xcounter
#

136,5 млн євро за 20 патрульних катерів для МВС: скільки це Bayraktar TB2, БТР-4 чи "Оплотів"

Катер FPB 98 MKI
Катер FPB 98 MKI
11485

Defense Express вирішив порівняти витрати на французькі патрульні катери без озброєння для МВС з іншими зразками озброєння

Замовлення 20 патрульних катерів для МВС за 136,5 млн євро остаточно отримало не тільки "зелене світло", а і кошти. Кабінет Міністрів України погодив отримання кредиту на 116 млн євро для закупівлі МВС патрульних катерів у Франції, відповідно до міжнародного договору від 19 листопада 2019 року.

Відповідно до рішення, 76 млн євро кредиту (під 1,4% річних) будуть отримані від французького експортного агентства Bpifrance Assurance Export, а ще 40 (під 0,38% річних) - у якості прямої позики від казначейства Франції, повідомив Кабмін, додавши що строк погашення кредитів - не перевищує 10 років.

Читайте також: ​Стала відома ціна турецького корвета Ada для України та інші подробиці посилення ВМС України

Решта, тобто 20,5 млн євро, скоріш за все, підуть з державного бюджету.

За ці кошти МВС України має через три роки отримати 20 патрульних катерів на базі проекту FPB 98 MKI від OCEA. З них п’ять мають побудувати в Україні на потужностях приватного "Нібулону".

FPB 98 MKI від OCEA
Довжина FPB 98 MKI: 32 метри, екіпаж: до 14 осіб, швидкість: 20-35 вузлів, дальність економічного ходу: 1200 миль

Ці 32-метрові катери мають прийти зі штатним спостережним оснащенням та без озброєння. Тому їх оснастять вітчизняною зброєю. Лише після цього вони посилять Держприкордонслужбу, яка входить у структуру Міністерства внутрішніх справ.

FPB 98 MKI
FPB 98 MKI прийдуть без озброєння

Розуміючи важливість морської охорони ДПСУ, яка має здійснювати контроль за плаванням суден і військових кораблів у територіальних водах України, а також застарілість її матеріальної частини, Defense Express все ж таки вирішив порівняти ці витрати з іншими напрямами посилення обороноздатності країни.

морська охорона ДПСУ
Морська охорона ДПСУ не може похвалитися новітніми кораблями

Наприклад, за 136,5 млн євро, а це приблизно 160 млн доларів, можливо було придбати 12 розвідувально-ударних дронів Bayraktar TB2 із 6 станціями керування та півтисячі високоточних MAM-L. Принаймні за 69 млн доларів у 2018 році була закуплена вдвічі менша кількість.

Зазначимо, що у 2021 році Міноборони все ж таки запланувала витрати на додаткові Bayraktar TB2, проте поки оцінити їхню кількість можливо лише приблизно: 4-9 дронів та 2-3 станції управління.

Bayraktar TB2
Зараз в Україні лише 6 Bayraktar TB2

Також, враховуючи вартість нового БТР-4 на рівні 1,2 млн доларів за одиницю для національного замовника, то за ці кошти можливо було замовити 133 БТР-4. А це вже повноцінний бригадний комплект.

БТР-4
За 160 млн доларів можливо озброїти цілу бригаду БТР-4

Зрештою, якщо продовжувати згадувати бронетехніку, то за 160 млн доларів можливо було б замовити щонайменше три десятки танків "Оплот". Це з урахуванням його експортної ціни. Але це виключно гіпотетичний варіант, бо роботи над його імпортозаміщенням за програмою "Бастіон" будуть завершені лише на рівні 2023 року.

танк Оплот
160 млн доларів - це цілий батальон "Оплотів"

Водночас ДККБ "Луч" заявило, що для створення вітчизняного ЗРК середньої дальності необхідні витрати у межах 30-50 млн доларів та 2,5 роки. А свого часу КБ "Південне" просило для завершення проекту вітчизняного ОТРК "Сапсан" 150 млн.

Звісно, навряд чи уряд Франції так завзято кредитував би замовлення не власного озброєння, а тим паче українські розробки. Проте, у будь-якому випадку, витрати будуть нести громадяни України своїми податками. Як і за 55 вертольотів Airbus для МВС за 551 мільйонів євро.

Дивіться також: ​У Одесу зайшла протимінна група НАТО SNMCMG2 (фото)