xcounter
#

САУ "Богдана" очікує на завершення державних випробувань (фото)

5961
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото:Роман Костенко
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото:Роман Костенко

При цьому українська гаубиця ще досі не стріляла бойовими зарядами

Перша вітчизняна гаубиця зі 155 мм стволом українського виробництва наразі перебуває в цеху Краматорського заводу важкого верстатобудування (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України").

Як повідомив народний депутат Роман Костенко, на даний час дослідний зразок самохідної колісної 155-мм гаубиці 2С22 "Богдана" очікує на завершення державних випробувань.

Читайте також: Як виробники зруйнували міф про неможливість створення артстволів в Україні

"Якщо "Богдана" пройде державні випробування, то вона має гарні перспективи як для взяття на озброєння в Україні, так і для експорту в інші країни", - зауважив Роман Костенко.

САУ "Богдана"
155 мм САУ 2С22 "Богдана" у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото:Роман Костенко

За його словами, поки що САУ успішно пройшла випробування пострілами з інертними зарядами, а ось бойові на випробуваннях ще не використовували.

Нагадаємо, вперше український зразок показали 14 липня 2018 року, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 "Богдана" могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності України.

САУ "Богдана"
Зразки частин стволів для гаубиць з "прогресивною нарізкою" 155 мм (ліворуч) та 122 мм (праворуч) від КЗВВ на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення обслуги бойової машини. Ствол 155-мм гармати з "прогресивною нарізкою" було виготовлено на Краматорському заводі важкого верстатобудування (КЗВВ).

Д-30
Новий 122 мм ствол для гаубиці Д-30 в цеху "Краматорського заводу важкого верстатобудування". Лютий 2020

Варто також додати, що за аналогічною технологією КЗЗВ на замовлення Міністерства оборони України виготовило й ствол для 122 мм артилерійської системи Д-30. Презентація останнього відбулася у лютому цього року.

Читайте також: Чехія придбає гаубиці Caesar: "Богдана" має брати приклад з французької САУ