xcounter
#

130 мм смерті: Rheinmetall показала вбивцю російської "Армати" (відео)

Які висновки з цього варто зробити Україні
Танк з відеосюжету Rheinmetall
Танк з відеосюжету Rheinmetall
5083

Компанія Rheinmetall 31 липня випустила відеоролик, у якому демонструється основний бойовий танк. Він оснащений новою бронею і новою, як вказується у відео, 130-мм гарматою. Цей танк поспіхом багато хто сприйняв як Leopard-2.

Щоправда, згодом з'ясувалося, що шасі – це британський танк Challenger 2. А гармата на танку теж, ймовірно, не зовсім найкрутіша. Але це деталі, скажімо так, упереджуючого "бойового піару". По суті все вірно.

Так виглядає танк з гарматою від Rheinmetall , що готовий воювати з "Арматою"

Є така гармата. І саме її компанія Rheinmetall включила до своєї пропозиції за програмою продовження терміну служби британського танку Challenger 2 (LEP).

Читайте також: ​Чому Росія не змогла запустити Т-14 "Армата" у серію

Нова 130-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall вперше була представлена на виставці Eurosatory 2016. На цій виставці – так співпало - працювала виїзна редакція Defense Express у складі Сергія Згурця та Антона Міхненко. Тож зараз ми подаємо знімки цієї гармати з нашого редакційного архіву.

Rheinmetall Next Generation 130 L/51
130-мм гладкоствольна танкова гармата Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51)

На виставці цей зразок озброєння був представлений на стенді Rheinmetall Weapon and Munition як демонстратор технологій нової 130-мм гладкоствольної танкової гармати. Розробка гармати була розпочата у 2015 р. Проект фінансувався компанією зі своїх внутрішніх фінансових резервів. Виготовлення першого демонстратора технологій (TD) було завершено в травні 2016 року.

130-мм гладкоствольна танкова гармата у деяких виданнях називається як Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51). Тобто вона має довжину ствола в 51 калібр (L51). Фактична довжина стволу становить 6,63 м, а загальна довжина гармати - 7,16 м.

Вага гармати з відкатною системою становить 3000 кг (сам ствол важить 1400 кг). Гармата оснащена вертикальним клиновим затвором, ствол гармати має теплоізоляційний кожух і систему контролю вигину стволу.

Вид оптичного датчику системи контролю вигину стволу

Для виготовлення стволу гармати використовується нова сталь, внутрішня поверхня хромується. Розрахунковий тиск у каналі ствола становить 880 МПа. Для порівняння - у модернізованої 120-мм гладкоствольної гармати Rheinmetall L55A1 з довжиною ствола 55 калібрів цей показник становить 700 МПа. Живучість стволу декларується у 1500 пострілів.

Об'єм зарядної камори збільшений до 15 літрів, що дозволяє використовувати більший заряд для отримання більш високої початкової швидкості снаряду, а отже, і більш високих характеристик бронепробиття.

Для нової гармати Rheinmetall розробив і нові бронебійні підкаліберні танкові постріли нового покоління (APFSDS-T), які відрізняються розмірами напівзгоряючої гільзи з піддоном, що відділяється, новим високоенергетичним порохом, а також новим вдосконаленим вольфрамовим бронебійним сердечником великої довжини з підвищеним бронепробиттям.

Ліворуч - 130-мм новий бронебійній підкаліберний танковий постріл APFSDS-T

Офіційні представники компанії заявляють, що збільшення калібру гармати до 130 мм підвищує бронепробиття снарядів на 50% (armor-piercing capability by half).

Тож гармата може знищувати російські Т-14 "Армата" і важкі бойові машини піхоти Т-15, відзначають розробники.

Нова гармата, як очікується, стане зброєю нового основного бойового танка, що розробляється за програмою MGCS (Main Ground Combat System).

Потенціал гармати та нових боєприпасів вже враховано в проєкті основного бойового танка MGCS (Main Ground Combat System).

Але це еще не все. У 2019 р. в одному з прес-релізів щодо розвитку нового основного озброєння танків на сайті Rheinmetall було зазначено, що 130 мм гармата у перспективі може стати перспективним пакетом модернізації танків сімейства Leopard-2, які нині знаходяться у складі армій багатьох держав. Вже у складі у складі нової безекіпажної башти, яка може встановлюватися на платформу "звичних" "Леопардів".

130 мм гармату приміряють і для нової безекіпажної башти

Висновок для України

Навіть якщо в Україні і налагоджено виробництво нових танкових гармат для заміни "заресурних" зразків на танках Т-64, Т-72 та Т-84, то вітчизняна промисловість не розробляє і не виготовляє сучасні танкові боєприпаси. Відтак, посилення вогневої могутності танків у ході їхньої модернізації не відбувається.

На тлі появи перспективних 130 мм танкових снарядів достатньо привабливою виглядає версія розробка нової танкової башти заманного типу.

З новою гарматою – покупною чи своєю - під унітарний снаряд калібру 130 мм. На кшталт башти під "натівський" калібр у 120 мм, який вже реалізований у танку Т-84-120 "Ятаган". І розміщення башти зі 130 мм гарматою з оновленою СУО на платформі танку Т-64 з покращеними показниками мобільності за рахунок встановлення двигуна 6ТД-2 (ця складова модернізації має бути реалізована ХКБМ ім. Морозова за проєктом "Краб"). Звісно, за умови, якщо вдасться забезпечити балансування нової башти більшої ваги та допустимі навантаження на штатний погон башти у Т-64.

Р.S.

На відеоролику, який випустила компанія Rheinmetall з заявкою на нову "танкологію", на представленому зразку, ймовірно, стоїть остання модифікація 120-мм гладкоствольної танкової гармати Rheinmetall L55A1 (довжина стволу 55 калібрів).

Тиск у каналі ствола - 700 МПа (проти 670 МПа у гармати L55). Це дозволяє використовувати перспективний 120-мм бронебійний підкалиберний снаряд КЕ2020 підвищеної могутності.

За рахунок застосування нового порохового заряду, поліпшеної аеродинамічної форми і вольфрамового сердечника, бронепробиття снаряду КЕ2020 приблизно на 20% більшим, ніж у існуючого пострілу DM63/63A1. Теж достатньо непоганий варіант для боротьби з Т-72, Т-90 і "штучними" "Арматами".

Ятаган
Танк Т-84-120 "Ятаган" – основний бойовий танк, який оснащений 120-мм гарматою у відповідності до прийнятого у країнах НАТО стандарту.
Читайте також: На модернізацію одного танку Т-64 у версію "Краб" ХКБМ хоче 5 років