xcounter
#

ОТРК "Сапсан" для ЗСУ: у Міноборони розкрили шлях прискорення прийняття на озброєння

Україна отримає власний ОТРК вже у найближчому майбутньому
Україна отримає власний ОТРК вже у найближчому майбутньому
33441

Вітчизняний оперативно-тактичний комплекс отримав найвищий пріоритет

Міністерство оборони України запланувало на 2021 рік укласти контракт з виготовлення першої дослідної батареї оперативно-тактичного комплексу "Сапсан", що розробляється у КБ "Південне".

Таку інформацію повідомив Міністр оборони України Андрій Таран, який зазначив, що "ступінь готовності всього проекту вже перевищив 80%, маємо зробити останній крок та завершити цю роботу". Додавши, що розробка цього ОТРК має найвищий пріоритет.

Читайте також: Мінстратегпром пропонує витратити на створення малорозмірних ТРДД для БПЛА понад 400 млн гривень
ОТРК
ОТРК "Сапсан" має стати довгою рукою ЗСУ

Своєю чергою Defense Express отримав ексклюзивний коментар заступника Міністра оборони України Олександра Миронюка, який детальніше висвітлив цей проект та пояснив механізм, завдяки якому ЗСУ зможуть отримати цю зброю максимально швидко.

"Перша батарея буде виконана у наступному складі: по дві пускові установки та машини заряджання, а також дві машини керування - рівня командири батареї та рівня командира дивізіону. Таке рішення дозволить провести всі необхідні випробування, які включають не тільки стрільби, а й організації зв’язку та управління", - повідомив заступник Міністра оборони України.

ОТРК
Макет ракети та стендові випробування її частин у КБ "Південне"

Таким чином цикл випробувань "Спасан" буде значно компактнішим, що дозволить прискорити його прийняття на озброєння.

"Міноборони зацікавлено у тому, щоб максимально прискорити цей проект. Тому ми пішли на такий крок, який дозволяє максимально зекономити час випробування комплексу. Це дозволить прийняти цей ОТРК на озброєння вже в осяжній перспективі, бо "Сапсан" - це зброя, яка потрібна війську вже сьогодні", - додав заступник Міністра оборони України.

ОТРК
Випробування двигуна ракети ОТРК "Сапсан"

Нагадаємо, що проект вітчизняного ОТРК передбачає створення високоточної балістичної ракети з дальністю польоту до 300 км. Наразі відомо про успішні випробування твердопаливного двигуна ракети та створення відповідного запасу з 12 одиниць.

Також вже були продемонстровані головки самонаведення: радіолокаційних активної та пасивної, а також оптичної, яка наводиться завдяки порівнянню зображення місцевості із закладеними у "пам’ять" зразками. Окрім того, вже створена ГСН із комплектуванням оптичного та радіолокаційного каналу.

Водночас продемонстроване раніше шасі для ОТРК, яке було створено на ХКБМ, вже не розглядається, як основний варіант. Defense Express стало відомо, що всі машини будуть змонтовані на іноземному шасі, яке має стати уніфікованою мультиплатформою (з різною колісною формулою), для всіх ракетних військ та артилерії ЗСУ.

ОТРК
ОТРК "Сапсан" отримає нове шасі

Це пов’язано не тільки із наміром максимально спростити логістику, а і з великою вартістю доведення до готовності та серійного виробництва специфічних шасі у малій кількості, а також із подальшою складністю їх підтримки у працездатному стані.

Читайте також: Тактичний ракетний комплекс "Гермес": особливості, недоліки та конкуренти нового російського проєкту