xcounter
#

Чехія замінює БМП-2: вибір між CV90, Ascod та Lynx KF41 підійшов до фіналу

CV90 - один з кандидатів на заміну BVP-2
CV90 - один з кандидатів на заміну BVP-2
5349

За чеський контракт на 2,3 млрд доларів б’ється BAE Systems, General Dynamics та Rheinmetall

У 2019 році міноборони Чехії оголосило намір замінити свої застарілі BVP-2 - ліцензійні версії радянської БМП-2, яка вироблялась з 1984 року. Орієнтовна вартість контракту - понад 2,3 млрд доларів, а серед головних умов - 40% участь чеського оборонно-промислового комплексу у виробництві машин.

BVP-2
Чеська BVP-2, ліцензійна версія БМП-2 (фото: Rene Stecker)

Проте за два роки цей процес майже не просувався, попри оголошення участі одразу чотирьох машин: CV90 від BAE Systems, Ascod від General Dynamics та двох "німців" від Rheinmetall - Puma S1, яка розроблена спільно з Krauss-Maffei Wegmann, а також Lynx KF41.

Читайте також: Армія Швеції замовить понад сотню арктичних снігоходів Beowulf
Puma S1
БМП Puma S1

Протягом двох років цей процес проходив доволі повільно, але наприкінці квітня міноборони Чехії повідомило, що CV90, Ascod та Lynx KF41 прибули до Чехії для проведення демонстрації технічних та тактичних можливостей нових БМП.

Таким чином, Puma S1, яка з 2008 року проходила військові випробування у Бундесвері та була прийнята на озброєння у 2015 році, судячи з усього, вибула з конкурсу. А Rheinmetall тепер може сконцентруватися виключно на просуванні свого новітнього Lynx KF41.

Поки міноборони Чехії буде проводити порівняння, Defense Express підготував огляд цих нових БМП, тим паче, що питання заміни БМП-1 та БМП-2 також "майорить" перед Збройними Силами України. А вибір чеської армії, а головне - його причини, можуть стати непоганою "шпаргалкою" для українського Міноборони та вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

CV90

CV90
CV90 від BAE Systems

Одним зі світових бестселерів на ринку БМП безперечно є шведська CV90 від Hägglunds та Bofors, які зараз входять до оборонного гіганта BAE Systems. З 1993 року їх виробили понад 1300 одиниць, які стоять на озброєнні семи країн: Данії, Естонії, Фінляндії, Нідерландів, Норвегії, Швеції та Швейцарії.

За цей час CV90 пройшла вже п’ять етапів глобальної модернізації, не рахуючи те, що під вимоги кожної країни до машини вносились додаткові зміни, що дозволяє говорити про 15 різних версій цієї БМП.

Остання версія - CV90 MkIV з вагою у 37 тонн та 1000-сильни дизелем, який дозволяє рухатись з максимальною швидкістю у 70 км/год.

BAE Systems декларує можливість встановлення будь-якого озброєння на вибір клієнта, який може вибрати між автоматичними гарматами від 25-мм до 50-мм, або взагалі перетворити цю БМП у легкий танк завдяки не тільки 105-мм, а навіть повноцінній 120-мм гарматі.

Також в арсеналі CV90 MkIV, окрім традиційного кулемета, протитанкові керовані ракети, які у базовій версії представлені ПТРК Spike-LR від ізраїльського Rafael із дальністю пострілу до 5,5 км та надефективною системою наведення, у чому її особливість - в окремому матеріалі Defense Express.

Spike-LR CV90 MkIV
ПТРК Spike-LR ховаються у башті CV90 MkIV до моменту пуску

Рівень бронювання CV90 MkIV і досі офіційно не розголошується. Проте, судячи з усього, він знаходиться на рівні кругового захисту від 14,5 мм куль на відстані 200 м та 25-30 мм снарядів у лобовій проекції на відстані 500-1000 м. До речі екіпаж БМП складається з трьох осіб, а у десантному відділенні можуть розміститися до 8 бійців.

