xcounter
#

Пріоритети Кабміну: в Мінстратегпромі розповіли, які оборонні проекти отримають фінансування з держбюджету

5129
Пріоритети Кабміну: в Мінстратегпромі розповіли, які оборонні проекти отримають фінансування з держбюджету

Кабінет Міністрів опублікував та ввів у дію остаточний перелік пріоритетних для держави проектів на 2021-2023 роки. Із них чверть– напрацьовані Мінстратегпромом, та стосуються сфери оборони, літакобудування та космонавтики

Кабінет Міністрів своїм розпорядженням від 6 грудня 2020 р. № 1581-р затвердив та ввів у дію остаточний перелік із 103 пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період 2021-2023 років.

Чверть із них, або 23 проекти напрацювало Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України (Мінстратегпром), ці інвестиційні проекти стосуються сфер оборонної промисловості, літакобудування та космонавтики.

Читайте також: Чим воюватиме армія України: про "Сапсан" та "Нептун", шифри "Краб" та "Бастіон", доля "Сокіл-300", "Богдани" та інше - Олександр Миронюк

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Мінстратегпрому.

Серед переліку пріоритетних інвестпроектів є зокрема модернізація літаків "Руслан"

Повний та остаточний перелік усіх інвестпроектів, приорітетних для держави, уже опублікований на сайті Кабміну. І з цього документу випливають такі пріоритети у реалізації проектів у сфері оборонної промисловості.

Виключно за гроші державного бюджету буде профінансований проект по підготовці виробництва інфрачервоної головки самонаведення для керованих авіаційних ракет. Нагадаємо, в Україні створена лінійка нових "теплових" головок самонаведення для керованих ракет, виробник – підприємство "Радіонікс".

Інфрачервона ГСН-203Т

За гроші з держбюджету та кошти міжнародної технічної допомоги уряд збирається реалізувати програму ракетно-космічного комплексу "Повітряного старту".

За кредитний ресурс та власні кошти ДП "Антонов" має провести модернізацію сімейства літаків Ан-124-100 й Ан-225, і також – вирішити проблему імпортозаміщення комплектуючих для літаків родини Ан-1х8 ( Ан-148, Ан-158, Ан-178).

В самому ДП "Антонов" заявляли, що змогли обійтись без комплектуючих з РФ при складанні літака Ан-178 для Перу

За кошти держбюджету/гроші інвесторів мають бути реалізовані програми по виробництву двигунів 4ТД, по виробництву рідинного ракетного двигуна РД870 та по виробництву комплекту транспортних засобів УСПУ, ТЗМ, ТМ для РСЗВ "Вільха М".

За відсутності вітчизняного надійного повнопривідного 5 (6) - вісного броньованого шасі для спеціальної військової техніки ЗСУ невдовзі можуть перейти на чеські шасі Tatra

За гроші інвесторів, кредитні ресурси та інші "не заборонені законодавством" джерела будуть реалізовані такі програми:

  • по виробництву штамповок лопаток турбін для енергетичного та хімічного машинобудування, літако- та вертолітобудування, корабле- та суднобудування;
  • виробництву автогрейдера та машини землерийної БЗМ-2У;
  • виробництву БМП "Кевлар";
  • набоїв до стрілецької зброї, пострілів до РПГ-5, ОПГ-9, РПГ-32У, 30 мм пострілів ВОГ-17В та ВОГ-17ІН до автоматичного гранатомету АГС-17 та 40 мм пострілів ВОГ-40В та ВОГ-40ІН для підствольного гранатомета ГП-25 гранат РГД-5 тема “Бульба”.
Спеціальне конструкторське бюро "ВЕКТОР-В" з Києва розробило нові українські боєприпаси до підствольних та автоматичних гранатометів - ВОГ-40В (ліворуч) та ВОГ-17В (праворуч) відповідно / Фото: Defense Express

Уряд при цьому планує стимулювати і розвиток виробництв, що є критичними для обороноздатності країни, Зокрема, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проектів на 2020-2023 роки передбачає:

  • будівництво заводу із виробництва тітанового порошку та виробів з нього;
  • будівництво заводу із виробництва труб з тітану, алюмінію та жаростійких сплавів;
  • організація виробництва концентрованої сірчаної кислоти, азотної кислоти для дрібнотоннажного спец хімічного виробництва;
  • поглиблення переробки покладів графітової сировини та організація виробництва готових виробів для спеціальної техніки;
  • розширення та організація нового виробництва накопичувачів енергії (акумуляторів) із суперконденсаторами;
  • розробка технологій та організація серійного випуску матеріалів і приладів електронної техніки для забезпечення обороноздатності України.
Новий 122 мм реактивний снаряд 9М221Ф "Тайфун-1" в цеху ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод", повністю виготовлений на вітчизняних компонентах

Заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Віталій Немілостівий зазначив: "Мінстратегпром продовжує спільну роботу із розширення напрямів на усі стратегічні галузі вітчизняної промисловості, а також шукатиме шляхи для їхньої реалізації".

Від себе висловимо сподівання, що це розпорядження Кабінету Міністрів допоможе ефективно використати ресурси держави та бізнесу з метою досягнення найкращого результату – посилення обороноздатності нашої країни, зростання економіки, залучення інвестицій, наповнення бюджетів, створення робочих місць.

БМП "Кевлар" - один із проектів, де ініціатива належатиме приватному сектору
Читайте також: Олег Уруський назвав, які пріоритети матиме Державне оборонне замовлення на найближчі роки