xcounter
#

САУ Dana-M2 в Україні: унікальне детальне відео з випробувань нової зброї, оцінки військових та промисловців

САУ Dana-M2 успішно пройшла випробування
САУ Dana-M2 успішно пройшла випробування
18312

САУ Dana-M2 пройшла функційні випробування у Збройних Силах України

Dana-M2, самохідна артилерійська установка від чеської компанії Excalibur Army, успішно завершила функційнівипробування у Збройних Силах України, під час яких вона пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями.

Defense Express мав унікальну можливість зробити детальний відеорепортаж з місця подій, поспілкуватися з військовими, виробниками з Чехії та українськими промисловцями, бо домовленості з Excalibur Army передбачають локалізацію виробництва цих САУ на вітчизняних потужностях.

Читайте також: Туреччина побудувала новий боєприпасний завод: за рік і $25 млн

Результат кількаденних випробувань - позитивний. САУ Dana-M2 підтвердила всі заявлені характеристики, що є важливою умовою для початку реалізації контракту на постачання 26 машин до ЗСУ.

І це стало першим випадком, коли іноземна оборонна компанія привезла свою зброю до України та погодилась на всі можливі тести відповідно до бажань українських військових.

САУ Dana-M2
САУ Dana-M2 пройшла 18 окремих перевірок

Погляд військових

Головний акцент у випробуваннях, звісно, був зроблений на автоматизацію, швидкість, точність та ефективність вогню 152-мм САУ.

"Основний режим вогню Dana-M2 - повністю автоматичний. Командир лише вводить вхідні дані: координати цілі, темп та кількість пострілів. Решта розрахунку - лише контролюють роботу машини, яка самостійно визначає своє місцерозташування, робить балістичні розрахунки, наводить гармату, вибирає снаряд та заряд та заряджає гармату. А командир після цього робить постріл", - розповів голова комісії з проведення функційних випробувань полковник Сергій Мусієнко.

Сергій Мусієнко
Голова комісії з проведення функційних випробувань полковник Сергій Мусієнко

Одним з типових завдань для САУ Dana-M2 від українських військових став вихід на незнайому позицію, розгортання, отримання координат цілі та кількості пострілів та відкриття вогню на ураження.

"Жодного разу час від початку руху до відкриття вогню не перевищував 40 секунд. Час покидання позиції, який нами зафіксований, від 32 до 43 секунд. Для розуміння: на дальність 15,6 км снаряд летить 42 секунди, а через 40 секунд Dana-M2 вже залишила свою вогневу позицію", - повідомив Сергій Мусієнко.

САУ Dana-M2
САУ Dana-M2 має максимальну дальність стрільби у 25,5 км

Зазначимо, що в умовах контрбатарейної боротьби цей параметр має величезне значення, бо стає можливим завдавати удар противнику та уникнути вогню у відповідь.

Також українські артилеристи вкрай позитивно оцінили можливість чеської САУ прив’язуватись до місцевості та індивідуально робити всі обчислення. Тобто кожна машина може діяти самостійно, а не у складі батареї чи дивізіону, коли всі вирахування здійснюються відповідно до умовного середнього значення, а не для кожної машини окремо.

САУ Dana-M2
У Dana-M2 за прив'язку до місцевості відповідає GPS та інерційна система

"Використання сучасної автоматизованої цифрової системи управління із урахуванням всіх похибок, обробкою даних щодо снарядів та метеоумов, дозволяє значно зекономити кількість снарядів для знищення цілей", - констатував голова комісії з проведення функційних випробувань. Додавши, що за чинними радянськими нормативами, для знищення типової цілі "танк в окопі", необхідно витратити 300 152-мм снарядів.

До того ж Dana-M2 у порівнянні із САУ 2С3 чи причипною гарматою Д-20, має більшу дальність пострілу тими ж снарядами. Звичайними радянськими осколково-фугасними - 18,5 км проти 17,4 км, далекобійними зі спеціальною аеродинамічною формою - 20,5 км, а активно-реактивними 25,5 км, в той час, коли у радянських зразках 20 км.

