xcounter
#

​Один замість чотирьох: новий універсальний снаряд M1147 для Abrams пішов у серію (відео)

M1A2 Abrams - основний бойовий танк армії США
M1A2 Abrams - основний бойовий танк армії США
7009

Abrams тепер буде озброєний лише двома типами снарядів

Танковий снаряд M1147 від Northrop Grumman, який замінює собою одразу чотири інших типів снарядів у танку M1 Abrams, почали постачати до армії США.

Цей снаряд створювався понад 6 років з метою скорочення номенклатури боєприпасів Abrams, спрощення логістики та підвищення загальної бойової ефективності танка.

Читайте також: Туреччина побудувала новий боєприпасний завод: за рік і $25 млн
M1147 Northrop Grumman
M1147 від Northrop Grumman

Загалом, один M1147 одночасно може використовуватись проти піхоти, легкоброньованих цілей, а також знищення довготривалих укріплень на відстані до 2 км. Для цього раніше в арсеналі Abrams мали розміщуватись кумулятивний снаряд M830, універсальний протитанковий M830A1, картечний протипіхотний M1028 та бетонобійно-фугасний M908.

Як він працює у Northrop Grumman докладно показали у своєму відео.

Враховуючи те, що M1A2 Abrams має боєзапас у 42 снаряди - введення у його арсенал універсального M1147 значно розширює вогневу ефективність машини. Наприклад, якщо більша частина снарядів Abrams - підкаліберні для боротьби з танками противника, то залишки місця у боєукладці умовно ділились ще на чотири типи снарядів для кожного типу цілей. Водночас введення універсального M1147 розв’язує цю проблему.

снаряди Abrams
Стандартне розподілення снарядів у Abrams

Варто зазначити, що такі можливості M1147, в першу чергу, забезпечуються тим, що він не тільки має потужну бойову частину, а ще і програмований. Перед пострілом у нього закладається спосіб підриву: повітряний, контактний або після пробиття перешкоди.

M1147
Результат підриву M1147 після пробиття перешкоди

Додамо, що розробка M1147 в цілому коштувала від 119 млн доларів. Спочатку її вела компанія Orbital ATK, яка у 2015 році підписала контракт з Пентагоном. У 2018 за 9,2 млрд доларів увійшла до складу Northrop Grumman.

Слід зазначити, що Orbital ATK також є космічною компанією, яка виготовляє ряд космічних апаратів та ракетоносіїв, включно з українсько-американським Antares.

Читайте також: САУ Dana-M2 в Україні: унікальне детальне відео з випробувань нової зброї, оцінки військових та промисловців