xcounter
#

Словацький ZVS Holding готовий допомогти Україні з прискоренням розробки САУ "Богдана" та самохідного самозарядного міномету

155 мм САУ "Богдана"
155 мм САУ "Богдана"
8047

Словацька акціонерна компанія ZVS Holding, а також підприємства, що входять до складу холдингу, готові максимально допомогти Україні у створенні сучасних артилерийських систем. Про це Defense Express повідомив представник компанії ZVS

За його словами, йдеться про широкий спектр взаємодії - від використання рішень та проєктів, які вже розроблені та реалізовані у у Словацькій Республіці, до нових спільних проєктів. Включно з допомогою для пришвидшення робіт над новою українською самохідною 155-мм артилерийською установкою "Богдана".

"Такі пропозиції були представлені керівництву Краматорського підприємства, яке відповідає за розробку САУ "Богдана" ще минулого року. Також було запропоновано відвідати наші словацькі підприємства, де ми планували показати, як усі складні рішення, зокрема, щодо системи автоматичного заряджання самохідних гармат втілено на окремих наших розробках. Цей візит чомусь не відбувся, попри попередню готовність та погодження.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи
САу
САУ "Богдана", вигляд з задньої проєкції

Але всі пропозиції до широкої співпрації з Україною загалом, і з конкретними підприємствами, зокрема, залищаються в силі. Така співпраця буде взаємовігідною. Вона зможе прискорити розвиток актуальних для України проєктів.

Словацькі підприємства, що входять та взаємодіють у складі холдингу, насамперед це ZTS-ŠPECIÁL, и Konstrukta-Defence зокрема, мають значний досвід у модернізації існуючих та створенні нових зразків озброєнь.

При цьому пришвидшення проєкту "Богдана" можуть бути використані напрацювання, які реаловані у нашому ініціативному проєкті під назвою EVA. Хоча САУ EVA може бути цікава для Збройних Сил України навіть сама по собі ", - наголосив представник компаніЇ ZVS Holding.

155-мм/52 самохідна гаубиця  EVA
155-мм/52 самохідна гаубиця EVA

Словацька компанія Konstrukta-Defence представила розроблену нею 155-мм/52 самохідну гаубицю під назвою "Єва" (EVA) на колісному шасі ще у 2016 році. Її проєктування зайняло всього дев'ять місяців.

САУ ЕВА
САУ "Ева", вигляд з задньої проєкції

САУ EVA є фактично відкритою установку модифікованої хитної частини 155-мм/52 самохідної гаубиці Zuzana 2, що встановлена на автомобільному шасі Tatra (у версії 6x6 або 8x8).

Максимальна швидкість САУ становить до 90 км / год по шосе або 55 км / год на грунтовій дорозі, запас ходу по шосе 600 км. Повна бойова маса системи становить 22 т. Розрахунок автоматизованої установки з трьох осіб разміщуєтья у броньованій кабіні (рівень захисту STANAG 4569 Level 2). Час розгортання системи для стрільби - 2 хв, згортання - 1 хв.

Максимальна дальність стрільби САУ "Ева" може досягати 41 км

Артилерійська частина EVA встановлена на поворотній платформі (кут горизонтального наведення по 40 град. на кожну сторону) в задній частині шасі і може управлятися як з кабіни екіпажу, так і за допомогою виносного пульта.

САУ оснащено повністю автоматизованою системою заряджання з автоматом заряджання, в якому знаходяться готові до стрільби 12 снарядів і 12 зарядів. Ще 12 снарядів і 12 зарядів розміщуються в герметичній укладанні.

Автомат заряджання дозволять зробити п'ять пострілів протягом однієї хвилини, або 12 пострілів протягом трьох хвилин. Можлива стрільба серіями по чотири-шість снарядів по декільком різним цілям послідовно за даними системи управління вогнем.

Скорострільність при резервному ручному заряджанні - до 3 пострілів на хвилину.

Максимальна дальність стрільби САУ "Ева" може досягати 41 км при використанні снарядів поліпшеної аеродинамічної форми з донним газогенератором ERFB-BB (extended range full-bore base bleed).

Система управління вогнем включає автономну інерційну навігаційну систему, а також цілодобову оптоелектронну систему (що включає лазерний далекомір і тепловізор) для можливості ведення вогню прямою наводкою.

Також представник компаніЇ ZVS Holding повідмив, що ще декілька років тому з боку словацьких підприємств та конструкторських бюро було заявлено про допомогу Україні і були надані конкретні технічні та фінансові пропозиції щодо створення для ЗС України самохідного самозарядного міномету - з можливістью розміщення такого міномету на шассі від 2С1, або на іншій платформі.

"Наголошую, що йдеться не лише про самохідний, а про самозарядний міномет. Це суттєва конкурента перевага над іншими рішеннями та ідєями за цим напрямком. Документальні пропозиції про самозарядний міномет булм доведені до керівництва Збройних сил України ще у 2016 році. Тоді це викликало значну зацікавленість, але продовження по конструкторсько-промисловій лініі, на жаль, не було", наголосив представник компанії ZVS.

САУ Дефенс
Лінійка артстволів від словацьких виробників

Також було заявлено, що словацька сторона готова надати допомогу Україні у поставках широкої лінійки артилерийських стволів до різних систем. Ці стволи також виготовляються на потужностях підприємств ZVS Holding.

Читайте також: САУ "Богдана" очікує на завершення державних випробувань (фото)