xcounter
#
Не виключено, що військові біологи РФ звернули увагу і на "ударні" властивості COVID-19

​Перша біологічна світова війна – звідки може йти загроза

Не виключено, що військові біологи РФ звернули увагу і на "ударні" властивості COVID-19
1582

В РНБО України стверджують, що питання біологічної безпеки наразі актуалізуються, як ніколи і в середньостроковій перспективі ключовим факторами небезпеки для Світу буде вже не ядерна зброя, а інші види зброї. За оцінками Defense Express, частина таких видів зброї могла дістатись РФ у спадок від СРСР

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов під час "круглого столу" на тему "Технології асиметричної протидії зовнішній агресії та шляхи їх ефективного розвитку" (пройшов у Києві 12 серпня ц.р. в інформаційному агенстві "Укрінформ"), заявив про те, що наразі відбувається перша біологічна світова війна.

"Світ сьогодні перебуває в зовсім іншому стані, ніж навіть рік тому. Ми всі зараз знаходимося в стані першої біологічної світової війни. Ми не можемо сказати звідки вона почалася, хто її почав, але ми бачимо сьогодні її наслідки", - заявив Олексій Данілов.

Читайте також: Біологічний терор РФ: бойові вірусологи як загроза Путіну і світу
Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
Олексій Данілов: Ми всі зараз знаходимося в стані першої біологічної світової війни / Фото: Укрінформ
За оцінками Секретаря РНБО України, на сьогодні у світі не залишилося жодної країни, якої б не торкнулася ця війна, всі від неї потерпають, ніхто ще не розуміє, якими будуть її наслідки.

"Навіть ядерна зброя не буде найближчі п’ять, сім, десять, двадцять років мати такий вплив, який є на сьогодні. Будуть зовсім інші види зброї, про які ми сьогодні навіть не можемо здогадуватися. Бо наука розвивається шаленими темпами і питання кібербезпеки і біологічної безпеки є дуже актуальними", – наголосив Олексій Данілов.

Про які нові загрози може йтись розбирався Defense Express.

Одним з нових видів зброї, що можуть застосовуватись у біологічній світовій війні, про які міг говорити Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, може бути генетична зброя.

Відомо, що в 2012 році відбулась нарада у Путіна стосовно генетичної зброї, яку РФ класифікує як зброю, здатну пошкодити генетичний апарат людини або її спадкову здатність на рівні хромосом. Збудником таких змін мають бути відповідні віруси, створені шляхом біогенетичних змін в їх РНК або ДНК, а також хімічні синтетичні агенти. Такі роботи розпочалися ще за часів СРСР, проте вони стримувалися через нестачу сучасного обладнання.

Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
Радянський Союз планомірно готувався до ведення біологічної наступальної війни

Є висока ймовірність того, що з 2012 року розпочалася неофіційно - санкціонована російським урядом розробка третього покоління біологічної зброї вже у РФ. Росія має для цього все необхідне: фахівців, обладнання, бібліотеки патогенів, результати їх випробувань, досвід їх створення, тестування і виробництва на їх основі зброї. І головне, вона може проводити генетичні дослідження вже на готових бойових біологічних агентах, створених раніше, що значно пришвидшить такі роботи.

Зокрема, в РФ збереглися бібліотеки штамів біологічних агентів, які активно поповнюються після відкриття нових смертоносних вірусів (останнє свідчення - отримання біоматеріалів, заражених вірусом СOVID-19). Це, як і наявність відповідного обладнання і фахівців є необхідною умовою для проведення досліджень з розробок бойових біологічних агентів.

В РФ збереглися бібліотеки штамів біологічних агентів, які активно поповнюються після відкриття нових смертоносних вірусів (останнє свідчення - отримання біоматеріалів, заражених вірусом СOVID-19)

В кінці 70-х років дослідження проводилися з приблизно 50 збудниками небезпечних інфекцій. У 80-х роках за допомогою КГБ та ГРУ цей список було звужено до 37 збудників, по яким активно проводились дослідження як у сфері захисту, так і у сфері нападу (відповідні роботи тісно пов’язані, так як розробка засобів захисту потребує наявності засобів нападу, і навпаки знання засобів захисту ймовірного противника є необхідною умовою для розроби ефективних засобів нападу).

Наразі все свідчить про те, що в РФ готові до застосування будь-яких засобів, аби з останніх потуг довести свою спроможність диктувати світові власні умови. Біологічна зброя і її приховане застосування тут займає особливе місце.

Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
Інститут "Вектор", 90-ті роки, вигляд захисного спорядження дослідників: система дихання - автономна, ізолюючого типу.

За оцінками експертів Defense Express, приховане застосування біологічної зброї має на меті не стільки знищити супротивника, стільки нанести йому максимальний фінансовий збиток з метою подальшого нав’язування йому своїх певних умов. В такому разі застосування біологічної зброї буде маскуватися під звичайну епідемію, що виникне в одному або кількох осередках всередині країни-супротивника. Застосовані біологічні агенти не обов’язково будуть мати високу смертність, чи порівняно малий інкубаційний період. Головне завдання цієї стратегії - посіяти паніку, зупинити нормальну життєдіяльність країни, перерозподілити фінансові та економічні потоки на свою користь. Необхідна умова застосування такої стратегії - наявність у країни що планує застосувати біологічну зброю необхідних запасів вакцин, або проведені щеплення проти захворювання, збудником якого є даний біологічний агент. Спосіб застосування - за допомогою спеціальних служб.

