xcounter
#

Росія хоче збивати "Ланцетами" українські Bayraktar TB2: чергова брехня про "першу в світі" зброю (аналіз)

32834
Росія вкотре розпускає фейки про свою чергову "суперзброю"
Росія вкотре розпускає фейки про свою чергову "суперзброю"

У РФ кажуть, що їхній новий "первый в мире" баражуючий боєприпас "Ланцет" зможе збивати турецькі ударні безпілотники Bayraktar TB2. Однак чи мають такі заяви хоч якесь логічне підґрунтя? Розбираємося в цьому матеріалі

Протягом останніх тижнів російські ЗМІ розпочали активну інформаційну кампанію з просування своєї чергової "суперзброї" – баражуючого боєприпасу "Ланцет" від Zala Aero Group, що входить до концерну "Калашников".

Пропагандистські російські ресурси випустили низку матеріалів про те, що цей, як вони стверджують, "унікальний" баражуючий боєприпас не тільки таємно застосовується в Сирії вже протягом декількох років (тобто, із самого моменту його презентації у 2019 році), а й зможе знищити українські Bayraktar TB2.

Читайте також: Баражуючі боєприпаси знищують танки та стають крутішими: чому Україні потрібен "Грім"
Баражуючий боєприпас
Кадр із запуску баражуючого боєприпасу "Ланцет" нібито в Сирії поблизу Ідлібу

Ба більше, цей баражуючий боєприпас назвали "першою у світі системою повітряного мінування проти безпілотних літальних апаратів, які знищуються баражуючими боєприпасами".

Баражуючий боєприпас
Один з варіантів баражуючого боєприпасу "Ланцет"

Однак, попри такі гучні заяви, в унікальність цього зразка озброєння не вірять навіть у самій РФ.

Наприклад, віцепрезидент Російської академії ракетних та артилерійських наук Костянтин Сивков зазначив, що "назви на кшталт "повітряні мінні поля" – це, вибачте, маячня", а щодо власне баражуючих боєприпасів "Ланцет" сказав наступне : "Нічого такого аж особливого в них немає".

"Ланцет" – "Куб" без "недоліків"

Баражуючий боєприпас "Ланцет" – це доопрацьована версія дрона-камікадзе "Куб" від тієї ж компанії (свого часу потенційні замовники розкритикували "Куб" через недосконалість бортової електроніки та операторського пульта).

Баражуючий боєприпас "Ланцет" був представлений у 2019 році. Зовнішній вигляд цього безпілотника схожий на ізраїльський баражуючий боєприпас Hero від компанії UVision – але росіяни й тут прибрехали, нахабно стверджуючи про те, що саме ізраїльським компаніям нібито "є що позичити в РФ" у плані технологій.

Боєприпас побудований за аеродинамічною схемою з двома Х-подібними наборами площин. Під назвою "Ланцет" було представлено дві версії баражуючого боєприпасу: "Ланцет-1" і "Ланцет-3", які відрізняються корисним навантаженням та льотно-тактичними характеристиками. Обидві версії запускаються за допомогою наземної катапульти та здатні розвивати швидкість 80-110 км/год.

БПЛА
Тактико-технічні характеристики різних версій баражуючого боєприпасу "Ланцет"

"Ланцет-1" має злітну вагу 5 кг, маса корисного навантаження – 1 кг, час перебування у повітрі – до 30 хв.

"Ланцет-3" вагою 12 кілограмів (з них 3 кг – корисне навантаження) може перебувати у повітрі до 40 хв.

Обидва боєприпаси здатні вражати цілі у радіусі до 40 км.

Саме ці характеристики знадобляться нам для того, щоб зрозуміти, наскільки правдивими є слова російських розробників про те, що їх "унікальна розробка" стане серйозною загрозою для турецьких ударних безпілотників Bayraktar TB2.

Черговий фейк про "неимеющуюаналогов" зброю?

"Технічні характеристики баражуючого боєприпасу "Ланцет" дозволяють стверджувати, що він нездатний виконувати ті завдання, про які так оптимістично розповідає керівництво підприємства Zala".

Так в українській компанії "Атлон Авіа" прокоментували Defense Express пропагандистське відео від російського виробника баражуючих боєприпасів.

Нагадаємо, що фахівці "Атлон Авіа" мають досвід розробки власного баражуючого боєприпасу "Грім" з Х-подібним крилом, що наразі проходить випробування.

Баражуючий боєприпас
Баражуючий боєприпас "Грім" під час одного з етапів випробувань

Варто зазначити, що льотно-технічні характеристики та конструкція українського "Грому" зіставні з російським "Ланцетом". Тож у "Атлон Авіа", розуміючи усі технічні особливості та можливості такого виробу, зробили досить простий висновок: ніякі Bayraktar TB2 збивати російський "Ланцет" не будуть.

Один з головних аргументів на користь такої думки досить простий: "Ланцету" просто не вистачить швидкості, щоб збивати турецькі безпілотники. Заявлена крейсерська швидкість "Ланцета" становить від 80 до 110 км/год. У Bayraktar TB2 вона сягає 150 км/год.

Баражуючий боєприпас
Баражуючий боєприпас "Ланцет"

Тож тут виникає цілком логічне питання: як у РФ збираються уражати Bayraktar TB2, який летить швидше за "Ланцет"?

Наздогнати ззаду Bayraktar російський "Ланцет" точно не зможе. Залишається лише один варіант – летіти напереріз. Теоретично це реально, але зі скількох спроб "Ланцет" таким чином зможе влучити у Bayraktar? З десяти? Сотні? Тисячі?

