xcounter
#

Справжній Т-64 "Краб", без помилок РФ: симбіоз "Булата", Т-64 зразка 2017 та Т-84

Т-64 "Краб" об'єднає найкращі рішення
Т-64 "Краб" об'єднає найкращі рішення
32178

Defense Express дізнався подробиці модернізації Т-64 "Краб", яку розробляє ХКБМ

Модернізація основного бойового танка Т-64, яка проходить під назвою "Краб" та виконується "Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. Морозова", буде симбіозом найкращих рішень, які застосовуються у серійних машинах та бойового застосування танків на Донбасі. В ньому також уникненні всі помилки, яких досягли у РФ під час модернізації Т-72 та Т-90.

Т-64 зразка 2017 року
Т-64 зразка 2017 року - одна з "відправних точок" "Краба"

Defense Express зібрав докупи всі публічні та відкриті подробиці проекту, після того, як на фоні корпусу Т-64Б, до якого "прилаштували" башту від Т-55АГМ, генеральний конструктор ХКБМ Володимир Жадан розповів про проект "Краб".

Читайте також: Пентагон вирішить яка колісна САУ найкраща у світі: ATMOS 2000, Archer, CAESAR, Nora B52 чи Brutus
Башта Т-55АГМ
Башта Т-55АГМ на корпусі Т-64Б

По-перше, достеменно стало відомо, що ніякого відношення ця башта до "Крабу" не має. Чому саме в такій дивний спосіб на ХКБМ вирішили продемонструвати прогрес у розробці - окреме запитання.

Загалом, вся суть модернізації "Краба", як і будь-якої модернізації військової техніки, полягає у значному підвищенні бойової ефективності та надійності шляхом внесення мінімальних змін.

У випадку з Т-64 "Краб", завдання полягає у використанні найбільш вдалих та відпрацьованих рішень та недопущення зменшення інших характеристик.

Тому найбільш достовірно Т-64 "Краб" буде виглядати наступним чином:

Т-64
Т-64 "Краб" - на основі доступної інформації

Башта "Краба"

У проекті "Краб" не передбачено заміни самої башти Т-64Б. Це означає, що у цій модернізації не передбачено встановлення нового автомата заряджання позаду башти, який би дозволив, у перспективі, перейти на 120-мм натівський калібр.

Т-64Б
"Голий" Т-64Б1 без динамічного захисту

Це пов'язано з тим, що будь-яке втручання у литу башту призведе лише до зменшення її конструктивної міцності.

Також "відпадає" варіант, який підняли деякі наші читачі у коментарях, мовляв, на "Краб" буде встановлена зварно-катана башта від Т-84-120 "Ятаган". По-перше, зварно-катана башта від Т-84 банально не влізає у корпус Т-64. По-друге, вона значно важча та критично перевантажить ходову Т-64.

Т-84-120
Т-84-120 "Ятаган" - поки залишається дослідним зразком

Водночас зараз перехід на 120-мм танкові постріли за стандартом НАТО є доволі дискусійним, не тільки через всі складності переозброєння, а і через бажання західних танкобудівників перейти на 130-мм калібр. А встановити таку потужну гармату на Т-64 неможливо через цілу низку вагових, габаритних та інших факторів.

Приціли та СУВ "Краба"

Посилення вогневої потужності "Краба", враховуючи те, що 125-мм гармата залишається, досягається іншими шляхами. Зокрема, встановленням нової системи управління вогнем, прицільного комплексу з тепловізійним каналом, а також інтеграцією високоточного "Комбата" від ДККБ "Луч".

Т-84
Т-84 - знаходиться на озброєнні ЗСУ

Використання "Комбата" вже успішно вирішено у танках Т-84, "Оплот" та Т-64БМ "Булат", в яких встановлюється денний приціл 1Г46, що виробляється на черкаському "Фотоприладі". Таким чином, у "Крабі" очікується встановлення цієї, або модернізованої версії цього прицілу.

Достовірно відомо і про зміну штатного нічного прицілу навідника Т-64Б. Це можливо, як у випадку з Т-64 зразка 2017 року, шляхом встановленням ТПН-1-ТПВ від "Трімен-Україна". Або оновлених версій ПТТ-2 чи ПТТ-3 від "Фотоприладу". Всі ці приціли є тепловізійними та забезпечують виявлення цілей на дальності 5, 7 та 8 км відповідно. Для порівняння, у нічному прицілі Т-64Б цей параметр всього 0,8 км.

Використання нових приладів, які мають зайняти штатні місця пов’язана із тим, що обсяг всередині башти обмежений.

Теоретично можливо "запхати" інші прилади, проте в результаті вийде, як у РФ з їх Т-72Б3 чи модернізаціями Т-90, коли питання ергономіки та можливості їх використання членами екіпажу, судячи з усього, просто не розглядалось.

Т-72Б3 внутри
Місце навідника Т-72Б3

Серед інших нововведень "Краба" - новий датчик вітру та "апргейднута" система керування вогнем завдяки використанню сучасної елементної бази. За своїми характеристиками ця СУВ буде кращою за 1А42.

Також на "Краб" будуть встановлені сучасні засоби навігації та захищеного цифрового зв’язку. Очікується інтеграція бойової машини у єдину систему управління військами, проте цей процес пов’язаний з її прийняттям на озброєння у ЗСУ.

