xcounter
#

​Ударні дрони Bayraktar TB2 для ЗСУ: стала відома орієнтовна кількість та очікувані строки постачання

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2
12077

Bayraktar TB2 вже законтрактовані та посилять Повітряні сили та ВМС України

Збройні Сили України вже замовили безпілотні розвідувально-ударні комплекси Bayraktar TB2. Про це свідчать показники, які закріплені в опублікованій бюджетній програмі Міноборони на 2021 рік.

Попри те, що ця програма не містить точних назв озброєння та цін, проте аналіз позицій дозволяє прогнозувати строки їх постачання до війська.

Читайте також: ​Стала відома ціна турецького корвета Ada для України та інші подробиці посилення ВМС України
Програма МОУ на 2021 рік
Програма МОУ на 2021 рік розміщена на сайті відомства у відкритому доступі

Зокрема на 2021 рік закріплено виділення коштів на закупівлю безпілотних авіаційних комплексів за державними контрактами, які були укладені у попередніх бюджетних періодах - 37 одиниць на 96,2 млн грн - 3,45 млн доларів.

Тобто вартість одного БпАК, який був законтрактованих раніше становить близько 100 тисяч доларів, що відповідає таким зразкам, як А1-СМ "Фурія" чи Spectator від вітчизняних виробників.

А1-СМ
А1-СМ "Фурія" коштує значно дешевше за Bayraktar TB2

Водночас кількість БпАК, постачання яких відбудеться у наступних бюджетних періодах, тобто не раніше 2022 року, 25 одиниць на 3 млрд гривень - 108,5 млн доларів.

Bayraktar TB2
Значно більша вартість БпАК говорить про закупівлю Bayraktar TB2

Закладення значно більшої суми при меншій кількості БпАК говорить, що серед них є комплекси класу Bayraktar TB2, про замовлення яких вже було повідомлено та оговорено, що, як мінімум, один комплекс посилить ВМС України та буде використовуватись для наведення "Нептуна".

Враховуючи вартість одного комплексу Bayraktar TB2, можливо зробити висновок, що у 2022 році Збройні Сили України мають отримати максимум два-три комплекти.

Bayraktar TB2 Україна
Склад минулої поставки Bayraktar TB2 до ЗСУ: 6 дронів, 3 станції, кілька сотень MAM-L, навчання, тощо

Але зазначимо, що склад комплексу може бути різним за кількістю дронів та станцій управління, тому об’єм постачання може становити 4-9 дронів та 2-3 станції управління.

Додамо, що орієнтовна кількість Bayraktar TB2 в Азербайджану, з огляду на різні неофіційні джерела, становила лише 3-4 комплекси. Проте навіть такої кількості вистачило для кардинальної переваги у війні за Нагірний Карабах.

Додамо, що витрати на турецькі розвідувально-ударні БПЛА становлять, приблизно, близько 10% від всіх витрат, які заплановані Міноборони на закупівлю озброєння та військової техніки у 2021 році.

Читайте також: ОТРК "Сапсан" для ЗСУ: у Міноборони розкрили шлях прискорення прийняття на озброєння