xcounter
#

​ЗСУ розпочали випробування САУ Dana-M2: як тестують нову зброю (фото)

​ЗСУ розпочали випробування САУ Dana-M2: як тестують нову зброю (фото)
21649

Збройні Сили України проводять випробування САУ Dana-M2 від Excalibur Army

Самохідна артилерійська установка Dana-M2 від чеської компанії Excalibur Army розпочала цикл випробувань в Україні на військовому полігоні у Рівненській області.

Читайте також: ​Черговий етап випробувань Мі-2МСБ завершено: ЗСУ фактично отримали новий навчально-бойовий вертоліт

Defense Express отримав унікальну можливість прослідкувати за ходом цих тестів та публікує фото з випробувань Dana-M2 в Україні.

Dana-M2
Випробування, котрі зараз проводяться, дозволять Збройним Силам України оцінити реальні можливості 152-мм Dana-M2, включно із точністю та дальністю вогню, ефективністю системи управління, а також - ходові та експлуатаційні характеристики колісної САУ.

Колісна САУ Dana-M2 розглядається у якості заміни причіпних радянських гаубиць Д-20, які були розроблені ще у 1947 році.

Dana-M2
Чеська САУ може використовувати ті ж самі 152-мм снаряди від Д-20, що знімає додаткове логістичне навантаження на ЗСУ. Особливо - поки вітчизняне виробництво натівських 155-мм снарядів за останні роки тільки наблизилось до початку випробувань, які мають провести влітку цього року.

А до строків реального потрапляння таких снарядів у війська необхідно приплюсувати кількарічні державні випробування, час на розгортання серійного виробництва та створення мінімально необхідних запасів на складах.

Dana-M2
Водночас у порівнянні із радянською гаубицею чи її самохідною версією 2С3 "Акація" дальність стрільби Dana-M2 більша навіть старим снарядом: 18,2 км проти 17,4 км. А при використанні далекобійного HE ER-BB дальність стрільби Dana-M2 складає уже 25,5 км.

Головна перевага Dana-M2 у тому, що колісна САУ на порядки мобільніша за причепну гармату. Просто мовою: поки розрахунок Д-20 буде готуватися до стрільби, колісна САУ вже відстріляється та покине позицію. В умовах сучасної контрбатарейної боротьби це дозволяє уникати ворожого вогню та зберегти життя військових. Ба більше, саме на мобільність та мінімізацію часу на відкриття вогню та зміну позицію у Dana-M2 зроблений головний акцент.

Dana-M2
Чеська САУ оснащена автоматом заряджання, який сам подає 4-5 снарядів на хвилину, що на 1-2 снаряди швидше за радянські зразки. А на додачу до цього, Dana у своїй останній версії M2 отримала систему автоматичного налаштування положення гармати ASAP з системою управління боєприпасами.

А також - систему навігації не тільки по GPS, але і за допомогою високоточного інерційного блоку, який дозволяє визначати свої координати навіть під час активного застосування засобів РЕБ.

Dana-M2
До того ж система управління вогнем САУ дозволяє обмінюватись інформацією щодо цілей через автоматизовані системи управління зброєю. Наприклад, дані з БПЛА можуть автоматично передаватися у Dana-M2, яка самостійно миттєво зробить всі балістичні обчислення, а розрахунку САУ залишиться лише натиснути кнопку "вогонь".

Все це дозволяє Dana-M2 розгорнутись та зробити перший постріл максимум за 90 секунд, а згорнутися та покинути позицію - за 60 секунд. Для Д-20 чи "Акації" ці показники вимірюються вже у хвилинах.

Dana-M2
Зазначимо, що у якості шасі САУ використано платформу 8х8 Tatra T3-930-52M. Яка, до речі, в умовах банкрутства КрАЗ, розглядається, як єдина уніфікована платформа для української артилерії та ракетних комплексів, в тому числі і "Нептуна".

Загалом 30-тонна Dana-M2 може розганятися до 90 км/год по дорогах та рухатись зі швидкістю у 25 км/год по бездоріжжю.

Dana-M2
До речі, використання саме колісного шасі для САУ дозволяє перекидати її власним ходом по дорогах загального призначення. А не використовувати вантажівки та трали, як це необхідно робити у випадку гусеничного шасі.

Тепер Збройні Сили України мають оцінити всі ці можливості Dana-M2 та зробити свій вибір. У випадку позитивного рішення - українське військо, відповідно до раніше оголошених домовленостей, може розраховувати на 26 одиниць чеських САУ за 40,3 млн доларів.

Dana-M2

Водночас Excalibur Army вже повідомило, що контракт передбачає можливість локалізації частини виробництва Dana-M2, включно із подальшим обслуговуванням та модернізацією силами саме українського оборонно-промислового комплексу.

З боку Defense Express зазначимо, що поки, окрім Чехії, жодна країна не запропонувала Україні аналогічні САУ. А гіпотетичний вибір посеред інших зразків може доволі швидко завершитись через брак коштів: наприклад, французький Caesar для Марокко коштував (разом зі снарядами та усіма супутніми послугами) 9 млн доларів за одиницю.

Dana-M2

Також маємо нагадати, що Міноборони неодноразово підкреслювало, що 152-мм Dana-M2 не є конкурентом вітчизняній 155-мм "Богдані", яка має надійти до артилерійських бригад.

Але попри те, що попередні випробування вітчизняної САУ анонсували на початок весни, для чого Міноборони вже закупило всі необхідні 155-мм снаряди та навіть закликало розпочати тести "у найближчий час", будь-якої публічної інформації щодо їх проведення - немає.

Dana-M2

Також зазначимо, що Defense Express готує окремий відеосюжет, в якому не тільки покаже, як проходили випробування, але і поспілкується з виробниками Dana-M2 з Excalibur Army, артилеристами ЗСУ та представниками Міноборони України.

Тому у читачів Defense Express є унікальна можливість запропонувати у коментарях свої запитання. Найцікавіші з них ми задамо розробникам та військовим.

Dana-M2
Читайте також: ​Bayraktar TB2 ЗСУ діяв поблизу окупованого Криму та Донбасу разом із БПЛА та літаками НАТО (оновлено)