Снаряд 152-мм
Dana може використовувати стандартні 152-мм снаряди

Ще однією особливістю чеської САУ є те, що вона має автомат заряджання. Він працює з темпом 4-5 пострілів за хвилину, в той час, коли для 2С3 "Акація" чи Д-20 цей показник - 3-4 постріли за хвилину. І з кожною хвилиною бою у радянських системах він поступово зменшується, бо бійці мають самостійно тягати 40-кг снаряди, а у випадку з "Акацією" - ще і працюючи у тісній та загазованій бойовій рубці.

Під час випробувань були зняті всі питання щодо прохідності колісної САУ, яка створена на шасі Tatra T3-930-52M.

Dana-M2 Tatra T3-930-52M
Робота підвіски Tatra T3-930-52M

"Щодо ходових можливостей, то до них питань взагалі немає - вона по полігону їде 60-70 км/год, це повноцінне шасі 8х8. Окрім того, це вирішує питання зі мобільністю системи. Якщо для перевезення гусеничної САУ необхідно використати трал, який відвезе її до району бойового використання, то для колісної Dana він не потрібний", - розповів голова комісії з проведення функційних випробувань Сергій Мусієнко.

Dana-M2
У реальності по полігону Dana-M2 спокійно їхала 50-60 км/год

Погляд виробників

За умовами рамкової угоди щодо закупівлі Dana, яка до речі, була підписана ще у 2018 році, Excalibur Army погодилась на локалізацію виробництва в Україні. Тому на полігоні також були присутні представники українського оборонно-промислового комплексу.

"Наше завдання - вивчити можливості щодо сервісного та технічного обслуговування, виготовлення деяких комплектуючих та ЗІПів з подальшим переходом до великовузлового збирання на території України в рамках спільного підприємства", - розповів Олег Турінський, директор ДП "Шепетівський ремонтний завод".

Олег Турінський ДП
Олег Турінський, директор ДП "Шепетівський ремонтний завод"

Додамо, що саме "Шепетівський ремонтний завод" є профільним підприємством, яке ремонтує, модернізує та створює артилерійські та реактивні системи. Зокрема, восени 2020 року підприємство провело вогневі випробування 220-мм РСЗВ "Буревій" на шасі Tatra.

Загалом така співпраця дозволяє українському оборонно-промисловому комплексу отримати абсолютно нові компетенції, які знадобляться для створення власних зразків нового озброєння. Не говорячи вже про те, що це стане першим випадком локалізації озброєння від країни ЄС в Україні, що може "відкрити двері" для інших спільних проектів.

Водночас для Excalibur Army випробування зброї в Україні також має велике значення, бо Dana-M2 - це нова САУ і Збройні Сили України можуть стати першими її операторами.

Річард Кубена Excalibur Army
Комерційний директор Excalibur Army Річард Кубена

"Для нас це велика можливість - працювати разом зі Збройними Силами України. В нас вже є доволі довгий досвід такої співпраці. У минулі роки ми вже постачали певні машини, оснащення та комплектуючі. Але це перший випадок, коли ми можемо запропонувати новий готовий продукт Україні. Це результат нашої наполегливої роботи, яка тривала значний час і тепер ми можемо пропонувати Dana-M2 користувачам і демонструвати її реальні вогневі можливості", - заявив комерційний директор Excalibur Army Річард Кубена.

Відповіді на запитання читачів

Як і обіцяв Defense Express, найцікавіші запитання від читачів були задані військовим та зброярам.

"Чи можливо в майбутньому модернізувати САУ Dana-M2 до САУ DITA?", - Максим Бондаренко

"155-мм Dita зараз знаходиться на стадії розробки. Вона ще не готова до подібних демонстрацій. Можливо вона буде готова через декілька років. Можливість модернізації Dana-M2 у Dita існує. Це звісно не лише замінити ствол, це також заміна механізму заряджання. Все це принципово можливо, бо їх конструкції дуже схожі. Також необхідно буде внести зміни до системи управління, все інше, включно з шасі - залишиться без змін", - комерційний директор Excalibur Army Річард Кубена.

