xcounter
#

Укроборонпром не підтвердив наявність дозволів на виробництво вертольоту UH-1 Iroquois

UH-1 Iroquois
UH-1 Iroquois
5123

Історія з вертольотом UH-1 від "Укроборонпрому" гірша за гвинтівку WAC-47 та інвестиції у ХДАВП

ДК "Укроборонпром" не зміг підтвердити наявність ліцензії для виробництва вертольотів UH-1 Iroquois на ДП "Одеський авіаційний завод", як і наявність відповідних сертифікатів виробника, що підтверджують можливість підприємства та навички фахівців.

Тобто заяви очільника "Укроборонпрому" Юрія Гусєва про початок ліцензійного збирання вертольотів на "Одеському авіаційному заводі" та уточнення директора, що це буде "прототип вертольоту Iroquois, якщо пам’ятаєте фільми про В’єтнам, з відкритими дверми" - обертаються доволі потужним скандалом.

Читайте також: Укроборонпром перевірить причетність заступника Гусєва до російських спецслужб
UH-1 Iroquois в'єтнам
Запах напалму вранці під Fortunate Son від Creedence Clearwater Revival

Саме такий висновок Defense Express робить виходячи із відповіді "Укроборонпрому" на наш інформаційний запит. На 11 запитань ми отримали лише формальну відповідь, що є прямим порушенням закону "Про доступ до публічної інформації".

Наприклад, першим же питанням було прохання уточнити модель вертольоту, бо американський виробник Bell Textron не видавав концерну "Укроборонпром" або іншому господарюючому суб'єкту в Україні ліцензію на виробництво вертольотів UH-1 Iroquois. Проте відповіді на це питання, як і стосовно джерела ліцензії та наявності сертифікатів - надано не було.

Юрій Гусєв
Юрій Гусєв на "Одеському авіаційному заводі"

В цій ситуації доволі дивно виглядають висловлювання гендиректора концерну Юрія Гусєва, що "з численних коментарів та дивних публікацій складається враження, що людям розігнати "зраду" важливіше, ніж розібратись та спільно досягти перемоги".

Водночас очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв у своїй окремій заяві додав, що лише у січні дізнався про "проект ліцензійного виробництва гелікоптерів на "Одеському авіаційному заводі" спільно з американською компанією-інвестором, яка має і відповідну ліцензію, і ресурси".

Тобто такий важливий та стратегічний проект став відомий очільнику державного концерну лише два місяці тому, або через місяць після призначення.

Юрій Гусєв
Юрій Гусєв, скоріш за все, тримає у руках презентацію проекту

Враховуючи те, що без назви компанії-партнера перевірити наявність ліцензії неможливо, то можемо лише сподіватися, що вона все ж таки існує, справжня та дійсна. Бо інакше Україна потрапить у грандіозний міжнародний скандал через виготовлення неліцензійної авіаційної техніки. А це приблизно рівень таких країн, як Іран та КНДР.

Також без відповіді залишилось важливе питання - чи надало Міноборони чи будь-яка інша силова структура України підтвердження готовності прийняти на озброєння ці гелікоптери. З цього можливо зробити висновок, що поява в українських військах UH-1 Iroquois, а тим паче його сучасної версії Bell UH-1Y Venom - доволі сумнівна.

Що більше, з огляду на все, мова взагалі не йде про ліцензійне виготовлення військового вертольоту. А у планах: великовузлове збирання цивільних версії - Bell 204/205/212/412.

Такий варіант більш вірогідний через те, що отримати ліцензію на їх збирання із використанням оригінальних запчастин від Bell значно легше.

Bell 205
Цивільний Bell 205

Наприклад, ще у 2015 році американська компанія Southwest Florida Aviation International стверджувала, що готова розгорнути виробництво ліцензійних версій вертольотів Bell в Україні.

Проте тоді підкреслювалось, що це саме ліцензійні версії цивільних вертольотів з назвами SW-205/206/212, а не бойові Iroquois. Також ніхто не робив таємниці із назви компанії та навіть публікували ліцензії та сертифікати.

SW-205 Southwest Florida Aviation International
SW-205 - ліцензійний Bell 205 від Southwest Florida Aviation International

На противагу, зараз держконцерн посилається на те, що навіть назвати компанію-партнера неможливо через "існуючі домовленості". Але якщо неможливо оголосити компанію партнера, то і сам проект має бути цілком таємним, а не елементом піару.

І якщо спершу очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв дав обіцянку показати перший зібраний в Україні вертоліт вже на 24 серпня - через 6 місяців. То зараз він заявив: якщо директор "Одеського авіаційного заводу" не виконає це завдання - "будуть прийняті відповідні кадрові рішення".

Але поки, як зазначили у концерні, чекають на "дорожню карту", тобто лише на орієнтовний організаційний план.

Тому поки новина про збирання вертольотів Bell UH-1 Iroquois стає схожою на підписання у 2012 році Азаровим та Бойко "історичної угоди" з лижним інструктором на мільярд доларів з будівництва терміналу для рідкого газу.

лижний інструктор

Також необхідно згадати, що "Укроборонпром" раніше потрапляв в аналогічні ситуації, проте ще ніколи не втаємничував навіть назву компанії-партнера. Це можливо було б зрозуміти, якщо мова йшла про Bell Textron, але в США самі здивувавлися заяві очільника держконцерну.

Наприклад у 2017 році було заявлено про ліцензійне збирання в Україні автоматичних карабінів M4 - WAC-47. Одразу було підкреслено, що проект реалізується спільно з компанією Aeroscraft, яка мала відношення до постачання оборонної продукції до України - систем контролю за кордоном.

WAC-47
WAC-47 так і залишилась проектом із тінню скандалу

Проте попри реальну демонстрацію самих гвинтівок та їх публічний відстріл бійцями Нацгвардії, проект розвитку не мав.

Також нічим не завершились "інвестиції" на 150 млн доларів від Oriole Capital Group у ХДАВП для виробництва Ан-74. Тоді одразу розгорівся скандал через те, що про цю компанію нічого не відомо.

Тоді концерн намагався всіх заспокоїти, заявивши, що ця компанія спеціально створена під цей проект. У будь-якому випадку результат - як і з WAC-47.

WAC-47
WAC-47 - піар був, але гвинтівки до війська не потрапили

Враховуючи те що в "Укроборонпромі" не змогли підтвердити наявність у "Одеського авіаційного заводу" сертифікату на виробництво вертольоту, то вся роль концерну у цьому проекті - надати виробниче приміщення приватній компанії на державному оборонному заводі. І особливих моментів для гордості в цьому немає.

Сподіваємось ця компанія все ж таки має відповідні дозволи та фахівців, які і будуть збирати вертоліт. Якщо ні, то директора "Одеського авіаційного заводу" просто звільнять і будуть робити вигляд, що скандал вичерпаний.

В найкращому випадку - на 30-річчя Незалежності України "Укроборонпром" зможе продемонструвати лише цивільний вертоліт від "невідомої" компанії. Тобто зібраний незрозуміло ким, з чого, а головне - навіщо.

Читайте також: Велика Британія запропонує двигуни Rolls-Royce для "Антонова"