xcounter
#

"АвтоКрАЗ" заборгував працівникам 66,8 млн грн, замовлень немає, про націоналізацію мова не йде

Майбутнє "КрАЗ" залишається доволі туманним
Майбутнє "КрАЗ" залишається доволі туманним
9395

"АвтоКрАЗ" проходить процедуру банкрутства, проте заявляє, що є економічно активним

Ситуація на одному з найбільших в Україні автомобільних заводів ПрАТ "АвтоКрАЗ" залишається вкрай важкою. Завод, який належить Константину Жеваго, що знаходиться у розшуку та підозрюється у відмиванні грошей і розкраданні 2,5 млрд грн, заборгував працівникам 66,8 млн грн.

Водночас заступник міського голови Кременчука Ольга Усанова заявила: на звернення щодо націоналізації отримано відповідь - наразі це здійснити неможливо, пишуть місцеві ЗМІ.

Читайте також: Попри плани з закупівлі ТКБМ "Дозор-Б" ЗСУ в Україну продовжують постачатися польські ББМ Oncilla
КрАЗ
Як виявилось, від успішного підприємства до банкрута - лише пара кроків

Слід нагадати, що Володимир Зеленський у березні 2020 року назвав умову виходу з кризи - вихід Жеваго "на зв’язок", бо "коли держава дає гроші підприємству, власник якого знаходиться в розшуку, можуть бути проблеми".

На заводі підкреслюють, що "КрАЗ" залишається економічно активним та може виробляти продукцію, а ліквідація підприємства-боржника не призначалася. Проте поява замовлень, судячи з усього, виглядається доволі примарною.

КрАЗ
Ще декілька років тому "КрАЗ" розглядався, як єдиний постачальник вантажівок до армії

Зокрема, відповідно до листа Міністерства оборони України, завод мав замовлення з 2013 року, але порушував умови контрактів та не постачав продукцію вчасно. Наприклад, "АвтоКрАЗ" мав контракт на сідельні тягачі зі строком передачі до листопада 2020 року. Але на момент закінчення контракту продукція не була виготовлена.

Зоопрак-3
Контрбатарейна РЛС 1Л220У "Зоопрак-3" від "Іскри" на шасі "КрАЗ"

Також від кризи на "КрАЗ" страждають і інші постачальники озброєння до українського війська. Зокрема, як раніше писав Defense Express, на "Квант-Радіолокація" завершено роботу над ключовими складовими нової мобільної РЛС "Мінерал-У", проте виготовити її повністю неможливо через те, що вона спроектована на шасі "КрАЗ", а завод його не виготовив.

КрАЗ-7634НЕ
КрАЗ-7634НЕ - база "Мінерал-У" та пускової "Нептуна"

Під загрозою опинився і береговий ракетний комплекс "Нептун", який розміщений на тому ж "КрАЗ". Тепер його переносять на нове шасі - від чеської компанії Tatra, що вимагає часу та додаткових витрат.

РК-360МЦ
РК-360МЦ "Нептун" - повністю на шасі "КрАЗ"

Попри все, у Міноборони все ж таки підтвердили готовність закуповувати техніку від "КрАЗ". Але за умови, що завод підвищить якість та буде дотримуватись термінів постачання.

Водночас місцева влада Кременчука наголосила, що представник "АвтоКрАЗ" навіть не з’явився на засідання комісії, яка розглядала питання заборгованості підприємства та шляхів виходу з кризи.

сау богднана
САУ "Богдана" - те ж виконана на шасі "КрАЗ"

В цей же час все більш реалістичним стає вибір чеської Tatra у контексті переходу ЗСУ на нові колісні платформи, які відповідають вимогам країн-членів НАТО.

Читайте також: Укроборонпром не підтвердив наявність дозволів на виробництво вертольоту UH-1 Iroquois