xcounter
#

Поза планами Мінстратегпрому: Гусєв заявив, що Одеський авіазавод складатиме гелікоптери Bell UH-1

8429
Серійне виробництво "Ірокеза" стартувало ще в 1959 році, за десяток років до початку випуску Ми-2. У той час як партнери України-члени НАТО озброюються новітнім гвинтокрилом UH-60M Black Hawk
Серійне виробництво "Ірокеза" стартувало ще в 1959 році, за десяток років до початку випуску Ми-2. У той час як партнери України-члени НАТО озброюються новітнім гвинтокрилом UH-60M Black Hawk

Доцільність плану, заявленого очільником ДК "Укроборонпром" - під сумнівом, Гусєв не вказав, чи братимуть ЗСУ на озброєння ліцензійні Bell UH-1, і скільки гвинтокрилів загалом планують скласти в Одесі

На Одеському авіаційному заводі організують ліцензійне виробництво гелікоптера Bell UH-1 Iroquois. Таке доручення дав очільник ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв. І про це сам Гусєв написав на своїй сторінці у Facebook.

Аналогічну заяву керманича "Укроборонпрому" транслювало й одеське видання "Думская". Зокрема, як передало видання, Гусєв заявив, що "організація виробництва гелікоптерів зараз знаходиться на завершальній стадії". А цей проект – фінансується за рахунок "інвестиційних коштів".

Читайте також: "Трансформація "Укроборонпрому" в холдинг - це непрозоре поглинання майна в адміністративному порядку" - аналіз УСПП
Очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв під час визиту на Одеський авіаційний завод/Джерело: FB-сторінка Юрія Гусєва

І також, як написала "Думская", очільник "Укроборонпрому" заявив, що виробництво гелікоптерів розмістять в одному із цехів Одеського авіаційного заводу. А перший ліцензійний екземпляр Bell UH-1 Iroquois має бути складений до 30-річчя Незалежності України, влітку 2021 року.

Інші деталі цього проекту – не зазначаються. Зокрема, не зазначається, на яких саме умовах відбуватиметься складання Bell UH-1 Iroquois, скільки таких гелікоптерів взагалі планують скласти на Одеському авіазаводі, і найголовніше – чи плануються поставки "Ірокезів" для потреб Збройних Сил України.

За наявними даними, Bell UH-1 Iroquois продовжують обмежено використовувати ВПС США, Німеччини та Греції

На сайті "Укроборонпрому" було зазначено, що проект з організації та власне виробництву Bell UH-1 Iroquois в Одесі є інвестиційним.

Але це йде в розріз з планами Кабміну вцілому та Мінстратегпрому зокрема щодо розвитку оборонної промисловості в Україні. І також – із реаліями роботи оборонної промисловості України загалом.

Зокрема, як раніше розповідав Defence Express, Кабінет Міністрів своїм розпорядженням від 6 грудня 2020 р. № 1581-р затвердив та ввів у дію остаточний перелік із 103 пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період 2021-2023 років. Чверть із них, або 23 проекти напряму стосуються сфер оборонної промисловості, літакобудування та космонавтики. І в їх переліку – не було жодного проекту, який передбачав би запуск виробництва іноземних типів гелікоптерів на українських підприємствах.

У переліку пріоритетних для держави інвестпроектів була натомість повне імпортозаміщення "Антонова" для літаків сімейства "Ан-1х8"

До цього сам Юрій Гусєв від імені "Укроборонпрому" не заявляв жодного нормативного документу, який би передбачав організацію виробництва в Україні іноземних гелікоптерів на українських потужностях.

Сумнівним є вибір підприємства, на якому Гусєв розпорядився організувати виробництво гелікоптерів Bell UH-1 Iroquois. Досі Одеський авіазавод був задіяний для виконання робіт по ремонту та модернізації реактивних літаків для потреб ЗСУ – L-39М1, проект по модернізації розвідувального Су-24МР або ж поставка агрегатів для ЛДАРЗ для виконання ремонтів винищувачів МіГ-29.

Очільник ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв на фоні стенду, що демонструє номенклатуру продукції Одеського авіазаводу

Сумнівним є вибір і самого типу гелікоптера. Гусєв розпорядився виробляти гелікоптер Bell UH-1 Iroquois, серійне виробництво якого стартувало ще в 1959 році. По факту, "Ірокез" є ще більш морально застарілим, аніж Ми-2, експлуатація якого стартувала в 1965 році.

Водночас, наші партнери-країни-учасники НАТО озброюються значно сучаснішими гвинтокрилами. Зокрема, як розповідало Defence Express, у липні 2020 року Литва отримала дозвіл від Державного департаменту США на купівлю шести гелікоптерів UH-60M Black Hawk та супутнього обладнання на загальну вартість майже 400 мільйонів доларів.

Як передбачають в самому Державному департаменті США, поставка UH-60M посилить сумісність збройних сил Литви із партнерами по НАТО

Врешті, коли Гусєв оголосив про своє розпорядження організувати виробництво "Ірокезів" на Одеському авіазаводі, він не озвучив жодних даних про економічну доцільність такого проекту. І також – який взагалі мотив та пріоритет для ЗСУ та інших військових формувань брати на озброєння такий проект.

Або ж – яким може бути мотив і для "цивільних" структур України користуватись гелікоптером, який розроблявся апріорі для військового користування.

Поки керманич "Укроборонпрому" пропонує виробляти в Одесі "Ірокези", ЗСУ розширюють сферу використання того ж Мі-2 МСБ. Зокрема, такі гелікоптери почали надходити на озброєння Морської авіації ВМСУ, а підприємство "Мотор Січ" отримало підряд на розробку корабельної версії Мі-2 для корветів проекту Ada

Defence Express підготує та надішле запити на адресу Державного концерну "Укроборонпром" та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України щодо умов виконання проекту по ліцензійному виробництву гелікоптерів Bell UH-1 Iroquois на потужностях Одеського авіазаводу. І також – якими є економічна доцільність та перспективи розвитку такого проекту в Україні.

Відповіді на такі запити Defence Express опублікує для широкого загалу читачів.

Читайте також: ​"Завод ім. Малишева" нарешті отримав замовлення на "Оплот", проте лише на один - для параду та виставок