xcounter
#

Мінстратегпром пропонує витратити на створення малорозмірних ТРДД для БПЛА понад 400 млн гривень

7739
В якості двигуна для перспективного безпілотного винищувача MIUS розглядається український ТРДД AI-25TLТ
В якості двигуна для перспективного безпілотного винищувача MIUS розглядається український ТРДД AI-25TLТ

Безпілотники з подібними двигунами за своїми швидкісними характеристиками можуть бути близькими до реактивних бойових літаків

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України оприлюднило проєкт "Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки".

Загальний обсяг фінансування, який на думку експертів міністерства необхідно вкласти у розвиток авіаційної промисловості України в найближчі дев’ять років становить 35,93 млрд гривень (понад $1,3 млрд в еквіваленті).

Читайте також: ​"Сокіл-300" від КБ "Луч": на що здатний український ударний БПЛА (фото)
RQ-4
Американський стратегічний розвідник RQ-4 Global Hawk

З них за рахунок державного бюджету пропонується профінансувати близько 55% витрат (20 млрд грн або близько $800 млн), а решту мають вкласти підприємства-виробники та інвестори (15,9 млрд грн або близько 600 млн).

Окрім розробки класичних літаків та гелікоптерів, а також різноманітних агрегатів та деталей для них, в проекті приділяється увага й безпілотним апаратам.

БПЛА
General Atomics Avenger (Predator C)

Зокрема, досить значні кошти пропонується виділити під інноваційні дослідження та розробку для створення сімейства малорозмірних турбореактивних двоконтурних двигунів для БПЛА.

XQ-58
Американський БПЛА Kratos XQ-58 Valkyrie

Мова йде про 400,2 млн гривень, з яких з державного бюджету пропонується виділити 250 млн грн, а решта (153,2 млн гривень) має надійти з інших джерел.

Су-27
Су-27 ЗСУ оснащені парою турбореактивних двоконтурних двигунів АЛ-31Ф з форсажними камерами (ТРДДФ)

Нагадаємо, турбореактивними двоконтурними двигунами з форсажною камерою (ТРДДФ) зазвичай оснащуються всі типи надзвукових бойових літаків (наприклад винищувачі Су-27 чи МіГ-29).

L-39
Навчально-бойовий літак Aero L-39 Albatros оснащений ТРДД АІ-25ТЛ

Дозвукові двигуни без форсажу (власне ТРДД) встановлюють на крилаті ракети та деякі види дозвукових навчальних та бойових літаків.

ТРДД
І України розробили та виготовляють різні види ТРДД, якими можуть бути оснащені як крилаті ракети, так і велетенські транспортні літаки на кшталт Ан-225 "Мрія"

Ще одним варіантом ТРДД з так званим "високим ступенем двоконтурності" (більш відомі як турбовентиляторні) є двигуни для сучасної пасажирської та транспортної авіації (наприклад для літаків Ан-178 чи Ан-124 "Руслан").

MQ-25
БПЛА Boeing MQ-25 під час першого польоту / Фото: Boeing

В безпілотній авіації подібний тип двигуна наразі використовується дуже мало. Представниками таких БПЛА можна назвати американський стратегічний розвідник RQ-4 Global Hawk й Lockheed Martin RQ-170 Sentinel та експериментальні (або малосерійні) безпілотники Boeing MQ-25 Stingray, Kratos XQ-58 Valkyrie, General Atomics Avenger, китайський AVIC Cloud Shadow, іранський Shahed 171 Simorgh та російський С-70 "Охотник".

БПЛА
Китайський БПЛА з ТРДД AVIC Cloud Shadow, іранський Shahed 171 Simorgh та російський С-70 "Охотник" з ТРДДФ

Існує подібний проект й у наших турецьких партнерів з компанії Baykar Makina. Мова йде про перспективний безпілотний винищувач MIUS, який планують оснастити українським ТРДД AI-25TLТ розробки ДП "Івченко-Прогрес".

MIUS
Рендер перспективного безпілотного винищувача MIUS від Baykar Makina

З огляду на те, що в проекті Мінстратегпрому на проведення інноваційних досліджень і розробок, необхідних для створення висотних та надзвукових безпілотних літаків і комплексів пропонується виділити лише 7 млн гривень (близько $240 тисяч чого не вистачить навіть для будівництва дуже невеликого прототипу БПЛА), ймовірно нові малорозмірні турбореактивні двоконтурні двигуни планують створювати для безпілотників розроблених країнами-партнерами.

Читайте також: Як Туреччина з допомогою України створює зброю майбутнього