xcounter
#

Баражуючі боєприпаси знищують танки та стають крутішими: чому Україні потрібен "Грім"

16423
Фото: Aerovironment
Фото: Aerovironment

Війна в Нагірному Карабасі засвідчила ефективність баражуючих боєприпасів проти танків та іншої техніки. Разом з тим, провідні компанії світу демонструють нові та ще крутіші розробки цієї зброї. Висновок з цього доволі простий – Україні така зброя потрібна. І чим швидше, тим краще. Тим паче, що перспективи появи баражуючого боєприпасу на озброєнні Збройних сил в нас є.

Американська компанія AeroVironment – після декількох місяців публічних "натяків – нарешті розкрила подробиці про новий дрон-камікадзе Switchblade 600 з бронебійною боєголовкою.

Як і його менший за розмірами "молодший брат", Switchblade 300, новий баражуючий боєприпас має набір з чотирьох крил, які вискакують, наче лезо ножа, після запуску з труби з використанням стисненого газу.

Читайте також: Українська компанія створила компактний засіб протидії безпілотникам. Що він може?
Switchblade 300
Switchblade 300

Новий Switchblade 600 спроєктовано у двох варіантах: як переносний комплекс, а також у вигляді системи з шістьма баражуючими боєприпасами для встановлення на транспортному засобі.

Останній варіант буде пропонуватися морській піхоті США. Водночас, за даними розробника, новий дрон-камікадзе може запускатися не тільки з транспортного засобу, але й з літака.

AeroVironment баражуючі боєприпаси
Сімейство баражуючих боєприпасів від AeroVironment

Час перебування у повітрі становить понад 40 хвилин, протягом він може пролетіти до 80 км. При цьому боєприпас спроєктовано так, що він може подолати 40 км за 20 хвилин, а ще 20 хвилин перебувати в цільовій зоні.

Крейсерська швидкість дрона-камікадзе становить 112 км/год (70 миль/год), максимальна швидкість – 185 км/год (115 миль/год).

Новий Switchblade 600 має набір електрооптичних/інфрачервоних камер для навігації, спостереження і наведення. Зброя може захопити статичну чи рухому ціль й завдати удар. Водночас оператор може скасувати підрив, якщо поруч знаходяться союзні сили чи цивільні, а потім перенаправити цей боєприпас на ту ж саму чи іншу ціль.

Баражуючий боєприпас пілотується за допомогою планшетної системи управління вогнем, яка дозволяє вручну чи автономно спрямовувати БПЛА до цілі.

Як стверджує AeroVironment, у підсумку компанія планує пропонувати різні версії Switchblade 600 – так, окрім бронебійної боєголовки, дрон-камікадзе може бути оснащений й різними типами корисного навантаження. Наприклад, протирадіаційним давачем, призначеним для пошуку та виявлення радіолокаційних об’єктів противника.

Баражуючий боєприпас
Switchblade 600 – планшет, дрон-камікадзе та транспортний контейнер

Поява Switchblade 600, над яким в AeroVironment дуже добре попрацювали (і планують його вдосконалювати), вкотре доводить, що світові оборонні компанії розвивають та покращують свої можливості зі створення нової зброї, яка доводить свою ефективність безпосередньо на полі бою.

Так, нещодавно міноборони Азербайджану опублікувало відео, в якому баражуючі боєприпаси знищують танки Т-72 та САУ 2С3 "Акация", поцілюючи в найбільш вразливі місця машини, зокрема люки екіпажу.

Зрештою, днями ми розповідали про оснащені баражуючими боєприпасами роботизовані комплекси, які, на думку розробників, можуть докорінно змінити правила гри на полі бою.

Водночас Україна на озброєнні такої зброї поки що немає. Але ключове тут – "поки що". Так, компанія "Атлон Авіа", відома своїм безпілотним літальним апаратом "Фурія", наразі продовжує роботу над удосконаленням баражуючого боєприпасу під назвою "Тихий Грім".

Баражуючий боєприпас
Український баражуючий боєприпас "Грім" від компанії "Атлон Авіа"

Цей боєприпас допоможе знищувати цілі, до яких стандартними засобами ураження – ствольною чи реактивною артилерією – дібратися майже неможливо.

Нагадаємо: у квітні 2020 дрон-камікадзе "Грім", розроблений НВП "Атлон Авіа", пройшов черговий етап льотних випробувань, під час яких тестувалися системи управління дроном та алгоритми виявлення цілей.

Баражуючий боєприпас
Баражуючий боєприпас "Грім"

На сьогодні в компанії досконало відпрацювали усі моменти використання мультироторного апарату як системи запуску боєприпасу.

Так, протягом останніх трьох місяців в "Атлон Авіа" працювали над стабільним запуском мультиротора за різних метеоумов та проводили випробування з його гвинтомоторними групами.

Тепер дещо про ТТХ. Вони у "Грому" наступні: крейсерська швидкість – 120 км/год, час перебування у повітрі – до 60 хвилин. Злітна вага носія та боєприпасу становить близько 10 кг, з них 3,5 кг – бойова частина, яка може бути термобаричною, кумулятивною чи осколково-фугасною.

Баражуючий боєприпас "Грім" на одному з етапів випробувань

Баражуючий боєприпас "Грім" доступний у двох конфігураціях. Перший варіант – мобільний, похідний, розрахований на транспортування трьох таких боєприпасів та всього допоміжного обладнання розрахунком з 3 осіб, у кожного з яких буде рюкзак вагою до 15 кг. Другий варіант передбачає реалізацію подібного комплексу на базі шасі автомобіля – з огляду на потреби та побажання Збройних сил чи інших замовників.

Баражуючий боєприпас
Мобільний варіант "Грому" переноситься розрахунком з трьох осіб

Наразі компанія "Атлон Авіа" й Міністерство оборони України домовилися про ухвалення спільного рішення, після чого в розробника має з’явитися ТТЗ на розробку та, відповідно, "зелене світло" на створення бойової частини. Сподіваємося, що це відбудеться якнайшвидше – адже українським військовим така зброя дійсно потрібна.

Читайте також: Аналіз бойового досвіду: як ворог застосовує цивільні або саморобні безпілотники на сході України