До того ж машину можливо додатково захистити керамічними елементами. Та встановити системи активного захисту, що знищують ворожі снаряди ще на підльоті. Проте на опублікованому чехами відео додаткового захисту на CV90 MkIV не видно.

CV90 MkIV Чехія
CV90 MkIV для Чехії

Ще однією особливістю БМП є її ходова частина з системою активних амортизаторів Active Damping. Окрім прямого підвищення ходових якостей CV90 MkIV, вона додає комфорту екіпажу та продовжує строки експлуатації ходової частини.

Звісно говорити про сучасні телевізійні та тепловізійні системи прицілювання та спостереження вже немає жодної необхідності. Такі стабілізовані у всіх площинах пристрої вже стали обов’язковими для всієї бронетехніки.

Окрім технічних переваг своєї машини BAE Systems декларує, що у виробництво CV90 буде залучено понад 40 чеських компаній. А один зі слоганів просування БМП: "від чехів, для чехів, з Чехії". Також варто зазначити маркетинговий хід із нанесенням гербового чеського лева на борт машини, яка і так виділяється своїм ефектним камуфляжем.

Ascod

Ascod
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems

Як і CV90 австрійсько-іспанський Ascod від європейського підрозділу американського General Dynamics також може похвалитися доволі потужним портфелем замовлень. Мова йде про майже 1000 машин, які мають різні назви, але використовують цю машину, як базу: британський Ajax, австрійський Ulan та іспанський Pizarro.

Ulan БМП
Австрійський Ulan

Машини на базі Ascod компанія General Dynamics пропонує й армії США у якості нової БМП на заміну M2 Bradley та легкого танка за програмою Mobile Protected Firepower.

Проте для Чехії пропонується не технологічно розвинений Griffin III, а Ascod 42, який належить до другого покоління цієї платформи.

Griffin III БМП
Griffin III також створений на шасі Ascod

Вага цієї машини у стандартній комплектації становить 38 тонн, а 42 тонни, які фігурують у назві, відносять до максимально можливого значення БМП. Тобто існує резерв у 4 тонни ваги, який дозволяє оснащувати Ascod 42 додатковим бронюванням, озброєнням та обладнанням.

Цікаво, але General Dynamics офіційно не публікує ходові якості своєї машини. На міжнародних виставках вона демонструвалась із 805-сильним дизельним двигуном MTU V8 199 T21, який забезпечував швидкість до 70 км/год. Екіпаж Ascod 42: 10 осіб, які можуть бути розподілені у співвідношенні членів екіпажу та десанту: 2 та 8 або 3 та 7.

Захист машини декларується на рівні 5 lvl STANAG 4569, тобто від 25-30 мм снарядів з 500 метрів. Але з огляду на масу машини - це відноситься лише до лобової проекції Ascod 42. Також слід зазначити, що до Чехії прибула машина із системою активного захисту.

Озброєння: 30-мм автоматична гармата Mk44 Bushmaster II зі швидкострільністю 200 пострілів за хвилину, кулемет 7,62 мм та протитанкові ракети Spike. Все це розміщено у бойовому модулі MT-30 MK2 від ізраїльської Elbit Systems з одразу двома сучасними комплексами прицілювання та спостереження.

Ascod 42
Ascod 42 з бойовим модулем MT-30 MK2

Особливістю Mk44 Bushmaster II є використання снарядів із повітряним підривом. Наскільки це ефективно проти такої типової цілі "піхота в окопі" - краще подивитись на відео.

Варто додати, що гарматне та ракетне озброєння Ascod 42 уніфіковане з колісною бойовою машиною Pandur II, яка стоїть на озброєнні чеської армії і також вироблена General Dynamics.

Pandur II
Виробництво Pandur II локалізовано у Чехії

А успішний досвід співпраці компанії із Чехією є вагомим аргументом на користь Ascod 42. Бо General Dynamics локалізувало виробництво Pandur II та передала технології, що надалі дозволило чеським компаніям працювати над іншими проектами спільно з американською компанією на міжнародних ринках.

