xcounter
#

До кінця 2020 року Міноборони планує замовити додаткові Bayraktar TB2

8988
Bayraktar TB2 знаходиться на озброєнні ЗСУ
Bayraktar TB2 знаходиться на озброєнні ЗСУ

​Нові дрони Bayraktar TB2 будуть направлені на захист морського узбережжя

У планах Міністерства оборони України - підписати з турецькою компанією Baykar Makina новий договір на закупівлю партії розвідувально-ударних БПЛА Bayraktar TB2.

Про це стало відомо Defense Express із власних джерел у Міноборони.

Читайте також: ​Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2 - Олег Уруський

У силовому відомстві планують направити нові дрони на захист морського узбережжя Чорного та Азовського морів.

Кількість безпілотних комплексів - не розголошується. Проте повідомлено, що на додачу до мобільних станцій управління, які йдуть із розрахунку одна на два-три БПЛА, планується також закупити і певну кількість стаціонарних станцій.

Це дозволить почати формування суцільного "поля керування", в якому існує можливість передавати управління дроном від однієї станції до іншої. Саме таке поле вже створено у Туреччині, яка розгорнула мережу стаціонарних станцій вздовж кордонів.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 може виявляти надводі цілі завдяки потужній оптичній станції з тепловізором

Зазначимо, що загальна довжина морського узбережжя України, без урахування тимчасово окупованого Криму, складає близько 800 км. Водночас дальність дії зв’язку між станцією управління та Bayraktar TB2 зараз доведена до 300 км, без застосування додаткових антен чи ретрансляторів.

Таким чином, для утворення суцільного "поля керування" на південному напрямку необхідно лише три станції. А у випадку "покриття" лише узбережжя Чорного моря та адмінмежі з Кримом - дві.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 у Туреччині залучається до місій над морем

Зазначимо, що рішення закупити Bayraktar TB2 для цих завдань скоріш за все пов’язано не тільки із необхідністю контролю акваторії та морських кордонів України, а також із прийняттям на озброєння ракетного комплексу берегової оборони "Нептун" РК-360МЦ від ДККБ "Луч". Бо вони мають отримати хоча б приблизний район цілі, в якому вже самостійно будуть вести її пошук та знищення.

І поки "Луч" веде розробку більш потужного та оснащеного радіолокаційними станціями БПЛА "Сокіл-300", які дозволяють йому "бачити" через хмари, туман та дощ, питання наведення крилатих ракет Р-360 необхідно розв'язувати іншими засобами. Як саме дрон та високоточна зброя від ДККБ "Луч" будуть працювати разом - у окремому матеріалі Defense Express.

Наразі, у випадку максимального сприяння з боку Міноборони, розробка та повний цикл випробування "Сокіл-300" може бути завершений лише через декілька років. Бо після першого польоту, який відбудеться не раніше кінця 2021 року, його чекають численні заводські та державні випробування. В українських реаліях вони тривають ще 2-3 роки. І це в умовах проактивної позиції з боку замовника.

Сокіл-300
На відміну від Bayraktar TB2 український "Сокіл-300" буде оснащуватись РЛС для виявлення цілей

Тому, судячи з усього, поки "Сокіл-300" зможе стати "на крило" у 2023-2024 роках, питання мониторингу південних рубежів України будуть займатися турецькі Bayraktar TB2.

Читайте також: Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)