Та й загалом для реалізації цього способу знищення ворожих безпілотників баражуючий боєприпас "Ланцет" повинен мати круті, досконалі системи, які мають дуже точно все порахувати. Таких систем у Росії наразі немає. Тому цей варіант теж дуже сумнівний.

Разом з тим, є ще один момент, на який варто звернути увагу. Як стверджують розробники, "Ланцет" вміє розвивати швидкість до 300 км/год, що допоможе йому знищувати турецькі ударні безпілотники.

Воно то нібито й так, але є один важливий нюанс. Швидкість у 300 км/год – це та швидкість, яку досягає баражуючий боєприпас поблизу землі при відвісному пікіруванні з висоти 600-800 м на ціль.

Тож у цьому випадку "Ланцет" має можливість знищити Bayraktar тільки якщо йому вдасться забратися вище за турецький безпілотник. Але чи зможе?

Bayraktar TB2 літає набагато вище за російський баражуючий боєприпас "Ланцет"

Гадаємо, що навряд чи. Бо річ у тім, що Bayraktar літає значно вище за "Ланцет". Абсолютна стеля турецького ударного безпілотника – до 8 км, робоча висота – 3 км. При цьому Bayraktar має гарну оптику, тож йому аж ніяк не має сенсу спускатися надто низько для виконання завдань.

"Уявімо, що "Ланцет" все ж таки буде пікірувати на Bayraktar, який знаходиться на висоті 3 км. У такому випадку при відвісному пікіруванні "Ланцету" треба буде набрати висоту у понад 3,8 км, – каже Артем В’юнник, директор "Атлон Авіа". – Якщо ж "Ланцет" буде пікірувати під більшим кутом, то й забратися йому треба буде вище – десь на 4,5 чи навіть 5 км. На це все потрібен час. Але ж Bayraktar теж не буде стояти на місці та чекати, поки йому впаде на голову баражуючий боєприпас. Зрештою, у мене взагалі виникають сумніви щодо того, що "Ланцет" зможе забратися хоча б на 3 км".

До речі, про час. "Ланцет-3" перебуває у повітрі до 40 хв, "Ланцет-1" – ще менше. Якщо його будуть запускати з землі, то цього часу "Ланцету" буде просто недостатньо для того, щоб набрати необхідну висоту у 4-5 км, знайти ворожий безпілотник та "впасти йому на голову".

"Теоретично "Ланцет" можна скидувати на Bayraktar з літаків чи інших літальних апаратів, що знаходяться на висоті у понад 4-5 км. Але на практиці ця ідея також сумнівна", – каже директор "Атлон Авіа".

Тож без достовірних доказів застосування та влучення у ціль в повітрі дуже важко повірити у те, що "Ланцет" справді зможе стати загрозою для Bayraktar.

Водночас наразі єдиним підтвердженням застосування "Ланцета" під час бойових дій є фрагменти з нещодавнього відео про цей баражуючий боєприпас (його ми згадували раніше). Однак насправді під час перегляду цих кадрів виникає запитання: а чи справді "Ланцет" знищує цілі?

Кадр з відео про "Ланцет"

"Варто звернути увагу на те, що в жодному презентаційному відео чи в жодній брошурі не з’являється якоїсь іншої модифікації цього баражуючого боєприпасу, крім версій "Ланцет-1" та "Ланцет-3", – стверджує Артем В’юнник. – Однак якщо порівняти конструкції цих баражуючих боєприпасів з фрагментами з відео, то виникають питання щодо того, чи дійсно це сучасна версія "Ланцета" або ж насправді якісь його попередні модифікації чи взагалі інший безпілотник".

Скріншоти з відео про "Ланцет" – виникають питання до геометрії баражуючих боєприпасів, представлених на відео

Тож не можна стверджувати, що опубліковане росіянами відео – це стовідсотковий доказ застосування баражуючого боєприпасу "Ланцет" в бойових умовах.

Також на сьогодні немає жодних підтверджень тому, що існує система автоматичного наведення "Ланцета" на повітряні цілі. А це дуже важливий момент, бо в ручному режимі влучити в безпілотник, що летить зі швидкістю 150 км/год, просто нереально.

Зрештою, єдиним "доказом" того, що "Ланцет" здатен вразити ціль, що знаходиться в повітрі, є кадри із влученням цього баражуючого боєприпасу у статичну повітряну кульку.

Баражуючий боєприпас
На фото можна побачити значну різницю у розмірах крил баражуючого боєприпасу

Але якщо звернути увагу на фото вище, то можна побачити, що тут теж виникають питання стосовно геометричних розмірів крил літального апарату.

Які висновки?

"Загалом питань до "Ланцета" як до способу ураження наземних цілей немає. Ми розуміємо, як це працює, і це дійсно ефективний спосіб боротьби з ворогом на землі. Щодо застосування "Ланцета" для знищення високотехнологічних безпілотних комплексів, то це, безумовно, лише пропагандистський фейк, – підсумовує директор "Атлон Авіа" Артем В’юнник. – Але це не означає, що нам варто розслаблятися – навпаки, треба пришвидшеними темпами розвивати тематику баражуючих боєприпасів, бо вони дуже ефективні на сучасному полі бою".

Читайте також: Баражуючий боєприпас "Грім" від "Атлон-Авіа" пройшов черговий етап випробувань (відео)