xcounter
#

Винищувачі Dassault Rafale офіційно не пропонували: Олександр Миронюк розповів про плани переоснащення ПС ЗСУ

2671
Україна не отримувала офіційних пропозиції щодо винищувача Dassault Rafale
Україна не отримувала офіційних пропозиції щодо винищувача Dassault Rafale

Заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк висловив позицію оборонного відомства щодо стану української тактичної авіації, а також щодо питання переоснащення ПС ЗСУ на нові зразки

Підприємства українського ОПК здатні підтримувати у боєздатному стані тактичну авіацію ПС ЗСУ до 2035 року. Разом з тим, актуальним для України є і питання заміни наявних літаків на сучасні зразки, що вимагатиме вирішення фінансових та інфраструктурних завдань.

Винищувач Міг-29 Україна
Нещодавно ПС ЗСУ отримали черговий відремонтований навчально-бойовий винищувач МіГ-29УБ

Про це заявив заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк на онлайн конференції "Про стан реалізації ДОЗ-2021 та перспективи переозброєння української армії новими зразками озброєння", яка відбулася у п’ятницю, 16 квітня.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України

"На сьогодні ми можемо експлуатувати літаки тактичної авіації до 2035 року. Наразі в нас є низка літаків – це МіГ-29, Су-27, Су-25 та Су-24. І в нас є ремонтні підприємства, які здатні робити поточний, середній та капітальний ремонт цих літаків", – зазначив Миронюк.

МіГ-29 та Су-27
Українські винищувачі Су-27 та МіГ-29 ПС ЗСУ супроводжують американські бомбардувальники B-1B Lancer

Водночас він зауважив, що переоснащення тактичної авіації – це актуальне питання для ПС ЗСУ: "Ми підтримуємо Візію, тому що люди прагнуть нових зразків. Льотчик повинен літати, техніка повинна бути безвідмовною, надійною і так далі. Але є умови, в яких ми реально існуємо".

Так, Миронюк стверджує, що переоснащення авіації вимагатиме від Міноборони виважених рішень, які враховуватимуть фінансові та інфраструктурні складові.

"Якщо ми говоримо про заміну наших літаків на F-35 чи F-22 або на інші літаки, ми повинні собі чітко уявляти, скільки це буде коштувати нашому бюджету. Це по-перше. По-друге, нам потрібно змінювати інфраструктуру, яка на сьогодні є", – зазначив заступник Міністра оборони.

F-22 Raptor
Вибір – є, питання у фінансуванні та інфраструктурі

Миронюк зазначив, що Міноборони наразі вивчає питання переоснащення тактичної авіації. Для цього передусім потрібно розуміти, яке буде джерело фінансування для заміни парку літаків: "Якщо це кредитні кошти, не потрібно забувати, що ці кошти потрібно віддавати. Це кошти наших платників податків".

Окремо заступник Міністра оборони прокоментував інформацію щодо ймовірного продажу Україні французьких винищувачів Dassault RafaleDassault Rafale: "Міноборони в рамках військово-технічного співробітництва ця пропозиція не надходила, тому ми її не розглядали.

Dassault Rafale
Dassault Rafale Україні офіційно не пропонували

Також заступник Міністра оборони звернув увагу на тему транспортної авіації, зазначивши, що закуплені в рамках ДОЗ літаки Ан-178 вже змінюють підходи та принципи дії в переоснащенні авіації, закладені до сьогоднішнього дня.

Ан-178
Стан робіт зі складання фюзеляжу першого Ан-178-100Р для ЗСУ на стапелі загального збирання на кінець березня 2021 року / Фото: ДП "Антонов"

"Там зовсім інша система, зовсім інші складові частини та елементи, які мають бути поєднані з наземною компонентою. Тобто, ми не просто купили літаки Ан-178, а підтягуємо наземне обладнання, інфраструктуру аеродрому. Це все величезні кошти", – зазначив Миронюк.

Читайте також: Україна збирається адаптувати авіаційні ракети під бразильські винищувачі Saab JAS-39E Gripen