морські сили України можуть розраховувати на 16 патрульних катерів Mk VI

Міністерство оборони США заявило про укладення контракту з компанією SAFE Boats International на виготовлення патрульний катерів Mk VI. Вартість угоди, відповідно до повідомлення на сайті установи, становить 19,96 млн доларів та передбачає виготовлення двох катерів спеціально для України.

Передача цього озброєння відбувається за програмою Foreign Military Sales, яке передбачає виготовлення 16 Mk VI. Частина з яких буде передана США у рамках допомоги.

Читайте також: РСЗВ знищує цілі на морі: новий досвід армії Китаю може опанувати Україна
катер Mk VI
Патрульний катер Mk VI поки постачався лише до флоту США

Як влітку минулого року повідомляв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, шість катерів будуть оплачені американським урядом, а решту Військово-морські сили можуть придбати за кошти оборонного бюджету.

Загалом Катери типу Mk VI є найновішими патрульними катерами США, які досі виготовлялись виключно для власної потреби. Загалом з 2015 по 2018 рік Пентагон для прибережних сил ВМС США замовив 12 таких катерів.

Патрульний катер Mk VI
Mk VI вирішує завдання контролю ближньої морської зони

Характеристики Mk VI наступні: повна водотоннажність - 72 тонни, довжина - 25,8 м, ширина - 6,2 м, осадка - 1,2 м. Екіпаж катера: 10-11 осіб, з додатковим розширенням до 18.

Цей катер здатний розвивати швидкість до 45 вузлів (83 км/год) завдяки двом водометам та дизельними двигунами з сумарною потужністю 5200 к.с.

катер Mk VI
Патрульний катер Mk VI має швидкість до 45 вузлів

Штатне озброєння Mk VI складається з двох 25-мм автоматичних дистанційно керованих установок Mk 38 Mod 2 та шести кулеметів на турельних установках. Проте для України, скоріш за все, головний калібр буде замінений на Seahawk A2 британської компанії MSI-Defence Systems Ltd, яка також може бути виготовлена у 30-мм калібрі.

У США також обговорюється питання про оснащення катерів Mk VI американського флоту малогабаритними ракетами ВGM-176В Griffin або Hellfire.

Читайте також: ​Армія РФ на навчаннях "Запад-2021" відпрацює сучасний бліцкриг біля кордонів України та НАТО