xcounter
#

Україна збирається адаптувати авіаційні ракети під бразильські винищувачі Saab JAS-39E Gripen

6832
Перший побудований для Бразилії винищувач Saab JAS-39E Gripen (сн 39-6001, майбутній бразильський бортовий номер 4100) в першому польоті, 26 серпня 2019 / Фото: Saab AB
Перший побудований для Бразилії винищувач Saab JAS-39E Gripen (сн 39-6001, майбутній бразильський бортовий номер 4100) в першому польоті, 26 серпня 2019 / Фото: Saab AB

Також продовжує обговорюватися постачання до Бразилії ПТРК та спільне виробництво бронетехніки й транспортних літаків

Схоже, що бразильські військові зацікавились низкою пропозицій від українського ДККБ "Луч".

Як повідомила прес-служба ДП ДГЗП "СпецТехноЕкспорт", у понеділок, 22 березня ц.р. пройшла Перша технічна онлайн-консультація між Україною та Республікою Бразилія у рамках Діалогу в оборонній сфері двох держав, започаткованого восени минулого року.

Читайте також: "Спецтехноекспорт" показав, яке українське озброєння пропонували бразильцям (відео)
ракета
Високоманеврова авіаційна керована ракета класу "повітря-повітря" ближнього повітряного бою з інфрачервоною головкою самонаведення від ДККБ "Луч"

"Основною темою попереднього обговорення стало подальше співробітництво щодо постачання ПТРК та ствольних керованих ракет 90 та 105 мм, розробки та постачання авіаційних ракет та їх інтеграції на літак Gripen, спільного виробництва бронемашин та важких літаків", - відзначили у прес-службі спецекспортера.

Від України у заході брали участь посол України в Бразилії, керівництво "СпецТехноЕкспорт" та Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов.

Бразилію представляли директор департаменту комерційного просування оборонної продукції (SEPROD) Міністерства оборони Бразилії, дивізійний генерал Луїс Антоніо Дуізіт Бріто, координатор департаменту просування оборонної продукції Артур Деніз Марра, координатор департаменту просування оборонної продукції капітан Педро Са.

Gripen
Загальні дані про проєкт закупівлі багатофункціонального літака Saab JAS-39E Gripen, адаптованого до потреб Бразилії. Кадр з презентації під час візиту оборонної делегації Бразилії до України

Нагадаємо, у 2014 році ВПС Бразилії підписало зі шведською Saab контракт щодо постачання 36 багатоцільових винищувачів JAS-39E/F Gripen NG. 13 літаків мають побудувати у Швеції, а решту локалізувати на заводі Embraer в Бразилії. Перший JAS-39E Gripen для Бразилії здійснив свій політ у серпні 2019 року.

Своєю чергою, Україна відома як серійний виробник ракет середньої дальності "повітря-повітря" Р-27 (випускає ДАКХ "Артем"). Також нещодавно ДККБ "Луч" представила проект власної високоманеврової авіаційної керованої ракети класу "повітря-повітря" ближнього повітряного бою з інфрачервоною головкою самонаведення.

ракета
Високоманеврова авіаційна керована ракета класу "повітря-повітря" ближнього повітряного бою з інфрачервоною головкою самонаведення від ДККБ "Луч"

Досвід з розробки та адаптації подібних типів озброєння для літаків західного зразка, дуже важливий і для самої України, з огляду на майбутній перехід ПС ЗСУ на винищувачі такого типу.

Адже це дасть змогу не бути залежним від постачання принаймні деяких важливих видів озброєння для них.

Варто також додати, що перший візит оборонна делегація Бразилії в Україну здійснила наприкінці листопада – початку грудня 2020 року. В процесі відвідувачі ознайомилися з можливостями українських підприємств ОПК та провели попередні перемовини зі співробітництва по багатьох напрямках.

Луч
Під час відвідання України у грудні 2020 року, делегація Бразилії побувала й на КБ "Луч"

Як можемо побачити, українські пропозиції зацікавили бразильську сторону й діалог продовжується.

Наступний етап перемовин має пройти у травні ц.р. під час візиту вже української делегації до Бразилії.

Читайте також: В ДК "Укроборонпром" планують в найближчі роки створити керовані снаряди 155-мм з дальністю ураження 50 км