xcounter
#

Bell Textron не видавало ДК "Укроборонпром" дозволу на виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois

7880
Bell UH-1Y Venom
Bell UH-1Y Venom

Водночас американська компанія повідомила про готовність підтримати зусилля України з модернізації свого парку гвинтокрилих машин

Американський виробник гелікоптерів Bell Textron 2 березня ц.р. прокоментував інформацію щодо планів локалізованого виробництва гелікоптерів Bell UH-1 Iroquois на ДП "Одеський авіаційний завод".

Відповідь було оприлюднено у польському виданні ZBIAM у відповідь на запит редакції.

Читайте також: ​"Завод ім. Малишева" нарешті отримав замовлення на "Оплот", проте лише на один - для параду та виставок
UH-AY
UH-AY Venom и AH-1Z Viper Чехії / Фото: Bell

"2 березня ц.р. Bell Textron повідомила в заяві редакції, що не видавала концерну "Укроборонпром" або іншому господарюючому суб'єкту в Україні ліцензію на виробництво вертольотів UH-1 Iroquois", - повідомили в публікації ZBIAM.

UH-1
Гелікоптер Bell UH-1 Iroquois / HU-1 "Huey"

Авіавиробник з США готовий до співпраці з українськими виробниками, однак вона повинна базуватися на стандартних процедурах уряду Сполучених Штатів, як то ініціювання процедури Foreign Military Sale після надсилання відповідного офіційного листа-запиту.

UH-1Y
Версія гелікоптеру UH-1Y Venom відповідає сучасним вимогам / Фото: USMC

Також представники компанії зауважили, що наразі Bell Textron пропонує потенційним замовникам версію гелікоптеру UH-1 Iroquois - UH-1Y Venom. Зокрема, рік тому вісім таких машин отримала Чехія.

UH-1
З опису прес-служби Концерну складається враження що мова йде про стару версію гелікоптеру UH-1 Iroquois, яка вже давно не виготовляється

Нагадаємо, неоднозначну заяву генеральний директор Концерну Юрій Гусєв зробив під час робочого візиту на одеський авіазавод 26 лютого ц.р. Більш того, він підкреслив, що "організація виробництва (гелікоптерів UH-1 Iroquois) сьогодні перебуває на завершальній стадії. Перший борт повинен бути виготовлений вже до 30-річчя Незалежності України, тобто влітку 2021 року".

Варто додати, що за останній час новий очільник ДК "Укроборонпром" зробив цілу низку занадто оптимістичних заяв. Так, окрім інформації про виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois, наприклад, 24 лютого ц.р. на брифінгу з нагоди передачі ЗСУ п’яти одиниць відремонтованих КБТЗ танків Т-72 Юрій Гусєв висловив сподівання щодо включення в ДОЗ-2021 замовлення на танки БМ "Оплот", хоч роботи з імпортозаміщення комплектуючих на цих машинах (ДКР "Бастіон") мають бути завершені лише у 2023 році.

Читайте також: Уже 26: число гелікоптерів Airbus, які має отримати МВС України у 2021 році, стає все меншим