xcounter
#

Попри плани з закупівлі ТКБМ "Дозор-Б" ЗСУ в Україну продовжують постачатися польські ББМ Oncilla

7131
ББМ Oncilla на порівняльних випробуваннях в ДНДІ
ББМ Oncilla на порівняльних випробуваннях в ДНДІ

Наразі є підтвердження постачання в Україну за останні кілька місяців щонайменше восьми бронемашин

За даними ресурсу Great Export Import, що відстежує імпортно-експортні операції, польський виробник Mista Sp. z o.o. за 2020-2021 роки поставив в Україну щонайменше вісім машинокомплектів ББМ Oncilla 4Х4 L2014-UD.

Сім з них було відвантажені українській приватній компанії "Науково-виробнича компанія "ВК Система" (більш відома як виробник санітарних МТ-ЛБ-С для ЗСУ) у грудні 2020 року, а ще один комплект у січні поточного.

Читайте також: ХКБМ закуповує чергові 10 комплектів комплектуючих для БТР-4
Oncilla
Постачання ББМ Oncilla у грудні 2020 та січні 2021 років / Фото: Ukrainian Military Pages

Також відомо про придбання Міноборони України певної кількості польських бронемашин у 2019 році.

Oncilla
Одна з польських Oncilla під час урочистої церемонії передачі військової техніки ЗСУ 23 серпня 2020 року / Фото: Офіс Президента

Нагадаємо, раніше була оприлюднена інформація про плани закупівлі на потреби Збройних сил 24 одиниць ББМ Oncilla, проте "засвітилися" лише дві машини (під час урочистої передачі військової техніки ЗСУ 23 серпня 2020 року).

БТР-4Е
ББМ Oncilla та нові БТР-4Е під час урочистої церемонії передачі військової техніки ЗСУ 23 серпня 2020 року / Фото: Офіс Президента

Подальші плани з придбання польських бронемашин зостаються незрозумілими (хоч, як бачимо, постачання в Україну нових комплектів продовжуються). Адже, якщо в минулі роки (2018-2019) здебільше говорили про закриття вітчизняного проекту "Дозор-Б" (ліцензійною копією якого власне і є Oncilla 4Х4) і українські машини не закупали, то 3 липня минулого року Наказом Міноборони № 245 український ТКБМ був прийнятий на озброєння ЗСУ.

Дозор-Б
ТКБМ "Дозор-Б" та Oncilla-М на випробуваннях в ДНДІ

Дещо пізніше, стало відомо про проведення в рамках ДКР "Турнір" оновлення харківської ББМ (зокрема передбачалося доробити машину для здолання водних перешкод) й після проведення відповідних кваліфікаційних випробувань, намірах запустити її у серійне виробництво.

Дозор-Б
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Випробування оновленої фінальної версії від ХКБМ були заплановані вже на лютий цього року, після чого у Міноборони мають вирішити скільки, з якого заводу (виробництво планують запустити й на ЛБТЗ і на ХКБМ) та яких саме модифікацій "Дозорів" замовлять для ЗСУ у цьому році.

Дозор-Б
Проект протитанкового варіанту "Дозор-Б" від ХКБМ з барабанною заряджальною установкою, на кшталт "Штурм-С" та бойовим модулем "Амулет"

А поки, на ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" готують обладнання для виробництва нових ТКБМ, закуповують комплектуючи та розробляють (окрім "лінійної" плаваючої та машини РХБ) протитанковий варіант "Дозору".

Oncilla
ББМ Oncilla на порівняльних випробуваннях в ДНДІ

Також варто додати, що українська бойова машина, досить несподівано, зацікавила й закордонних покупців. Так у січні ц.р. директор ЛБТЗ Віктор Андрощук повідомив про укладання контракту на експорт бронемашини "Дозор-Б" (проте не повідомивши подробиць про замовника, кількість та строки цієї угоди).

Читайте також: Міноборони України отримало від Кабміну дозвіл на самостійний імпорт зброї