xcounter
#

БМ "Оплот" та модернізовані Т-72АМТ для ЗСУ: плани та реальність (відео)

13836
Перша у 2021 році партія з 5 танків Т-72 (Т-72АМТ) передана ДП "Київський бронетанковий завод" ЗСУ у лютому 2021 року / Фото: АрміяInform
Перша у 2021 році партія з 5 танків Т-72 (Т-72АМТ) передана ДП "Київський бронетанковий завод" ЗСУ у лютому 2021 року / Фото: АрміяInform

Замовлення на харківський БМ "Оплот" може з’явитися в оновленому держоборонзамовленні на цей рік

Свої очікування з цього приводу озвучив генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв у середу, 24 лютого ц.р., під час передачі ЗСУ партії з п'яти модернізованих танків Т-72.

За його словами, наразі в Концерні чекають на затвердження державного оборонного замовлення на 2021 рік, в остаточному варіанті якого, можливо, з’явитеся замовлення й на "Оплот".

Читайте також: БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)
Оплот-Т
Серійні машини БМ "Оплот-Т" "Завод ім. Малишева" поки будував тільки для Таїланду

"Ми сподіваємося, що в ДОЗ на 2021 рік будуть "Оплоти". По цілій низці тактико-технічних характеристик вони є одними з найкращих у світі. І, безумовно, ці танки мають бути й у Збройних Силах", - відзначив Юрій Гусєв.

Водночас він зауважив, що потребу в цих танках для українського війська має визначати Генеральний штаб ЗСУ та Міноборони.

Т-72АМТ
Перша у 2021 році партія з 5 танків Т-72 (Т-72АМТ) передана ДП "Київський бронетанковий завод" ЗСУ у лютому 2021 року / Фото: АрміяInform

А поки що, Збройним силам передана перша у цьому році партія модернізованих танків Т-72 (раніше цю версія фігурувала під назвою Т-72АМТ). Всі роботи над машинами фахівці ДП "Київський бронетанковий завод" виконали за два місяці.

"Покращені його технічні характеристики, встановлено більш потужніший двигун (В-84-1) ― 840 кінських сил, покращена ходова частина ― гусениця танка Т-80. Нині машина має змогу за рахунок комплексу 9К120 проводити стрільбу керованою ракетою "Комбат" на прицільну дальність 4 км. Покращені оглядові прилади (з тепловізорами та оптикою третього покоління) та динамічний захист за рахунок системи "Ніж", ― повідомив директор КБТЗ Володимир Синявський журналістам під час церемонії.

Також оновлені машини оснащені українською навігаційною системою СН-3003 та сучасними радіостанціями.

Т-72АМТ
Модернізований на КБТЗ Т-72 (Т-72АМТ) для ЗСУ під час передачі у лютому 2021 року

Наразі на держпідприємстві готується до передачі Міноборони друга партія таких машин.

"Сьогодні, раніше терміну, ми передали українському війську п’ять одиниць танків Т-72, які відремонтовані в рамках ДОЗ. Крім того, ведуться роботи по передачі ще п’яти одиницях техніки", - повідомив очільник Концерну.

Т-72АМТ
Ймовірно наступна партія оновлених Т-72 в цеху КБТЗ у лютому 2021 року / Фото: "Укроборонпром"

Як вже повідомляв Defense Express, минулого року Збройні сили України отримали з КБТЗ батальйонний комплект таких танків (31 одиницю). Крім того, оновлений Т-72 мав закінчити проходження держвипробувань (про кінцеві тести повідомлялося ще у червні минулого року).

Т-72АМТ
Остання партія з 6 танків Т-72АМТ передана ДП "Київський бронетанковий завод" ЗСУ у березні 2020 року

Дещо більш незрозуміла ситуація з "Оплотами". Нагадаємо, у цьому році ДК "Укрспецекспорт" підписав контракт з ДП "Завод імені Малишева" на будівництво одного танка БМ "Оплот". 51-й машина цієї моделі власне призначена для демонстрації потенційним замовникам на виставках та інших офіційних заходах за участю спецекспортера.

Оплот
БМ "Оплот" на Міжнародній виставці "Eurosatory 2012"

Водночас гендиректор ДК "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря теж повідомив про наявність планів щодо замовлення БМ "Оплот" Збройними силами.

"Була мова про те, що буде певна кількість танків "Оплот" буде включена у державне оборонне замовлення (ймовірно, мова йде про ДОЗ-2021). Це не є частина цього процесу (замовлення танка спецекспортером)", - відзначив Вадим Ноздря.

БМ "Оплот"
БМ "Оплот" у Києві під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України у серпні 2015 року

Варто додати, що подібні плани (щодо замовлення "Оплотів" Міноборони у ДОЗ-2021) виглядають досить дивно, з огляду на те, що програма імпортозаміщення цієї моделі (ДКР "Бастіон" яку зараз проводять на ХКБМ) має бути завершена аж у 2023 році (створено дослідний зразок). Тобто зараз можна побудувати лише "Оплоти" старої версії з певним обсягом російських деталей.

Читайте також: Т-64 "Краб": на ХКБМ підтвердили строки створення та розповіли про нововведення (відео)