xcounter
#

Пентагон вирішить яка колісна САУ найкраща у світі: ATMOS 2000, Archer, CAESAR, Nora B52 чи Brutus

Армія США шукає заміну для своєї причепної артилерії
Армія США шукає заміну для своєї причепної артилерії
8310

Армія США шукає колісну САУ та проведе порівняльні випробування: став відомий шорт-лист учасників

Пентагон планує розширити можливості своїх бригадних груп Stryker завдяки колісним САУ. З метою пошуку постачальника нових систем армія США оголосила проведення порівняльних випробувань, які мають пройти на початку 2021 року на полігоні у Аризоні.

Stryker Brigade Combat Team
Stryker Brigade Combat Team - механізована бригада армії США, в який ставка зроблена на мобільність, а основна бойова техніка - це машини на базі БТР Stryker

Ці тести допоможуть відсіяти більшість потенційних виробників, які змагаються за масштабний контракт на постачання артсистем, виконання якого розпочнеться у 2023 році.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи

За даними американського профільного видання Defense news свою участь у порівняльних випробуваннях візьмуть п’ять компаній, а ще чотири є потенційними учасниками.

M777
Питання мобільності артилерії армія США вирішує кардинальним чином

ATMOS 2000

Зокрема мова йде про ізраїльську Elbit Systems з САУ ATMOS 2000. Вона виробляється з 2006 року, проте довгий час була націлена виключно на експорт.

САУ ATMOS 2000 Elbit Systems
ATMOS 2000 від Elbit Systems

Підтверджена експлуатація у 4 країнах: Камерун та Таїланд - по 18 систем, Уганда - 6 одиниць, Азербайджан - до 5 ATMOS 2000 у військах. Армія Ізраїлю замовила ці САУ лише у 2017 році без оголошення кількості, а Філіппіни у 2020 році законтрактували дві батареї.

Archer

Міжнародний конгломерат компаній BAE Systems на конкурс відправляє Archer від Bofors, розробку якого завершили у 2004 році.

Archer Bofors
Archer від Bofors, що входить до складу BAE Systems

Попри дійсно унікальні можливості по часу розгортання та відкриття вогню за лічені секунди, ця система знаходиться на озброєнні лише однієї країни - Швеції, у кількості 48 одиниць.

CAESAR

Французька Nexter на конкурс відправляє свій світовий бестселер - CAESAR, який створили у 90-х роках. Серед всіх учасників це найпопулярніша у світі колісна САУ, яка стоїть на озброєнні 5-6 країн світу у загальній кількості близько 300 одиниць.

CAESAR Nexter
CAESAR у варіанті 6х6 від Nexter. Більш новий варіант на шасі 8x8 та новою системою заряджання - на відео нижче

Найбільше CAESAR знаходиться у армії Саудівської Аравії - близько 130 одиниць та Франції - близько 80. Серед інших операторів - Данія, Індонезія та Таїланд, у деяких джерелах також фігурує Ліван. Серед країн, які планують замовити CAESAR, Чехія та Марокко.

Nora B52

На перший погляд найнеочікуванішим учасником порівняльних випробувань стала Nora B52 з Сербії, яку продемонструє компанія Yugoimport. Насправді ця САУ доволі сучасна - її виготовлення розпочалось у 2006 році і вона була закуплена шістьма арміями світу включно із Сербією.

Nora B52
Nora B52 армії Сербії

Проте головними операторами сербської САУ є Алжир - 50 одиниць та Бангладеш - 36 систем. М'янма та Кенія мають у своєму розпорядженні по 30 Nora B52, Кіпр замовив 24 одиниці, а сербська армія озброїлась лише 6 артсистемами, проте планує замовити значно більше.

Brutus

Завершує шорт-лист компаній, які підтвердили свою участь, американська AM General з проектом колісної САУ Brutus. Амбіції компанії вже закладені у назві артилерійської системи, тому вже скоро стане зрозуміло, чи вдасться американському Brutus "вбити" французького Caesar.

Brutus AM General
Brutus від AM General.

Brutus лише проходить випробування та вперше "засвітився" у 2018 році, продемонстрував цікаве рішення компенсації віддачі з потужними гідрокомпенсаторами.

Потенційні учасники

Також серед можливих учасників конкурсу фігурують Denel Land Systems з ПАР, яка у 2002 року продемонструвала колісну САУ T5-52, а також словацька Konštrukta-Defence, яка відома модернізацією під калібр 155-мм САУ Dana - Zuzana 2. Зокрема у цієї компанії є проект САУ EVA. До речі словаки нещодавно заявили, що готові допомогти Україні у розробці САУ "Богдана".

САУ EVA
EVA від Konštrukta-Defence

У список американське видання додало корейську Hanwha, яка виробляє відому гусеничну САУ K9 Thunder, яку у Сеулі планують поступово зробити безпілотною. Та японську Mitsubishi - виробника гусеничної Type 99 та колісної Type 19.

В очікуванні результату

Звісно можливо провести порівняння можливостей цих САУ, які на "папері" декларують розробники. Але точні версії та модифікації артсистем, які візьмуть участь у конкурсі, стануть відомі лише коли вони з'являться на полігоні.

Саме тому армія США недарма проводить порівняльні випробування, де тестуються всі реальні можливості зброї в однакових для всіх умовах. Вони продемонструють всі переваги та недоліки кожної САУ, баланс між якими й стане головним фактором вибору.

Додамо, що за умовами конкурсу кожна компанія має надати 18 одиниць артилерійських систем, що одразу відкине питання у виробничих можливостях.

Армія США
Армія США зі своїм бюджетом може розраховувати на краще озброєння

Defense Express буде слідкувати за цією темою та пропонує користувачам у коментарях передбачити яку саме САУ обере армія США.

Читайте також: Шепетівський ремонтний завод відновить САУ 2С1 "Гвоздика" та 2С3М "Акація" для ЗСУ