xcounter
#

Компанія Excalibur Army поставила Міноборони України нові 155 мм боєприпаси для проведення повного циклу випробувань САУ "Богдана"

155 мм САУ "Богдана"
155 мм САУ "Богдана"
22537

Як стало відомо Defense Express, днями було виконано контракт між Міністерством оборони України та чешською компанією Excalibur Army на постачання значної кількості 155-мм боєприпасів, які були закуплені оборонним відомством для проведення випробувань нової самохідної артилерійської установки 2С22 "Богдана".

На фотографіях боєприпасів, які поставлені в рамках контракту для Міноборони України, видно маркування. Це як практичні боєприпаси, так і далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Такі 155 мм боєприпаси ERFB та ERFB-BB застосовують у таких САУ та системах як ZUZANA, NORA B-52, G5/G6, M109, M198, FH-70, KRAB, KH-179 та інших.

Читайте також: САУ "Богдана" очікує на завершення державних випробувань (фото)
САУ Богдана
Далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ - для України
Практичний 155 мм боєприпас

Ці 155 мм артилерійські снаряди великої дальності призначені для використання сучасною буксируваною та самохідною артилерією з довжиною ствола у 39, 45 та 52 калібрів. Дальність стрільби цими боєприпасми у найбільш просунутих САУ становить до 44 км.

Богдана" першою застосує 155 м боєприпаси стандарту НАТО

Першою вітчизняною САУ, яка має застосовувати боєприпаси стандарту НАТО, має стати самохідна гаубиця на колісному шасі під назвою "Богдана".

Вона розробляється на підставі спільного рішення Міністерства оборони України та публічного акціонерного товариства "Краматорський завод важкого верстатобудування" в рамках дослідно-конструкторської роботи з лютого 2016 року.

Вперше зразок нової САУ був продемонстрований на параді у 2018 році. Очікувалось, що ДКР "Богдана", на яку вже витрачено 140 млн. грн, буде завершена у 2020 році.

САУ
САУ "Богдана" перед першим показом

Наприкінці 2019 р. повідомлялось, що для випробувань САУ "Богдана" ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" поставив 155-мм артилерійські боєприпаси, які були закуплені у турецької компанії MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu).

Йшлося про 134 практичні постріли Mod 272, постріли M107HE, а також підривачі, запалювальники та порохові заряди.

Проте специфікація та маркування закуплених "Спецтехноекспортом" у Туреччині пострілів, обсяги та терміни поставок, а також інші детали виконання цього контракту спричинили низку непорозумінь у "трикутнику" Міноборони, "Спецтехноекспорт" та розробник САУ.

Пауза у роботі зі створення та випробувань САУ "Богдана" тривала майже рік.

"Проблеми, які розпочались навколо САУ "Богдана" у 2018 році були успішно подолані у 2020 році завдяки, в першу чергу, Міноборони. На сьогоднішній день ніяких перешкод немає.

САУ "Богдана" у 2018 році

Найближчим часом "Богдана" вийде на випробування на полігони Збройних Сил України. Ця артсистема потрібна українському війську", - заявив заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк у інтерв'ю агенції Defense Express.

Закупка 155 мм сучасних боєприпасів, які в стислі терміни були поставлені до України чешською компанією Excalibur Army, знімає будь-які перешкоди перед розробниками САУ "Богдана" довести МОУ відповідність своєї розробки вимогам тактико-технічного завдання і конкурентність рішень та технологічій, що втілені у проєкті.

Втім, за інформацією Defense Express, лише для проведення випробувань з перевірки надійності та ресурсу ствола нової гармати потрібно здійснити близько півтори тисячі пострілів.

До цього часу з нової САУ було здійснено два гідропостріли та холостий постріл з метою оцінки роботи вузлів і механізмів гаубиці наприкінці 2019 року. А в січні 2020 року при випробуваннях при стрільбі з 155-мм пострілом з інертним (практичним) снарядом імпортного виробництва MOD 272 (Туреччина) на дальність 5 км відбулася поломка у замковому механізмі гаубиці.

САУ
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото: Роман Костенко

За іронією долі Excalibur Army - постачальник нових і більш потужних 155 мм боєприпасів для випробувань "Богдани" - є компанією, з якою Міноборони обговорює контракт на закупілю 26 одиниць модернізованих колісних самохідних артилерійських 152 мм установок Dana М2 на загальну суму 40,3 млн доларів для потреб Збройних Сил. Про це ми детально писали у наших матеріалах.

Загалом САУ "Богдана" розглядається у ЗСУ як один з важливих елементів переозброєння ракетних військ та артилерії на сучасні зразки. В першу чергу - для заміни старих самохідних систем артилерійських бригад.

Dana-M2
152 мм Dana-M2 має частково замінити причепну артилерію

У свою чергу, декілька десятків чеських САУ Dana-M2 мають, в першу чергу, замінити причіпні гармати Д-20 і вирішити нагальні питання підтримання рівня боєздатності артпідрозділів ЗСУ. Тому жодним чином закупівля чеських артсистем не впливає на розвиток вітчизняного проєкту, наголошують у Міноборони.

САУ
Задекларовані ТТХ САУ "Богдана"

"Ні в якому разі постачання Dana-M2 не зупинить та не перешкодить розвитку проекту "Богдана". Це дві різні системи, які потрібні Збройним Силам України. Їх не можна порівнювати, вони доповнюють одна одну, а не замінюють чи виключають", пояснював заступник міністра оборони Олександр Миронюк.

САУ Богдана
Зразки частин стволів для гаубиць з "прогресивною нарізкою" 155 мм (ліворуч) та 122 мм (праворуч) від КЗВВ на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Коли саме на "Краматорськму заводі важкого верстатобудування" розпочнуться заводські випробування САУ "Богдана" з натівськими боєприпасами, а також стартують заходи з настрілу для перевірки живучості нового 155 мм гарматного стволу власного виробництва - поки невідомо.

Але саме 2021 р. має стати вирішальним у визначенні прогнозованих термінів появи САУ "Богдана" в ЗС України - звісно, після проходження державних випробувань.

Читайте також: ​У Міноборони України пояснили чому закуповують САУ Dana та яка доля "Богдани"