Lynx KF41

Lynx KF41
Lynx KF41 від Rheinmetall

На чеський конкурс Rheinmetall прийшов зі своїм козирем - найновішою розробкою Lynx KF41. Ця БМП була вперше продемонстрована у 2018 році, а вже у 2020 знайшла свого першого покупця - армію Угорщини, яка за 2 млрд євро придбала 218 БМП.

До того ж Lynx KF41 у США зараз конкурує із Griffin III від General Dynamics у вже згаданому конкурсі Optionally Manned Fighting Vehicle після того, як Пентагон зняв штучні обмеження на участь іноземних компаній. До речі, Lynx KF41 зараз пропонується і Австралії, де конкурує з корейською AS21 Redback.

Rheinmetall підкреслює, що Lynx KF41 - нове покоління бойових машин, в якому на перше місце поставлено модульність. Зокрема, можливо переконфігурувати БМП у бронетранспортер, ремонтно-евакуаційну, командно-штабну чи санітарну машину прямо у полі лише за 8 годин.

Вогневі можливості Lynx KF41 забезпечуються 35-мм гарматою Wotan з програмуванням боєприпасів та швидкострільністю у 200 пострілів за хвилину. А також протитанковим комплексом Spike та кулеметом. Все озброєння встановлено у бойовому модулі Lance 2.0 зі стабілізованою оптико-прицільною станцією.

Lynx KF41
Lynx KF41 виглядає брутально та фаталистично одночасно

Рівень бронювання заявлений виробником на рівні захисту від снарядів "середнього калібру", яка може бути доповнена комплексом активного захисту.

До того ж Rheinmetall зазначає, що його БМП має значно нижчу теплову та радіолокаційну помітність у порівнянні із конкурентами, що зумовлено, як формою корпусу, так і спеціальною камуфляжною системою SolarΣShield.

Lynx KF41
Lynx KF41 у Rheinmetall відносять до нового покоління БМП

Серед інших інновацій - можливість запуску малорозмірних БПЛА прямо з борту БМП. Для цього може використовуватись Coyote від Raytheon, вага якого 6 кг. Він забезпечує не тільки розвідку цілей, а може тараном знищувати інші дрони та працювати у "рою" з іншими БПЛА.

Рухомість машини з вагою, за різними даними, від 41 до 44 тонн, забезпечує 1140-сильний дизель. Максимальна швидкість, традиційна для всіх сучасних БМП: до 70 км/год. Як і екіпаж: 8 бійців та 3 членів екіпажу.

Rheinmetall також гарантує локалізацію виробництва, а на його користь "кейс" з Угорщиною, яка має можливість самостійно виготовити 172 БМП з 218 на спільному підприємстві.

Важкий вибір

Назвати вибір міноборони Чехії легким - неможливо. Всі три кандидати мають свої переваги. На боці CV90 - величезна та позитивна історія експлуатації у військах. General Dynamics резонно акцентує на позитивному досвіді Чехії у співпраці з ним. А Lynx KF41 просувається, як найсучасніша бойова машина нового покоління, життєвий цикл якої тільки починається.

Тож, як і у випадку важкого вибору Фінляндії нового винищувача між Gripen, Rafale, F-35, F/A-18 Block III та Eurofighter, Defense Express пропонує читачам залишити у коментарях свої прогнози - що саме обере Чехія: CV90, Ascod 42 чи Lynx KF41.

CV90, Ascod 42 чи Lynx KF41
CV90, Ascod 42 або Lynx KF41?

Водночас вибір Чехії, яка має доволі схожі умови з Україною, може знадобитися при визначенні технічного завдання щодо вітчизняної БМП нового покоління.

Читайте також: ​Один замість чотирьох: новий універсальний снаряд M1147 для Abrams пішов у серію (відео)