Завдяки цим нововведенням, як сповістили на ХКБМ, загальна вогнева ефективність "Краба" вдень перевищує показники "Булата" у 1,25, а вночі - у 6 разів. У випадку зі звичайним Т-64Б1В (без комплексу "Кобра", ракети до якого вже добігають граничних строків експлуатації), мова йде вже про перевершення у десятки разів.

Т-64БМ
Т-64БМ "Булат"

Також за аналогією із Т-64 зразка 2017 року у "Крабі" передбачається встановлення у штатні місця нічних або тепловізійних засобів спостереження для інших членів екіпажу: командира та механіка-водія.

Нова броня Т-64

Ще одним напрямом модернізації є посилення живучості танка. Цю задачу на "Булаті" вирішили шляхом встановлення елементів вбудованого динамічного захисту "Ніж" у комплекті із пасивним бронюванням.

Аналогічним шляхом пішли і у РФ, де на Т-90М "Прорыв" та Т-72Б3 використовується аналогічний за принципом розміщення "Реликт".

Т-90М
Заміна вбудованого динамічного захисту, як на Т-90М, потребує спеціального обладнання та навичок

Проте реальна експлуатація "Булатів" у військах виявила експлуатаційні недоліки такого принципу. Заміна у польових умовах цього захисту доволі витратна за часом, а вага негативно впливає на ходовий ресурс.

Тому на ХКБМ вирішили йти шляхом встановлення елементів динамічного захисту типу ХСЧКВ у штатні контейнери, які вже застосовується на Т-64 зразка 2017 року та Т-80БВ. У порівнянні з вбудованим динамічним захистом "Булата", вони значно легші і дозволять не перевантажити танк.

Разом з цим на "Краб" встановлять протикумулятивні решітки та, скоріш за все, систему попередження про лазерне опромінення. У подальшій перспективі та за умови прийняття на озброєння у ЗСУ, можливе встановлення системи активного захисту.

Ходові можливості

Проте найбільша складність у роботі над "Крабом" полягає у підвищенні ходових характеристик. І на ХКБМ вирішили не повторювати головну помилку РФ - продовження використання того самого двигуна.

Як вже писав Defense Express, всі російські Т-72 та Т-90 оснащуються мотором, який був розроблений ще для, увага, Т-34. Мова йде про V-подібний 12-циліндровий дизель з об'ємом 38 880 куб. см - В-2.

В-92
В-2 для Т-34 та В-92 для Т-90. Прохання не переплутати

За весь час його існування на В-2 кожного разу ставлять потужнішу турбіну та постійно форсують, змінюючи назву на В-31, В-46, В-58, В-59, В-84, В-92С2Ф. В результаті - потужність двигуна виросла з перших 500 к.с. до 1130 к.с. Проте ціною такого "надуття" є зменшення ресурсу мотору та його надійності.

Т-72Б3 пожар
Для Т-72Б3 чорний дим та пожежі - звичне явище

У випадку із першими версіями Т-64, вагою у 38 тонн, було достатньо 700-сильного 5ТДФ. А для 45-тонного "Булату" створили модернізований 5ТДФМ, з потужністю у 850 к.с. Проте його реальна експлуатація виявила негативну тенденцію до перегріву. Якщо і далі модернізувати 5ТДФ, то це призведе до аналогічних проблем, як і у РФ - пожежах у мотроно-трансмісійному відсіку.

Саме тому на "Крабі" запланована ремоторизація на 1000-сильний 6ТД-1. Але це потребує внесення змін у корпус через більші габарити нового двигуна.

6ТД
Двигун 6ТД

Попри те, що це питання вже було вирішено під час роботи над експериментальним "Об'єктом 476" "Кедр", головна різниця полягає у методах встановлення. Якщо у СРСР для "Кедру" було виготовлено новий корпус з більшим обсягом моторно-трансмісійного відділу, то зараз на ХКБМ будуть "розшивати" корпус серійного Т-64.

Якщо це рішення було б прийнято щодо "Булату", то його питома потужність могла становити не 18,8 к.с./т, а 22 к.с./т. Вага "Краба" наразі не відома, проте, враховуючи легший динамічний захист, вона повинна бути меншою за Т-64БМ, що дасть ще кращий показник та наблизиться до можливостей Т-80 з ГТД.

У випадку ж перевищення граничного показника у 45 тонн, страждати почне ходова частина Т-64, яка не розрахована на такі навантаження. І єдиним виходом буде подальше "розшивання" корпусу та встановлення сьомого опорного катка, як це було зроблено на БМТ-72.

БМТ-72
БМТ-72 - проект ХКБМ зі створення важкої БМП на базі Т-72

Також "Краб" обладнають додатковим енергоагрегатом, який забезпечує живлення систем танка на стоянках і бойових позиціях. Тобто дозволяє економити ресурс головного двигуна та пальне.

Саме таке сумарне оновлення дозволить Т-64 продовжувати ефективну службу у Збройних Силах України. Тим паче, що після 2023 року до українського війська має почати надходити оновлений "Оплот", який розробляється під шифром "Бастіон".

Оплот
БМ "Оплот" поки масово йшов тільки на експорт

Водночас потенціал для модернізації "Оплоту", завдяки іншому корпусу та катано-сварній башті значно ширший за граничні можливості Т-64.

Читайте також: ​"Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