xcounter
#

Т-64 "Краб": на ХКБМ підтвердили строки створення та розповіли про нововведення (відео)

22608
Чергова партія модернізованих Т-64 зразка 2017 року під час перевірки танкістами ЗСУ в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Січень 2021 року
Чергова партія модернізованих Т-64 зразка 2017 року під час перевірки танкістами ЗСУ в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Січень 2021 року

Модернізація основного бойового танка ЗСУ за шифром "Краб" має бути завершена до кінця поточного року

На ДП "Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") планують закінчити створення оновленої машини до кінця 2021 року.

Принаймні таку інформацію повідомили журналісти каналу "Україна 24", які днями відвідали держпідприємство то розпитали про нову розробку харківських конструкторів.

Читайте також: ​"Завод ім. Малишева" нарешті отримав замовлення на "Оплот", проте лише на один - для параду та виставок

"Суть програми "Краб" у тому, щоб замінити старі російські комплектуючи на нові, власного виробництва. Таким чином, модернізований Т-64 вже цього року складатиметься стовідсотково з українських деталей і стане базовим танком Збройних сил України", - відзначили журналісти у своєму відеосюжеті з Харкова.

Також представники ХКБМ змалювали основні напрямки роботи з вдосконалення такої машини.

5ТДФ
Радянський двигун 5ТДФ встановлений на танку Т-64БВ ЗСУ під час роботи

"Танк Т-64 піддається глибокій модернізації. Основні два напрямки - це підвищення рухливості танка за рахунок встановлення силової установки з двигуном у тисячу кінських сил, а також встановлення й застосування більш досконалих засобів прицілювання та системи керування вогнем", - розповів головний конструктор програми ХКБМ Олександр Лазурко.

6ТД
Танковий двигун 6ТД

Нагадаємо, про орієнтовні строки завершення створення першого прототипу за шифром "Краб" у грудні минулого року повідомив заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк. З його слів, в оборонному відомстві очікують першу машину "до кінця 2021 року або на початку 2022".

Краб
Ймовірний вигляд Т-64 "Краб" - на основі доступної інформації

Також була підтверджена більш рання інформація щодо ймовірного встановлення на "Краб" нового шестициліндрового двигуна 6ТД-1 потужністю 1000 к.с. (на звичайному Т-64 БВ стоїть п'ятициліндровий 5ТДФ потужністю 700 к.с.). Однак й досі не ясно чи отримає машина сучасну трансмісію, з можливістю швидко рухатись заднім ходом (як на БМ "Оплот" чи Т-84).

ТПН-1-ТПВ
Модернізовані Т-64 зразка 2017 року ЗСУ отримали близько 300 нічних тепловізійних прицілів навідника ТПН-1-ТПВ від "Трімен-Україна". Стенд компанії на виставці "Зброя та Безпека-2018"

Щодо нових прицілів, то ймовірно буде застосована добре зарекомендувавша себе модернізація на кшталт тієї, яку проходять Т-64 зразка 2017 року в останні кілька років – заміна радянських приладів на нові сучасні прилади спостереження з телевізійним каналом та в декілька разів покращеними характеристиками.

Т-64
Оновлені Т-64 ЗСУ, окрім нових прицілів, отримують сучасні системи радіозв'язку та комутації. Один з нещодавно поставлених танків під час перевірки на полігоні Міжнародного центру миротворчості та безпеки

Також, скоріш за все, буде встановлений датчик вітру (як на БМ "Булат") СУВ на новій елементній базі, сучасна радіостанція та система внутрішнього зв’язку й вітчизняна система навігації.

Читайте також: На півдні України знову "засвітились" оновлені танки БМ "Булат" (фото)