xcounter
#

Українська армія не закуповує високоточні боєприпаси

4583
Артилерія потребує сучасних боєприпасів
Артилерія потребує сучасних боєприпасів

​Збройні сили Україні не закуповують нові вітчизняні високоточні боєприпаси, які забезпечують максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом.

Про це агенцію Defense Express повідомив представник оборонно-промислового комплексу. Голова причина – не завершення повного циклу випробувань нових боєприпасів після здійснення процедури імпортозаміщення.

Квітник Карасук
Артбоєприпас «Квітник» (152/155 мм), а також боєприпас «Карасук» (122-мм)

Йдеться про боєприпас «Квітник» (152/155 мм), а також боєприпас «Карасук», який розроблений для стрільби з артилерійських систем калібру 122-мм, в тому числі гармат Д-30 та самохідних артилерійських установок 2С1, які стоять на озброєнні ЗС України. Розробником та виробником таких боєприпасів в Україні є ДП «Науково-виробничий комплекс «Прогрес» та ЦКБ «Точність» (м. Ніжин).

Читайте також: Хто точніший: Україна та Польща продовжують роботи над високоточними боєприпасами. Але ...

Завдяки використанню напівактивного лазерного наведення боєприпаси забезпечують максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом на дальності до 20 та 12 км відповідно. Електронні та оптико-механічні системи снарядів спроможні витримати надвисокі перевантаження під час артилерійського пострілу (не менше 10000g). Для наведення «Карасука» та «Квітника» потрібно використовувати лазерні цілевказівники-далекоміри.

Головки самонаведення Прогрес
Головки самонаведення до високоточних артбоєприпасів української розробки та виробництва

До початку бойових дій з РФ напівактивна лазерна головка самонаведення до «Квітника» виготовлялась з російськими комплектуючими. У 2013 р. «Квітник» було прийнято на озброєння ВС України, проте його серійне виготовлення виявилось неможливим. Тому розробники замінили російські комплектуючі і вийшли на результати, які цілком задовольняли вимоги військових.

Проте закупка серії високоточних боєприпасів для Збройних Сил можлива лише після проведення державних випробувань партії нових боєприпасів, що вкотре відкладено з низки організаційних та фінансових причин.

Квітник
Артбоєприпас "Квітник"

Разом з тим, українські підприємства продовжують співпрацю з польськими партнерами щодо створення нових зразків високоточного артилерійського озброєння.

Читайте також: Чому так важко зробити артилерійський 155 мм боєприпас