Аналіз російських керівних документів, навчальних програм та іншої інформації – свідчить про те, що РФ суттєво просунулась не лише в сфері створення нових біологічних агентів, але пішла набагато далі. Наразі російське військове керівництво розглядає радіологічну, хімічну та біологічну (РХБ) зброю не як зброю масового ураження (що було за часів СРСР), а як засоби, що можуть застосовуватись локально – як для досягнення певних військово-політичних цілей, так і для вирішення оперативних завдань у ході конфліктів низької та середньої інтенсивності й гібридних військових дій.

Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
Дії розвідувального біологічного дозору (одягнені в ізолюючий пневмокостюм ЛГ-УС-Г) зі складу екіпажу машини біологічної розвідки зі складу Лабораторного комплексу військ РХБ захисту РФ "Січ" в ході занять у 282 учбовому центрі військ РХБ захисту (в/ч 19889)

Зокрема, з прийняттям нової військової доктрини в РФ розглядають можливість обмеженого застосування на тактичному та оперативному рівнях як ядерних засобів, так і хімічної та біологічної зброї. При цьому метою застосування вже є не завдання критичної шкоди військам та інфраструктурі противника, а досягнення сильного психологічного ефекту, пригнічення волі до спротиву, або виснаження ресурсів противника через наслідки такого застосування.

Ретельне вивчення форумів, на яких курсанти російських військових вишів діляться своїми враженнями від російської військової науки, приводить до цілком конкретних висновків: останнім часом відзначається поступове зміщення ваги різних складових тріади РХБ-зброї.

Якщо раніше за ступенем важливості чільне місце посідала радіаційна зброя, потім ішла хімічна й наприкінці цього ряду – стояла біологічна, то наразі в російській армії біологічній зброї віддають найвищий пріоритет. Уже потім, за значущістю, йдуть інші пекельні види зброї – хімічна та радіологічна. Це, зокрема, можна побачити і з аналізу програми підготовки фахівців профільних військово-навчальних закладів ЗС РФ.
Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
Знак біологічної небезпеки на лобовому склі машини біологічної розвідки зі складу Лабораторного комплексу військ РХБ захисту РФ "Січ" в ході занять у 282 учбовому центрі військ РХБ захисту (в/ч 19889)

Подібне зміщення пріоритетності може бути пов’язане, зокрема, із можливостями контролю за застосуванням такої зброї та фіксації (в тому числі й міжнародно-правової) таких випадків. Для використання в рамках гібридних операцій це є дуже важливим фактором. Зокрема, випадки застосування біологічної зброї практично не піддаються подібній фіксації.

Для виявлення випадків застосування хімічної зброї потрібно мати безпосередній доступ до районів застосування. Натомість, випадки радіаційного забруднення територій можуть легко відстежуватися, в тому числі й дистанційно. Саме з цим може бути пов'язаний той факт, що на даний час в путінській Росії активно проводять роботи по створенню засобів ураження, можливості виявлення яких обмежені, як до моменту застосування (за рахунок багатокомпонентного складу), так і після (через короткий термін їх розпаду). Це, зокрема, стосується хімічної зброї. Про прихованість дії біологічної зброї, що маскується під різноманітні розповсюджені хвороби, – дбати треба ще менше.

Говорять фахівці й про ознаки удосконалення Російською Федерацією тактики застосування як хімічної, так і біологічної зброї. Зокрема, є свідчення щодо використання хімічних засобів у Сирії.

За окремими оцінками, ЗС РФ могли застосовувати на території цієї країни хімічну зброю кілька десятків разів. При цьому, їхня тактика передбачала використання тих засобів, які мають короткий термін розпаду в локально обмеженому районі, доступ до якого контролюється.

Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
За оцінками фахівців, ЗС РФ могли застосовувати на території Сирії хімічну зброю кілька десятків разів

Метою такої тактики є саме запобігання виявленню факту застосування та створенню доказової бази. Не виключається й можливість використання біологічної зброї за подібною тактикою. Виявлення випадків такого застосування стає ще більш складним, бо симптоматика наслідків дії цих засобів збігається з симптоматикою типових для регіону хвороб.

Це так нагадує ту гібридну тактику, яку вже тривалий час застосовує РФ проти України з тим, щоб якомога далі відтермінувати міжнародний трибунал за військоі злочини, що ця країна коїть. Тож, кому може бути вигідним розпалювання Першої біологічної світової війни, є питанням риторичним...

Нагадаємо, що за останню добу в Україні встановлено вже вкотре новий антирекорд захворюваності на COVID-19 – було зафіксовано 1592 нових випадки зараження коронавірусом. Про це свідчать дані, оприлюднені вранці у четвер, 13 серпня, на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради національної безпеки і оборони України. За останню добу померли 22 людини, в яких підтвердили зараження коронавірусом, 530 пацієнтів одужали.

Defense Express, Олексій Данілов, біологічна війна, РНБО України, біологічна загроза РФ
Україна, як і більшість країн світу, продовжує потерпати від нашестя COVID-19
Читайте також: Не коронавірусом єдиним: російська біологічна зброя загрожує світові