xcounter
#

Новітня РСЗВ "Вільха-М" від ДККБ "Луч" знайшла своїх перших замовників: укладені експортні контракти

Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" 4 квітня 2019 року
Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" 4 квітня 2019 року
12273

Водночас тривають держвипробування комплексу перед прийняття його на озброєння ЗСУ

Прес-служба ДП "Державне підприємство Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") повідомила про укладання перших контрактів щодо постачання нової ракетної системи на експорт.

"Укладені перші експортні контракти щодо постачання модернізованої РСЗВ "Вільха-М", - відзначається в повідомленні на офіційній сторінці КБ "Луч" у мережі Facebook.

Читайте також: "Об’єднані зусилля-2020": пройшли випробування модернізованої партії ракет для комплексу "Вільха" (фото)

По суті, КБ "Луч" знайшло перших експортних покупців на свою перспективну ракетну систему ще до офіційного оголошення про успішне завершення Державних випробувань комплексу "Вільха-М" та його прийняття на озброєння Збройних сил України.

Перші випробування РСЗВ "Вільха-М" 4 квітня 2019 року

Тим більш, що повідомлення про переніс термінів завершення держвипробувань модернізованої системи залпового вогню "Вільха-М" з коригованими ракетами калібром 300 мм Р624М звучали уже неоднократно.

Вільха
Наразі для пусків використовується доопрацьована БМ 9А52-2 на шасі МАЗ-543. На початку 2019 року була представлена макетна версія комплексу "Вільха" на шасі КрАЗ-7634НЕ, але через певні проблеми, скоріш за все комплекс буде розміщений на шасі Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R

Зокрема, на початку минулого року мова була про II квартал 2020 року, потім про кінець 2020 року. Останній термін називали період з грудня 2020 по січень 2021 року з орієнтовним прийняттям на озброєння у I кварталі.

Наразі відомо, що черговий раунд випробувальних пусків ракет комплексу "Вільха-М" пройшов 22-23 березня цього на Державному випробувальному полігоні Збройних сил "Алібей", розташованому неподалік від селища Тузли Татарбунарського району Одеської області.

Вільха-М
Точність "Вільхи-М" на стартовому етапі забезпечують 90 імпульсних двигунів

Про це стало відомо, зокрема, із повідомлення на сайті Тузлівської територіальної громади, розміщеного 19 березня цього року.

"Міністерство оборони України інформує: про проведення заходів на полігону "Алібей". З 22.03.2021 р. по 27.03.2021 р. будуть проведенні випробування перспективних зразків озброєння з виконанням пусків на земельній ділянці державного випробувального полігону "Алібей" у районі населеного пункту Тузли!", - йшлось у цьому повідомленні.

Сайт
Повідомлення Тузлівської територіальної громади

Цілком ймовірно, що виконували пуски саме ракетами Р624М "Вільха-М". Але по результатам цього раунду випробувальних стрільб не було оприлюднено жодної офіційної інформації.

Вільха-М
Макет 300-мм коригованої ракети Р624М "Вільха-М"

Нагадаємо, про перші випробування комплексу "Вільха-М", який на відміну від "звичайної" РСЗВ "Вільха" (прийнята на озброєння у 2018 році) мав суттєво більшу дальність (130 км проти 70 км) стало відомо у квітні 2019 року.

Достовірно відомо про проведення щонайменше семи етапів випробувань з пусками ракет. Під час одного із них, 25 квітня 2020 року, була продемонстрована точність Р624М, яка влучила з відхиленням у лічені метри від мішені, яка була розташована у понад 100 км від місця пуску.

Один із епізодів випробувань комплексу "Вільха-М"
Читайте також: КБ "Луч" таки розробляє ударний БПЛА "Сокіл-300": за власні обігові кошти