xcounter
#
​В Збройних силах України зацікавлені в створенні нової машини РХБ розвідки

​В Збройних силах України зацікавлені в створенні нової машини РХБ розвідки

2366

В Міністерстві оборони нещодавно підписано нове рішення про відкриття дослідно-конструкторської роботи в межах Державного оборонного замовлення по створенню нової вітчизняної машини РХБ розвідки. Цього разу роботи мають продовжитись вже на етапі виготовлення дослідного зразка

Про це в інтерв’ю Defense Express заявив Юрій Сторонський, генеральний конструктор приватного підприємства "НВПП "Спаринг-Віст Центр" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України"), яке має бути розробником та інтегратором проекту.

Наразі розробники очікують видачі офіційного ТТЗ на розроблення машини РХБ розвідки від ЦНДІ ОВТ Міністерства оборони України.

Читайте також: У Львові розробляють універсальну велику димову шашку, що замінить у ЗСУ старі радянські аналоги (фото)
Спаринг-Віст Центр, машина РХБ розвідки, Defense Express, Козак-2М1
На сьогоднішній день в компанії ПП "НВПП "Спаринг-Віст Центр" найбільше пропрацювали у якості бази для машини РХБ розвідки бронеавтомобіль виробництва НВО "Практика" "Козак-2М1"
Як зазначив Юрій Сторонський, це буде машина, яка базується на сучасних досягненнях науки та техніки з відповідними технологіями виявлення хімічної, радіаційної, біологічної загроз. Машина буде оснащена високотехнологічними детекторами, які мають здатність працювати в будь-яких кліматичних умовах при різних концентраціях, чи активностях чинників, що виявляються.

Крім того, встановлені на машині засоби мають забезпечувати максимальну захищеність екіпажу, що знаходиться в машині, а розвідка має здійснюватись без необхідності виходу екіпажу за межі захищеного салону.

Основу комплексу засобів розвідки нової української машини РХБ розвідки становлять Система радіаційної, хімічної та біологічної розвідки та Система визначення напрямку на джерело випромінення, що наразі вже розроблені "НВПП "Спаринг-Віст Центр" і представлялись раніше на виставці "Зброя та Безпека" у Києві.

Спаринг-Віст Центр, машина РХБ розвідки, Defense Express, Дозор
Основу комплексу засобів розвідки нової української машини РХБ розвідки становлять Система радіаційної, хімічної та біологічної розвідки (представлена зверху) та Система визначення напрямку на джерело випромінення (внизу)

Раніше обговорювалась можливість запуску серійного виробництва таких спецмашин на базі авто "Козак-2М1", що, навіть обговорювалось в ході робочої зустрічі керівництва "НВПП "Спаринг-Віст Центр" і представників Міноборони на території ПрАТ "НВО "Практика", яка відбулась наприкінці 2019 року.

За попередніми оцінками розробників, на вимогу замовників машина радіаційно-хімічної та біологічної розвідки може комплектуватись також на базі інших машин, наприклад на бойових броньованих машин "Дозор-Б", "Тритон" чи інших сучасних броньованих машин українського виробництва, за умови, що вони прийняті на озброєння.

Машина РХБ розвідки, що розробляється для українського війська, буде цікавою і інозамовникам і матиме значний експортний потенціал. "Якщо взяти середньостатистичну подібну закордонну машину, то ми плануємо, що наша машина буде відрізнятись хорошим співвідношенням "ціна-якість", тим аналітичним обладнанням, яке буде на ній стояти та його вартістю. І це буде цілком конкурентоспроможна машина, що може мати успіх", - стверджує Юрій Сторонський.

Спаринг-Віст Центр, машина РХБ розвідки, Defense Express, БРДМ-2РХБ
На озброєнні підрозділів РХБ захисту ЗС України наразі перебувають радянські машини РХБ розвідки БРДМ-2РХБ, які були розроблені в середині минулого століття

Для ЗСУ, які на озброєнні підрозділів РХБ захисту мають вкрай застарілі машини РХБ розвідки, проблема їх заміни є вже тривалий час актуальною, але повсякчас ця актуальність перебивається іншими потребами, в тому числі і тими, що пов’язані з необхідністю протистояння гібридній агресії РФ на Сході України.

Наразі на озброєнні Збройних сил та Національній гвардії України стоїть застаріла машина БРДМ-2РХБ, яку було розроблено в середині минулого століття.

Нагадаємо, що раніше колишній начальник військ РХБ захисту Збройних Сил України – начальник Центрального управління військ РХБ захисту Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України (2007–2013 рр.) Віктор Коробка заявив, що "в умовах розповсюдження світом коронавірусної інфекції COVID-19 керівництву України слід приділити увагу розвитку військ РХБ захисту та відновити функціонування комплексної системи контролю та оцінки радіаційної, хімічної та біологічної обстановки, яка раніше ефективно функціонувала в ЗСУ, але поступово була знищена в ході реформування".

Спаринг-Віст Центр, машина РХБ розвідки, Defense Express, БРДМ-2РХБ
На фото: Екіпаж БРДМ -2РХБ роти радіаційного, хімічного та біологічного захисту окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського в ході навчань з питань бойового забезпечення, квітень 2020 року / Фото: Пресслужба командування морської піхоти

Як стверджує експерт, "В умовах ведення бойових дій роль підрозділів РХБ захисту зростає на порядок і за певних умов може бути визначальною для успіху конкретної операції чи військової компанії в цілому".

Більше про нову українську машину РХБ розвідки та її склад читайте в найближчому числі журналу Defense Express в інтерв’ю з Юрієм Сторонським.

Читайте також: ​Перша біологічна світова війна – звідки може йти загроза