xcounter
#

До майбутнього ​Т-64 "Краб" приєднали башту від Т-55АГМ, яка не має відношення до проекту (оновлено)

Башта Т-55АГМ
Башта Т-55АГМ
28655

Нова модернізація Т-64 "Краб" дозволить експлуатувати його до 2045 року, вважають у Міноборони

Вперше з’явились деталі модернізації танка Т-64, яка проходить під шифром "Краб". Роботи над цим танком здійснює "Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова", що входе до складу "Укроборонпрому". Підприємство з початку грудня почало збирання першого зразка, а вийти на полігон він має через рік.

Програма Донбас.Реалії побувала на ХКБМ, де журналістам показали дослідний зразок "Краба".

Читайте також: ​У РФ розписались у безпорадності власних ЗРК проти сучасних БПЛА та ракет після полігонних випробувань

Загальний напрям модернізації, як вже писалось раніше, направлений на підвищення ходових можливостей, оновлення системи управління вогнем та нарощення захисту.

Водночас на відео, в якому генеральний конструктор ХКБМ Володимир Жадан розповідає про "Краб", на корпус Т-64Б була "прилаштована" башта від Т-55АГМ.

Це викликало закономірне здивування, проте Defense Express згодом зібрав докупи всі публічні та відкриті подробиці проекту та отримав достовірне підтвердження, що цієї башти на "Крабі" не буде.

Краб т-55 агм

Башта Т-55АГМ на корпусі Т-64Б на ХКБМ

Навіщо на ХКБМ було прийнято рішення продемонструвати такий дивний симбіоз - окреме запитання.

Зазначимо, що модернізація танка Т-55АГМ була розроблена спеціально під міжнародні тендери на ХКБМ у 2000-х роках.

Т-55АГМ
Т-55АГМ

Перша характерна риса башти - її кормова частина, де розміщений автомат заряджання нового типу. Його встановлення на Т-55АГМ пов'язано з тим, що "апгрейд" танка передбачав заміну 100-мм гармати на нову - 120-мм або 125-мм.

Т-55АГМ башта
Ніша за баштою потрібна для розміщення автомату заряджання

Друга: характерне розміщення денного та нічного прицілів навідника, які стоять у ряд. Це пов’язано з тим, що замість штатного 1Г42 розміщений 1К13 (або 1К14, як вказано на сайті ХКБМ), який встановлюється на танках Т-72. Він значно простіший та не такий ефективний, але займає менше місця.

Т-55АГМ
Порівняння башти Т-55АГМ та "Краба"

На цій башті також встановлено новий динамічний захист, система сенсорів лазерного опромінювання, система "Туча", та датчик вітру.

Т-55АГМ
Т-55АГМ також відомий під назвуою Tifon 2a

Аналогічний підхід оновлення башти буде і на Т-64 "Краб", проте з іншими приладами та компонентами. Як насправді буде виглядати модернізований танк - у окремому матеріалі Defense Express.

Читайте також: Завод "Маяк" вперше презентував дві великокаліберні гвинтівки з дальністю стрільби 3 км (відео)