xcounter
#

У Львові розробляють універсальну велику димову шашку, що замінить у ЗСУ старі радянські аналоги (фото)

1443
МБАК "Бердянськ" ставить димову завісу на випробуваннях у 2016 році
МБАК "Бердянськ" ставить димову завісу на випробуваннях у 2016 році

Львівські фахівці з приватної компанії "НВПП "Спаринг-Віст Центр" почали розробку універсальної великої димової шашки на потреби сухопутних та морських підрозділів ЗСУ

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Defense Express повідомив генеральний конструктор підприємства, що входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України", Юрій Сторонський.

"Зараз у нас триває дослідно-конструкторська робота із розробки великої димової шашки плаваючої, яка буде універсальною, як для суходолу, так і для використання в морі", - розповів генеральний конструктор "Спаринг-Віст Центр".

Читайте також: "Спаринг-Віст Центр" провів попередні випробування українського аналога уніфікованої димової шашки УДШ-У (відео)
ВДШ
Розроблені при радянському союзі Великі димові шашки (БДШ-5 та БДШ-15) ще й досі використовуються для маскування в національних арміях країн колишнього СРСР

За його словами, в розробці аналогів радянських ВДШ (велика димова шашка) та МДШ (морська димова шашка) дуже зацікавлені як у Генеральному штабі так і в Командуванні військово-морських сил.

"До нас неодноразово звертались і наші моряки (військово-морські сили) і генеральний штаб на предмет, чи можемо ми розробити в доволі короткий термін власне аналог цих великих димових шашок, зокрема для морського використання і ми зайнялись цією тематикою", - відзначив Юрій Сторонський.

МДШ
Під час тренувань у 2016 році за лічені хвилини димовою завісою був захований весь Північний флот РФ. Маскували кораблі за допомогою кількох машин постановки димової завіси та МДШ, що були розміщені на катерах флоту

Львівські фахівці вирішили, щодо замість розробки двох аналогів різних шашок буде більш доцільним створити одну – універсальну, яка підійде для обох видів українського війська.

"В чому принцип дії – вона підпалюється та скидається з корабля в море, вона у вигляді поплавка лежить у воді і створює таку хорошу щільну димову завісу для захисту кораблів на рейді чи захисту берегової лінії оборони від можливої навали противника", - повідомив представник української компанії.

Наразі, на підприємстві тривають дослідно-конструкторська робота із розробки вітчизняної універсальної великої димової шашки.

Як ми вже повідомляли раніше, зараз проходять випробування іншого нового виробу "Спаринг-Віст Центр" - вітчизняної версії уніфікованої димової шашки УДШ-У. Також українські інженери розробили сучасну систему дистанційного управління димопуском для таких засобів маскування.

Піротехніка
Піротехнічні новинки від "НВПП "Спаринг-Віст Центр"

Окрім цього львівські приватники представили низку інших піротехнічних засобів маскування. Зокрема, мова йде про нові ручні димові гранати РДГ-55, їх мініверсії РДГ-55М, а також димові шашки ДШ-157.

Читайте також: Димова зброя: нові піротехнічні технології для українських військових (відео)