xcounter
#

Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)

Для Bayraktar TB2 це вже далеко не пеший реальній бойовий конфлікт
Для Bayraktar TB2 це вже далеко не пеший реальній бойовий конфлікт
23122

Ударний безпілотник Bayraktar TB2, який також стоїть на озброєнні української армії, вчергове довів свою ефективність

Війна між Вірменією та Азербайджаном, яка розпалилась 27 вересня у районі Нагірного Карабаху, стала черговим епізодом бойового застосування турецьких ударних безпілотників Bayraktar TB2.

Лише за перший день війни міністерство оборони Азербайджану повідомило про знищення 22 танків та іншої бронетехніки, 15 зенітно-ракетних комплексів "Oса", 18 дронів, 8 одиниць артилерії, 3 склади боєприпасів. Окрім того, понад 550 бійців противника було вбито чи поранено. І частина з цього - результат "роботи" Bayraktar TB2, який використовується для наведення та коригування вогню, а також ударних місій.

Читайте також: Про "Вільху-М", український Су-27 і російський Іл-20 та як в РФ знищують власну техніку: події тижня від Defense Express
Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 активно використовується, як в ударних, так і в розвідувальних місіях

Нагадаємо, що про намір Баку закупити ці дрони стало відомо лише декілька місяців тому, у червні цього року. Тобто за цей час армія Азербайджану не тільки отримала певну кількість Bayraktar TB2 з високоточним озброєнням, а й встигла провести навчання операторів у найстисліші терміни. А при першій необхідності без вагань почала їх бойове застосування.

Зокрема, судячи із записів, які публікує міноборони Азербайджану, Bayraktar TB2 було використано для знищення протиповітряної оборони противника. Лише на одному відео було показано удари по трьох ЗРК "Оса". Враховуючи доступну на відео телеметрію, удари наносились з відстані близько 12-13 км, тобто за межами дії протиповітряних ракет комплексу.

Ще один цікавий епізод використання Bayraktar TB2 - знищення двох вірменських танків Т-72. У першому випадку з відстані близько 8 км, тобто у межах дії штатного озброєння безпілотника - високоточної бомби MAM-L.

MAM-L
Плануючаі бомба з лазерним наведенням MAM-L

На відео добре видно, що ціль знаходиться на автосупроводженні, а мітка прицілювання на найбільш вразливій частині - моторно-трансмісійному відділі. Попри активне маневрування - ціль було знищено. Водночас другий танк був уражений на ще меншій відстані - близько 7 км.

На аналогічних дистанціях було знищено і інше озброєння та техніку противника, зокрема позицію гаубиці Д-30, ще одного Т-72 та "Оси".

Не менш показово - застосування дрону для наведення та коригування вогню. На відео можливо розрізнити боєприпас, який був використаний для знищення ще одного вірменського Т-72. Враховуючи кут його падіння та швидкість, скоріш за все це інший безпілотник - баражуючий боєприпас типу ізраїльського SkyStriker.

Також Bayraktar TB2 з відстані у кілька десятків кілометрів був застосований для коригування вогню по вірменському складу боєприпасів та озброєння, який знаходився на околиці населеного пункту. Роздільної здатності камери, зокрема і у тепловізійному каналі, вистачило для точного визначення координат цілі та контролю роботи власної артилерії.

Загалом необхідно зазначити доволі ефективне використання ударних дронів з боку Азербайджану та цілий спектр задач, який ними був успішно виконаний.

По-перше - розвідка позицій елементів протиповітряної оборони противника та наведення на неї засобів ураження чи її знищення власними силами. Після цього - "полювання" за бронетехнікою противника, яка залишилась без прикриття від повітряного нападу.

По-друге - застосування дрону для коригування вогню по важливим об'єктам противника у тилу, яку Bayraktar TB2 може здійснювати зі значних відстаней завдяки потужній оптико-прицільний станції.

Водночас застосування безпілотників відбувається попри активну радіоелектронну боротьбу, яка була розгорнута, з високою долею вірогідності, не тільки армією Вірменії, а і регулярними частинами армії Російської Федерації, які на постійній основі базуються у Ґюмрі.

Останнє загострення Карабаського конфлікту у липні цього року продемонструвало, що Росія розгорнула у Вірменії доволі щільну РЕБ з потужними станціями. Свідченням цього є демонстрація Вірменією у липні цього року ізраїльських дронів, зокрема SkyStriker, Hermes 180, Orbiter 2 та Orbiter 3, які, за твердженням офіційного Єревану були перехоплені саме засобами РЕБ.

Hermes 180 Вірменія
БПЛА Hermes 180 який був перехоплений армією Вірменії

Водночас Bayraktar TB2, як і у численних випадках у Сирії та Лівії, і в цей раз довів що здатний успішно працювати в умовах активного РЕБ та насиченій протиповітряній обороні противника.

Варто нагадати, що під час стратегічних навчань "Об'єднані зусилля - 2020" Збройні Сили України активно використовували Bayraktar TB2. Під час польотів дрони здійснили високоточне бомбометання та коригували вогонь з "Вільхи" та "Урагану".

Читайте також: Продовжують знищувати один одного: в Росії стверджують, що Су-30 був збитий іншим винищувачем