xcounter
#

У лютому 2021 року ХКБМ планує закінчити проведення кваліфікаційних випробувань з виготовлення фінальної версії ТКБМ "Дозор-Б" (відео)

4652
ТКБМ "Дозор-Б" в цеху ХКБМ у лютому 2021 року / Фото: ХОДА
ТКБМ "Дозор-Б" в цеху ХКБМ у лютому 2021 року / Фото: ХОДА

Оновлена версія бронемашини буде здатна форсувати водні перешкоди вплав

У Харкові на завершальному етапі знаходиться опанування виробництва фінальної версії вітчизняної тактичної бойової колісної машини "Дозор-Б".

"На сьогодні ми виготовляємо за свої кошти зразок для проведення кваліфікаційних випробувань. Після того, як ми їх закінчимо, ми отримаємо кваліфікацію, як виробник "Дозор-Б" і після цього Міністерство оборони може з нами укладати контракти", - розповів генеральний конструктор Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О. Морозова Володимир Жадан.

Читайте також: ДП ЛБТЗ уклало контракт на експорт ТКБМ "Дозор-Б"

Всі роботи на ХКБМ планують закінчити вже у цьому місяці (лютому 2021 року).

Дозор-Б
Версія "Дозор-Б" яка наразі проходить тести у Харкові відрізняється від фінального львівського зразка

Після чого в Міноборони мають вирішити скільки, з якого заводу та яких саме модифікацій "Дозорів" замовлять для ЗСУ у цьому році.

Дозор-Б
Одна з версій машини РХБ розвідки на базі ТКБМ "Дозор-Б"

Варто додати, що створення серійної плаваючої версії ТКБМ "Дозор-Б" не єдина "новина". Окрім оновленої лінійної машини, на держпідприємствах (спільно з приватними виробниками) розробляють машини радіаційно-хімічної та біологічної розвідки й самохідної протитанкової версії.

Дозор-Б
Проект протитанкового варіанту "Дозор-Б" від ХКБМ з барабанною заряджальною установкою, на кшталт "Штурм-С" та бойовим модулем "Амулет"

Нагадаємо, про створення на замовлення Міноборони плаваючої версії "Дозор-Б" у грудні минулого року повідомив заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк.

Дозор-Б
Остання версія ТКБМ "Дозор-Б" від ЛБТЗ під час тест-драйву журналістами

Своєю чергою, ще раніше, у листопаді 2020 року стало відомо про придбання ХКБМ устаткування для виготовлення таких бронемашин у "Львівського бронетанкового заводу", а у серпні вперше було озвучено про плани з виробництва серійної версії ТКБМ у Харкові та ймовірному замовленні для ЗСУ на 2021 рік.

Дозор-Б
Ймовірно новий корпус фінальної серійної версії ТКБМ "Дозор-Б" на ХКБМ під час візиту на підприємство Олега Уруського у лютому 2021 року / Фото: Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості
Читайте також: ХКБМ в наступному році розраховує отримати від ЗСУ великий контракт на БТР-4 та ТКБМ "Дозор-Б"