Запитання щодо можливості модернізації САУ 2С3 "Акація" від Вячеслава Гребенникова

САУ 2С3
САУ 2С3 "Акація"

"Модернізувати 2С3… Там треба замінити все. База - СУ-100П, їй вже за 50 років, треба нове шасі, ми його не випускаємо. Комплектуючі до неї, вузли та механізми - також не випускаємо. Така модернізація буде настільки дорогою, що краще зробити одразу нову САУ. Прилаштувати деякі сучасні елементи до неї - ще можливо, проте це не зробить її сучасною машиною", - голова комісії з проведення функційних випробувань полковник Сергій Мусієнко:

"Чому не "Богдана?", - Олександр Павленко

САУ
САУ "Богдана"

"Богдана зараз "на підході". Вже скоро очікуємо її вогневі випробування. Я думаю, що якщо все буде добре, то в нас буде і власна колісна САУ у 155-мм калібрі. Вона на початку буде йти на посилення та згодом і на заміну причіпних систем типу "Гіацинт" та "Мста-Б". Це буде, обов’язкове буде, але воювати треба зараз", - полковник ЗСУ Сергій Мусієнко.

"Навіщо нам 152 мм коли є потреба переходити на стандарт 155"?, - Eugene Senden

САУ Dana-M2
САУ Dana-M2 виконана у 152-мм калібрі

"Можливість використання у Dana-M2 радянських 152-мм снарядів має велике логістичне значення. Ці снаряди є в наявності у ЗСУ в достатній кількості, наприклад в бригаді вже є дивізіон Д-20 чи 2С3, якщо на його заміну приходить дивізіон Dana-M2, то для неї на складі вже є боєприпаси. До того ж в Україні зараз немає виробництва 155-мм снарядів, а для створення їх запасу необхідно витратити значні кошти та час", - Сергій Мусієнко.

З боку Defense Express додамо, що вартість одного осколково-фугасного 155-мм снаряду на міжнародному ринку оцінюється у 1500-2000 доларів, в залежності від виробника та умов постачання. Таким чином для створення запасу снарядів у калібрі 155-мм знадобиться витратити доволі вагомі кошти, в іншому випадку - стріляти буде просто нічим. А, для розуміння, кількість нормативної витрати снарядів по типовій цілі "взводний опорний пункт" - від 1000 пострілів.

"Порівнюють чогось з 2С3, а з 2С5 не хочуть" - ER ER

2С5
2С5 "Гіацинт"

Від редакції Defense Express: порівняння Dana-M2 з 2С3 "Акація" пов’язано з тим, що у складі механізованих бригад у штатному складі якраз і знаходяться "Акації", а Dana-M2 буде направлена саме у ці підрозділи. Водночас 2С5 та 2С19 стоять на озброєнні артилерійських бригад і їх посилення, судячи з усього, буде здійснюватись вже 155-мм "Богданою". Звісно, після того, як вона пройде всі державні випробування.

У підсумку

Так вийшло, що кожна закупівля українською армією закордонного озброєння викликає жваві дискусії в суспільстві. Зокрема так було із розвідувально-ударним БПЛА Bayraktar TB2, який дехто називав "дорогою непотрібною іграшкою". Проте конфлікт за Нагірний Карабах одразу показав всі переваги цієї зброї.

В цій самій ситуації і чеська Dana, яка теж ефективно показала себе у цьому ж конфлікті, навіть враховуючи те, що армія Азербайджану використовувала її попередню версію - Dana-M1.

Також необхідно зазначити, що зараз в Україні є можливість отримати сучасну зброю від країни ЄС. Водночас таку пропозицію зробила лише Чехія. Ні Німеччина чи Франція, або будь-яка інша країна НАТО - не зробила навіть натяку на подібні контракти.

Ба більше, якщо вони навіть і були, отримати САУ за ціною близько 1,5 млн доларів за одиницю, навряд чи б вийшло. Бо той самий французький Caesar, для країн не з Альянсу чи Євросоюзу, коштує 9 млн доларів за одиницю.

А успішне проведення випробувань українськими військовими Dana-M2, на погляд Defense Express, остаточно знімає всі можливі питання щодо реальної бойової ефективності цієї САУ.

Dana-M2
Вогонь Dana-M2 прямою наводкою

А локалізація виробництва взагалі відкриває унікальні можливості для вітчизняного ОПК, який має інтегруватися у міжнародні оборонні проекти, набуваючи нові компетенції, а не штучно замикатися сам на собі.

Читайте також: Росія хоче збивати "Ланцетами" українські Bayraktar TB2: чергова брехня про "першу в світі" зброю (аналіз)