xcounter
#

В ДК "Укроборонпром" планують в найближчі роки створити керовані снаряди 155-мм з дальністю ураження 50 км

7342
Артбоєприпас "Квітник"/"Барвінок" (152/155 мм), а також боєприпас "Карасук" (122-мм)
Артбоєприпас "Квітник"/"Барвінок" (152/155 мм), а також боєприпас "Карасук" (122-мм)

Наразі мова йде про створення українських керованих снарядів в рамках програми "Квітник"/"Барвінок"

Про амбітні плани з розвитку боєприпасної галузі Концерну розповів директор Дивізіону високоточних озброєнь і боєприпасів ДК "Укроборонпром" Андрій Артюшенко.

Зокрема, він висловив переконання, що незабаром Українське військо вимушене буде повністю перейти на стандарти Альянсу, оскільки ресурс радянських артилерійських систем буде повністю вичерпано.

Читайте також: Українська армія не закуповує високоточні боєприпаси

"Ми розуміємо, що хочемо ми того чи ні, життєвий цикл і ресурс артилерійських систем, які були зроблені ще в Радянському Союзі в найближчі 5 років буде закінчений. Вже не буде такої гострої потреби модернізувати ці системи з метою заміни тільки стволів та зарядної камери, де знос буде перевищувати встановлені норми", - зауважив Андрій Артюшенко в інтерв'ю SecurityTalks.

Барвінок

Основним завданням майбутнього холдингу "Високоточного озброєння і боєприпасів" він бачить створення власного виробництва боєприпасів калібрів НАТО, як-то 120-мм та 155-мм.

"Безумовно, наше головне й основне завдання перйти на стандарти НАТО. Це танкове озброєння калібру 120 мм, тут трошки ситуація простіша, і головна ударна сила, головний елемент системи вогневого ураження, це калібр 155 мм", - наголосив директор Дивізіону "Укроборонпром".

Квітник
Головки самонаведення до високоточних артбоєприпасів української розробки та виробництва. Праворуч - нові на базі "цифри"

Також він додав, що в рамках розробки "довгої руки" артилерії ЗСУ планується створити високоточні снаряди (в рамках покращення програми "Квітник") з дальністю до 50 км.

"Ми повинні перейти на натовський стандарт і найголовніше, досягти дальності не менше 50 км, для того, щоб можна було завдавати удари на оперативну глибину оборони противника", - зазначив Андрій Артюшенко.

Однак, за його словами, подібні снаряди будуть досить коштовними. Один такий високоточний боєприпас буде коштувати приблизно як керована ракета для комплексу "Стугна-П".

Нагадаємо, український КАС (керований артилерійський снаряд) калібру 152-мм "Квітник" був прийнятий на озброєння ще у 2012 році. Після початку збройної агресії РФ у Криму та на Сході країни, боєприпас (який мав до 70% російських комплектуючих) був модернізований та представлений в оновленій версії у 2017 році.

Квітник
Нові цифрові головки самонаведення для українського боєприпасу представлені ДП "Науково-виробничий комплекс "Прогрес" у 2018 році

Однак, відтоді так і не було розв'язане питання про проведення нового циклу державних випробувань вдосконаленого озброєння.

Барвінок

Своєю чергою, восени минулого року Defense Express повідомив, про плани проведення держвипробувань вітчизняних снарядів з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155 мм з назвою "Барвінок".

Орієнтовно, за попередньою інформацією, випробування нових снарядів мають пройти вже в цьому році.

Читайте також: Компанія Excalibur Army поставила Міноборони України нові 155 мм боєприпаси для проведення повного циклу випробувань САУ "Богдана"