xcounter
#

Новий дивізіон РК-360МЦ "Нептун" для ВМСУ на шасі Tatra: перші зразки мають бути готові вже до Дня Незалежності

5829
Індійські РСЗВ "Смерч" на шасі Tatra 815-6ZVR8T 43 400 10х10.1R
Індійські РСЗВ "Смерч" на шасі Tatra 815-6ZVR8T 43 400 10х10.1R

Шасі для систем "Вільха" та "Вільха-М" міняти поки не планують

Про шасі, яке ймовірно буде використовуватися в Збройних силах України як колісна база для новітнього ракетного озброєння, розповів в інтерв’ю Security Talks Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов.

Зокрема він підтвердив раніше озвучені плани щодо переведення наземного протикорабельного комплексу "Нептун" на шасі чеського виробництва.

Читайте також: ЗСУ невдовзі можуть перейти на чеські шасі Tatra
Нептун
Дослідні зразки берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ "Нептун" на шасі КрАЗ під час виставки "Зброя та Безпека-2019"

"Ми, відповідно до рішення, яке визначив гензамовник, орієнтуємося на Tatra. І це рішення, напевно, є вірним, тому що "АвтоКрАЗ", на жаль, банкрут", - відзначив Олег Коростельов.

При цьому він зауважив, що технічно комплекс залишиться незмінним. Окремим питанням безпосередньо для українських військових стане лише суто технічна проблема з обслуговування та опанування нових шасі (раніше шасі Tatra в ЗСУ не використовували).

BrahMos
Tatra 815-6MWR8T 45 324 12х12.1R збройних сил Індії з пусковою установкою крилатих ракет PJ-10 BrahMos на параді в Нью-Делі

"Ми віддали той дослідний зразок (на шасі КрАЗ), на якому проводили державні випробування. Він повністю відповідатиме тому зразку, який буде серійний (на шасі Tatra). Він просто буде на інший колісній базі. Так, напевно, тим хто буде водити машини їм доведеться перевчатися, а все інше, що стосується підготовки до пуску, безпосередньо пуску, заряджання, технічного супроводу ракети, це все залишається точно таким же", - зазначив очільник ДККБ "Луч".

Нептун
Дослідні зразки українського берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ "Нептун" отримані ВМСУ у березні 2021 року

Варто додати, що за попередніми планами перші машини мають бути готові вже у серпні поточного року, тоді як повністю замовлення (й на машини першого дивізіону й на крилаті ракети до них) буде виконане у першому кварталі наступного.

Tatra
Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R презентували як варіант для забезпечення ЗСУ ще на "Зброя та Безпека-2016"

"За планом, тим, який я підписав з Міністерством оборони, у нас перший квартал наступного року здача в цілому. Авжеж, частину техніки ми плануємо зробити до 30-річчя Незалежності України. Частина техніки (інша) буде виготовлятися у міру просування, за графіком, який затверджений та узгоджений", - повідомив Олег Коростельов.

А ось у швидкій заміні радянських шасі від РСЗВ БМ-30 "Смерч", які в модернізованому варіанті використовуються для пусків українських коригованих ракет Р624 "Вільха" та Р624М "Вільха-М", на Tatra поки впевненості немає.

Смерч
В армії Індії як носій РСЗВ "Смерч" використовують шасі Tatra 815-6ZVR8T 43 400 10х10.1R з пусковою установкою 9A52-2Т

Зокрема, для державних випробувань "Вільха-М" й досі використовується зразок на старому шасі.

"Пускова установка - механіка і рухома база, залишилася стара (МАЗ-543М). І це, я вважаю, розумно, тому що у нас близько сотні таких пускових (для РСЗВ БМ-30 "Смерч"). Дай Боже наробити на них ракет. Але, природно, електроніка, всі зв'язки, всі що забезпечує пуск, воно абсолютно інше. Воно розробки вже КБ "Луч", - розповів Олег Коростельов.

Вільха
Модернізована пускова установка від РСЗВ "Смерч" яка використовується для випробувань ракет Р624 "Вільха" та Р624М "Вільха-М"

Нагадаємо, у листопаді минулого року пройшли вогневі випробування новітньої 220-мм РСЗВ "Буревій", яка має замінити в ЗСУ застарілі радянські РСЗВ БМ-27 "Ураган" та базується на шасі Tatra Т815-7Т3RC1 8х8.

Також, як розповідав Defence Express, наприкінці листопада минулого року Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак під час зустрічі з блогерами сказав, що під окремі великокаліберні ракетні системи (зокрема "Нептун" та "Ураган") Генеральний штаб ЗСУ хотів би використати чеське шасі Tatra.

Читайте також: Новітня РСЗВ "Вільха-М" від ДККБ "Луч" знайшла своїх перших замовників: укладені експортні контракти